• audi quattro® çekiş sistemi; motor gücünü, ön ve arka aks arasında ihtiyaca göre oranlayarak paylaştırır, diğer çekiş sistemlerindeki gibi sabit olarak aktaran 4x4 sistemlerinden farkı da budur. böylelikle tekerlek başına yola aktarılan toplam güç azalır ve otomobil her türlü yol koşulunda yolda tutunmayı sağlar. sürüş esnasındaki fiziki koşullar şöyle kısaca gözden geçirildiğinde, neden böyle olduğu ortada: her bir tekerlek üzerine iki önemli kuvvet etki eder. ivmelenme ya da frenleme sırasında oluşan boylamasına kuvvet ile virajlarda ya da yanal rüzgârlarda ortaya çıkan yanal kuvvet. sonuç itibariyle bu iki kuvvetin toplamı her bir tekerlek üzerinde etkilidir. o anki güvenliğin durumunu belirleyen de bu güçtür. toplam güç, tekerlekler aracılığıyla zemine aktarılan azami gücü aştığında, sürücü için sorunlar başlar. böyle bir durumda lastikler zeminle ilişkisini kaybeder; araç, “sınır bölgesi” denilen alanda gezinmeye başlar. aracın yol tutuşuyla birlikte sürücü de kontrolünü yitirir. ancak buradaki çok basit denkleme göre; tekerleklerden en az biri çekiş sağladığı sürece, sürekli dört çeker quattro her durumda ve her zeminde işlevini korur. çünkü bir tekerlek tek başına ne kadar az güç aktarmak zorunda kalırsa, patinaj çekme olasılığı o derece azalır.
    ideal durumda, yani gücün ön ve arka aksa yüzde 50:50 gibi bir dağılımında, her tekerlek alışılagelen tek akslı çekiştekinden yalnızca yarısı kadar gücü yola aktarmak zorundadır. bununla birlikte daha büyük yanal gücü kaldırabilen potansiyel oluşur ve aracın kritik eşiği genişler. bu da daha iyi düz yol tutuşu, daha yüksek viraj dengesi, yanal rüzgarlara karşı daha düşük hassasiyet olarak sürüş özelliklerine yansır. örneğin yeni audi rs4 gibi çok büyük bir güç üreten yüksek performanslı otomobillere, audi’nin optimize ettiği ve torkun asimetrik-dinamik dağılımını yaparak daha çevik ve hakim bir kullanım sağlayan quattro çekişi gerekir.

    quattro çekişi aniden beliren kritik durumlarda da, genellikle sürücü henüz farkına bile varmadan devreye girip destek olur. örneğin buzlanma yüzünden ön tekerler patinaj yapacak gibi olduklarında, “quattro” sistemi aksların güç dağılımını o anda değiştirir. olağanüstü durumlarda itici gücün büyük bölümü daha ağır dönen tekerleklere, bu durumda arka aksa yönelir ve böylece güvenli çekiş sağlanır. ayrıca iki akstaki elektronik diferansiyel kilidi (edl) gerektiğinde tekerleklerin patinajını aks bazında önler. birden fazla tekerlekte hız farklılıkları olması durumunda böylece güç tek bir tekerlekte yoğunlaşır.
    bu çekiş prensibinin hayata geçebilmesi, müthiş bir teknolojiye bağlıdır. bu teknolojinin adı, torsen diferansiyali. ingilizce torque (tork) ve sensing (hissetme) sözcüklerinden türetilmiş. torsen-diferansiyali, elektronik yardım olmaksızın kendini kitleyebilen salyangoz çarklı bir şanzıman. sekiz adet hareketli salyangoz çark sürtünmeye tepki vererek, torsen-diferansiyelini bir tür mekanik bilgisayara dönüştürür. fazla yer kaplamayacak şekilde, ön ve arka aks arasında şanzımanın içinde konumlanır ve audi’nin boyuna yerleştirilen motorlarında, ön ve arka aks arasında değişebilen güç dağılımını ayarlar. torsen diferansiyeli tekerleklerin patinaj yapacağını hisseder ve çekici gücü saliseler içinde diğer aksa yönlendirir. ayrıca ön ve arka aks arasında gerilmeyi önlemek amacıyla, devir farklılıklarını dengeler. bu farklılıklar örneğin virajlarda oluşur, çünkü daha büyük bir daire çapını katetmek zorunda olan ön tekerlekler daha hızlı dönmektedir.
    edit:imla
  • eskimolarin lastik izinden taniyabildigi araba modeli*
  • tam adi audi s4 quattro olan*, seksenli yıllarda rally dunyasinda fırtınalar estirmi$ olan super otomobil.
  • (bkz: super reklamlar)
    (ara: audi)
  • ilk olarak volkswagen marka bir araç üzerinde kullanılmıştır. 1980 paris dakar rallisine katılmak için audi'nin kurucularından olan dkw munga'nin altyapısını kullanan volkswagen iltis'e yerleştirilen bu dört tekerlekten çekiş sistemi daha sonraları audi quattro sistemine temel oluşturmuştur.
  • 1980 lerin başında ilk dört tekerlekten çekişli ralli otomobili olarak, lancia ve ford gibi markaların tozunu alan efsane
  • 1986 yılında audi firması 100 modelinin (şimdiki audi a8 niteliğinde) quattro halini finlandiya kaipola'da bulunan 37.5 derecelik eğime tırmandırarak yapmıştı harald demuth (eski bir rallici) pilotajında.

