• duygusal, görsel gibi örneklerle bence sorun olmayan sorun. en iyisi bi bilene sorun.
  • kemal ateş bu eleştiriye karşı çıkarken kumsal ve uysal örneklerini veriyor da, buradaki tutarsızlığı nasıl izah ediyor, onu merak ediyorum.

    kum bir ad. uy- bir eylem.

    şimdi, "sal" eki, ad eki mi, fiil eki mi?
  • bu, aslında sorun degildir ancak sevgili sözlük yazarları arasında pek bir popüler olan sorunsal ve sorunsalı kavramlarının listede tavan yapması, insanın sal ekini sorun olarak düsünmesine sebep olur. yoksa günlük hayatta kimyasal maddeler dedigimiz vakit kimse kıllanmamaktadır..
    sorunsal geyiği insanları ne derece bezdirmistir varın kendiniz bulun gayrı
  • ki$isel bilgi, gorsel etkinlik , fiziksel ozellik, kurumsal danismanlik, duygusal ili$ki vesaire... gayet guzel duruyor...
  • dili arılaştırma furyasında, "sal" ve "sel" ekleri ile olur olmadık sözcük türetenler için necip fazıl kısakürek tarafından söylenmiş bir söz.
  • sanki çok okuyan bir toplummuş, dille de bu yüzden çok ilgiliymişçesine bilir bilmez kıçından bir şeyler uydurmanın sonucu ortaya çıkmış durum. türk dili gibi eklemeli dillerde kimi ekler bazen yalnızca bir tek yapıda görülebilir. burada değerlendirilmesi gereken bu ekin asıl işlevinin ne olduğu ve daha sonraki türetmelerde bu işlevine uygun kullanılıp kullanılmadığı. uydurma olarak nitelenen eklerin - ya da yapıların diyelim genel olsun - çoğunluğu sonradan canlandırılmış ya da canlandırılmaya çalışılmıştır dildeki türkçe sözcük nüfusunu ve de nüfuzunu yükseltmek gayesiylen. ne kadar aşırıya kaçılmış arada dilin kendi türetme kuralları dışında bir iki söz de karışmış mı araştırma konudur buyrun araştırın. da bak şu kelime bi de şu varmış ondan gerisi uydurmaymış laa dimemek gerekir. zira yalnızca bir tek yapıda bile geçse o ek türkçedir. yani düşünemeyen kafaların nitelik yerine niceliğe takılmasındaki sorundur burada karşılaşılan. dil üzerine götürülen tartışmaların çoğu ideolojiktir ve dünya görüşüne göre saf tutulmaktadır dolayısıyla sorunu dilciler ve işi bilenler değil bir gece bir kitap okuyup siyasi görüş değiştirecek omurgasızlıkta kitleler, ve kimseler tartışmaktadır. bilgileri olmadığından, yalnızca bir tarafı tutma gayesiyle bir şeyleri savunuyor olduklarından doğrular güme gitmektedir, ondan sonra da dilciler bile lan hakkaten böyle miydi yoksa şöyle miydi, bu kadar insan mal olamaz diye tereddüte düşmektedirler. halbusi bu safsataları unutup işlerine bakmalı kendilerini bu tür taraftarca yaklaşımlara bulaştırmamalıdırlar ki dilimiz adam gibi ayakta kalsın biz de lümpenlektüel değil entellektüelolabilelim. türkçe söylersek; kuşum aydın değil aydın olalım.
  • yavuz bülent bakiler'in masaya yatırdığı, ve bildim bileli masadan kaldırmadığı sorundur.

    http://www.tercuman.com/…ar=17.01.2006&yaziid=17096
  • yüzlerce yıl önceki türkçe metinlerde "kumsal" sözcüğünün geçtiğinden habersiz bünyelerin kullanabileceği söz.
  • bilgisiz bir kişinin ne denli bilgisiz olduğunu toplumla paylaşmak için söylediği söz.
hesabın var mı? giriş yap