• filmin afişini la verite adlı fransız kara filminde görürüz. clouzot'nun saygı duruşu. nefes kesici bardot'nun yol boyunca teğet geçtiği duvarlarda hep afişlerin, reklamların filan yer alması manidardır. sarışın fıstık afişler boyunca nesneleşir, o gölgesini sürükler puslu caddede, biz ise onu röntgenleriz serüven boyunca. gene de yönetmen tarafından sunulduğu kadar var olabilir ancak. gerisi muammadır. kadınların kendisi muammadır sonucunu çıkarırız. esasen ataerkil maskenin indirilişidir bu. kadınlar gizemli değildir, sadece onları gözümüzde fazla büyütürüz, sonucuna varıyoruz. filmin ismi ise "hakikat"tir bu yüzden ama hakikat nedir, söz konusu bir kadın olduğu zaman?!
  • dinledikten sonra kilic kalkanlari kusanmamak icin insanin kendini zor tuttugu yedi bolumluk sergei prokofiev kantati (op.78). orkestranin yaninda mezzosoprano ve koroyo da onemli bir gorev dusuyor.

    1. rusya mogol boyundurugu altinda (russia under the mongolian yoke)
    2. alexander nevsky sarkisi (song about alexander nevsky)
    3. akincilar pskov'da (the crusaders in pskov)
    4. "ayaga kalk, ey rus halki" ("arise, ye russian people")
    5. buz ustunde savas (the battle on the ice)
    6. olulerin meydani (the field of the dead)
    7. alexander'in pskov'a girisi (alexander's entry into pskov)
  • isgalcilerin kostümleri, özellikle de alman askerlerininkileri andıran migferleri is açmıstır einsenstein'in basına zira 1938'lerde sovyet-alman saldırmazlık (dostluk degilse bile...) pakti gündemdedir. eisenstein, lenin'in tabiriyle "sark dansözlügü" yapmak zorunda kalmıstır kelleyi kurtarabilmek için, ta ki 1941 haziranında "uf !" diyene kadar.
  • turkiye'de ilk gosterimi 1939 yilinda simal hucum taburu adiyla gerceklestirilmistir.
  • sergei eisenstein nın sanırım 12. yüzyılda kuzey avrupayı işgal eden töton şovalyelerine karşı alexander nevsky önderliğindeki kuzey halklarınının mücadelesini anlatan 1938 yılına ait herşeyiyle kusursuz bir filmi. özellikle kostumler ve buz üzerindeki şövalyelerin tuzağa düşürüldüğü sahne yarmıştır. filmin müzikleri ise sergei prokofiev a aittir.
  • neva nehri yakınlarında töton şövalyeleri'ni durdurmuş olması ile ünlenen prens, novgorodludur. adına nişan bile vardır.

    (bkz: alexander nevsky nişanı)

    bu adamın ilginç bir diğer özelliği ise andasının sartaq han olmasıdır, ki sartaq han batu han'ın oğludur.
  • 12. yüzyılda, yani millet kavramının, milliyetiçiliğin ortaya çıkmasından tam 7 yüzyıl önce prusya bölgesi semalarında panslavist (uu beybi) bir adamın zalımlara karşı at koşturmasını konu alan stalin ısmarlaması ayzenştayn filmi.

    ayrıca, ne işim vardı bilmiyorum, film analizi dersinde izlemek mecburiyetinde kaldığım üç saatlik siyah beyaz ve sessiz filmlerin yanında gayet de heyecan verici eğlenceli sayılabilecek bir klasik. bu bilgileri de birlikte dersi aldığım, bir günlük festivallere fransa'ya gidip gelecek tiynette sosyal bilimci arkadaşlarımdan duydum.

    şaka lan, o tamamen benim tevazum, sovyet sinemasını bilmeyeni dövüyolar zaten.
  • katolik alman ağır atlılara karşı türk atlılarıyla savaşmıştır. evet, novgorod'u yani son ortodoks rus/slav kentini kurtaranlar da türk. diğerlerini moğollar yakıyor.

    zaten sonra görüyor ki, moğollar geliyor hemen boyun egiyor. novgorod halkı moğolların istediği vergiye isyan edince bastırıyor vs.
  • 60 yıl derinden gelen prebraveheart.

    bu da götonlara dair bir kuple olsun;
    https://open.spotify.com/…si=5_c4jpvar_ikw4qe0-najq
  • 15 temmuz 1240'ta neva nehri savaşında isveçlileri yendikten sonra nevski (neva kahramanı demek oluyormuş rus dilinde) ünvanını alan novgorod prensi.
    5 nisan 1242 tarihinde de peipus gölü savaşında töton şovalyeleri ve haçlıların ortak ordusunu yenmiş şahsiyet. 30 mayıs 1220 - 14 kasım 1263 tarihleri arasında yaşamış.
hesabın var mı? giriş yap