    https://www.youtube.com/watch?v=79r2l4aws00

    -----------------------------------

    ancak audi'nin başarılı quattro sisteminin takılı olduğu 100 modeli, karla kaplı zemindeki muhteşem eğim çıkan performansını hile ile elde etmişti. araba kendisi tırmanmak yerine bir makara sistemiyle çekiliyordu yukarı doğru;

    https://www.youtube.com/watch?v=f6nuczj4tl4

    -------------------------------

    2005 yılında bu sefer audi a6 ile aynı reklamı çekti audi, aynı mekanda;

    https://www.youtube.com/watch?v=sqdi93b_oh0

    ve kullanılan hile de değişmemişti;

    https://www.youtube.com/watch?v=obdpvyagcxo

    -----------------------------------------------------------

    agleonema badimin tavsiyesi ile biraz daha detay araştırdım 2 reklam hakkında. başlangıç olarak bir arabanın tırmanabileceği açıya (derece de olabilir, yüzde eğim de olabilir farketmez) gradability diyorlar otomotiv mühendisleri ki bunun bulunmasının yöntemleri şöyle: motorunuzun ürettiği çekiş gücü, karşıt kuvvetlere (tekerlek sürtünme kuvveti, aerodinamik karşıt kuvvet, yer çekimi) karşı koyabildiği yere kadarki eğimi tırmanabilirsiniz. bunda direkman motorun kendi öz özellikleri (tork - güç - devir - vites oranları 4'lüsü) etki eder. bu yöntemle sıradan bir arabanın çok uçuk yüzde eğimlerine tırmanacağını görebileceksiniz ancak sınır koşulunuz lastiklerin tutunmasıdır. yani arabanızın teknik özellikleri manyak bir eğimi tırmanmaya yetse bile lastiğiniz o eğime gelmeden çok önce patinaj çekmeye başlayacaktır. söz konusu sınırda da parametre arabanızın çekiş özellikleri, ağırlık merkezi gibi durumlardır. 2 sene önce otomotiv mühendisliğine giriş için yaptığım ödevde sıradan bir opel astra h'ın (1.8 litre motor, türkiye piyasasında yok) en az 27 km/h hızla yaklaştığında %70.32'lik eğime tırmanabileceğini hesaplamıştım. ancak opel astra'nın kuru zeminde lastikleri ancak %47.20 eğime kadar tutunabiliyordu. astra'mız 4 çeker olsaydı lastikleri %89.994 (ideal 4 çeker sistemi) ve %70 (60:40 dağıtım) eğimlerine çıkabilirdi.

    -------------------------------------------------------

    reklamda bahsedilen audi'lerin 37.5 derecelik (yani %76 eğim) tırmanma yapması planlanıyordu ve söz konusu aletlerin astra ile karşılaştırınca bu eğimi çıkması mümkün görünüyor.

    audi'lerde yapılan değişikliklerin ilki mis gibi çivili lastik takmaktı ki araba tırmanabilsin lastikleri kaymadan (bakınız opel astra'nın lastik kayma sınırı) kaygan zeminde. böylece arabanın teorik tırmanma sınırı ile lastiklerinin tutunma sınırı birbirine yaklaştırılacaktı. audi a6 hakkında mototrend'de yapılan bir haberde aracı kullanan uwe bleck'in ortalama 37 mph (60 km/s) hızla 11 kere cihaza tırmandığı belirtiliyor ve arabanın yürüyen aksamına hiç bir modifiyede bulunulmadığı söyleniyor. peki alttaki çelik halat nedir arabayı çeken? motortrent'e göre söz konusu halat araba geri kayarsa şak diye eğimde sabit tutmak içinmiş (bakınız lastiğin kendine kayması). aslında üşengeçliğimi yenersem 100 cs'nin özellikle tırmanma kapasitesini hesaplamak isterim.
  • quattro senin arabanı arazide sürebilmen için değil, daha iyi yol tutuşu ve daha güvenli sürüş yapman için bir teknoloji. milyonluk audiye biniyorsun sonra virajda understeer yaşıyorsun :/
  • teknolojisini, alt yapısını, nasıl bir sisteme sahip olduğunu ya da kullananların nasıl bir performans ile karşılaştıklarını bilmiyorum.

    zira;
    "bir insan bir araçtan ne bekler ki?" sorusunu ebediyete kadar zihnime kazımış [http://www.dailymotion.com/…di-what-do-you-want_aut http://www.dailymotion.com/…i-what-do-you-want_auto] bu reklam,

    sonra,
    otomobil kullanmanın bir hissiyat, bir duygu olduğunu insana hatırlatan değil, öğreten şu reklam...
    http://www.dailymotion.com/…quattro-commercial_auto

    ne olduğunun ne önemi var ki?

    yani audi quattro: ürünü bilmeden ve incelemeden satın almaya ikna eden, böyle reklamları olduktan sonra, kesin iyi bir şeydir dedirten audi teknolojisi!
hesabın var mı? giriş yap