• tesla vs edison çekişmesinin konusu olmuştur aynı zamanda. çünkü edison elektrik dağıtımının dc ile olması gerektiğini iddia ediyordu; buna karşılık tesla tasarladığı alternatif akim jeneratorları ve motorlarıyla dağıtımın alternatif akım ile olması gerektiğini ileri sürüyordu. ilk başlarda kendisini takmadılar; ama bir gerçek vardı ki tesla teoride aşmış bir dahiydi; edison ise pratik zekalı bir mucit. ve zaman tesla'yı haklı çıkardı.
  • akimi bir sinus fonksiyonuna gore azalip cogalan elektrik. dalga frekansi amerika gibi "banane benim olayim ayri" ulkelerde 60hz, digerlerinde 50hz'dir.
  • bu akim saniyede 50 kere yonunu degistirdigi icin saniyede 50 kere de sifirlanir. bu yuzden alternatif akima bagladigimiz bir ampulu agir cekimde seyredersek, sabit parlaklikta yanan bir ampul degil, nabiz atisi gibi yanan bir ampul goruruz.

    edit: 50 hz'lik alternatif akim saniyede 50 kere degil 100 kere yon degistirir. mesaji icin slavez'e tesekkurler.
  • uygun miktarda üzerinizden geçirdiğinizde, elde tuttuğunuz ampülü yakabileceğiniz (ışık verdirebileceğiniz) akım türü. çünkü alternatif akım vücut yüzeyinden hareket eder, doğru akım ise direkt bedenin içinden akar.
    bunu ilk olarak, nikola tesla bir bilim fuarında edison'un üzerine attığı çamur olan "alternatif akım ölümcül ve kullanışsızdır" sözünü çürütmek için yapmıştır.

    uyarı: yapılabilse bile, hiçbir türlü denemeye kalkışmayın. kısacası do not try this at home.
  • evimizde, okulumuzda ya da işyerimizde ki tüm prizlerdeki elektrik, alternatif akım(ac)dır. barajlardan yerleşim birimlerine gelen elektriğin değeri 154000 volt, ilçelere gönderilen ise 34500 volt'tur. haliyle bu değerler insanı bir anda kömür ederek tahtalıköye gönderebilir. ac sinyal, yerleşim birimlerimize gelirken gerilim düşürülür ve en sonunda eve, okula vs. 220 volt olarak ulaşır.
  • alternatif akimda direncler vektorel olarak toplanir.

    rlc devresi:

    r=direnc
    l=makara
    c=kondansator

    r (saga dogru) l (yukari dogru) c (asagi dogru) vektorel olarak toplanir.
  • istanbul'daki elektrik akımı. bir gelir, bir gider.
  • işareti zamanla değişen akıma alternatif akım denir. mesela bir akım şiddeti 0 ile 10 birim arasında sinüzoidal bir eğri çizsin. (yani i= 5(1+sinwt) gibi bir fonksiyon) bu alternatif akım sayılmaz, çünkü aldığı değerler hep pozitiftir. ama misal -1 ile 9 birim arasında bir grafik çizseydik (i= 5(0,9+sinwt)) bu alternatif akım sayılacaktı.
    elektromanyetik alanlar yüzünden alternatif akımı malesef ideal bir biçimde elde edemediğimiz için harmoniklidir.

    edit: ne yazdığımı ben bile anlamadım şimdi bakınca, neden yazmışım onu da bilmiyorum. ama " -0.5 ile 9.5 birim arasında değişmesi gerekiyor"muş. yanlış yazmışım sanırsam. weirdfish'e teşekkürler.
  • edison bunun ne kadar zararli oldugunu ispatlamak icin sokakta kedi-kopek gibi hayvanlara alternatif akim vererek gosteriler yapardi. sonucta kendi kurdugu dogru akim sebekesini ve paraciklari kaptirmak istemiyordu...
  • kabul edilmiş normlara başkaldıran yenilikçi akımlar
hesabın var mı? giriş yap