• john fowlesin sarsıcı başyapıtı...bu kitap daha önce okuduklarınıza benzemiyor...dumur üstü dumur yaşatıyor insana. biterken üzüldüğüm ne yapacağımı şaşırdığım tek kitaptır...kahramanlarından biri conchistir. bu adam tanrıcılık oynar kitapta. tanrı mıdır şeytan mıdır kestiremezsiniz...rüyalarınıza girebilir... kitabı iki farklı şekilde okuyabilirsiniz:

    1. 1 haziranda başlayın. sabahları kalkıp kahvaltı edin. sonra 4 tane bira içip akşam uykunuz gelene kadar okuyun...akşama doğru uyuyun...gece uyanıp kitaba devam edin...evdekiler biradan ya da uykudan sersemlediğinize inansın

    2. kitaba başlayın ve aynı gün bitirin...sonra rüyaya yatın...
  • 1968 yılında filmi de çekilen john fowles kitabı. nicholas karakteri michael caine ve conchis karakteri de anthony quinn tarafından canlandırılmıştır. orjinal ismi "the magus" olan filmin ve kitabın öncelikle kitap cephesinin değerlendirilmesi taraftarıyım zira filmi tam hatırlayamıyorum.
  • john fowlesin turkce'ye buyucu olarak cevrilen romani
  • varoluscu ve egoist anti kahraman nicholas urfe ozel bir okulda ogretmenlik yapmak icin kucuk bir yunan adasina gelir ve burada karanlik denebilecek bir sahis olan simyaci maurice conchis ile tanisir, olaylar gelisir...

    simdiye kadar okudugum en etkileyici tasvirlerin yapildigi kitaplardan biri...
  • (bkz: i magus)
  • sürekli altı çizilerek okunması gereken kitabın ingilizce adıdır bu..
    kitapları okurken dinledikleri şarkılarla bağdaştıranlar için baya zorlu bir okuma dönemi yaratır zira sürekli dinledikleri müziği değiştirmek zorunda kalabilirler. gerçi bence bunu okurken arkada çalan müziği duymazlar bile ama neyse..
  • ilk versiyonu 1965 de yayinlanan, yazar john fowlesun 1977 de elden gecirip 'a revised version' altbasligiyla tekrar piyasaya surdugu kitap.

    1968'de, yine fowles'un senaryosuyla sinemaya aktarilmis, fakat oyunculari michael caine, candice bergen ve antony quinne ragmen basari elde edememistir. kim's videoda dahi kopyasi bulunamayan bu filmin basarisizligini, sahsen, cast listesinde "alison kelly" karekterinin olmayisina bagliyorum.
  • insani icine alan kitap bu. tadi olan kitap.
  • neden oldugunu bilmedigim bir sekilde eyes wide shutu hatirlatan kitaptir. sanirim ikisinde de o dogaüstü mizansenlerin enfes bir sekilde gerceklesebilir kilinmasi insani vuruyordu. insanin ayaklarini yerden kesen, ama bunu mutluluk vererek degil dengesini bozarak yapan anlatim. nicholas vs conchis.
    nicholas vs reality.
  • daha ilk sayfalarda, mükemmel bir çeviri olmasına rağmen, orjinalini de okumayı kafaya koyduğum, bu hayalimi de romanın ilginçleşip geliştiği "phraxos" adlı, çok güzel tasvir edilen yunan adasında gerçekleştirmek istediğim kitap. okumaya başlarken yazarın oyuncağı olmayı kabul etmiş olmanız iyi olur. aralarda "ne olucaksa olsun, hazırım" moduna girilir, çoğu zaman hazır olunmadığı anlaşılır. bir çocuğun kurabileceği uçukluktaki hayalleri, görmüş geçirmiş, çok akıllı ve zengin bir yetişkin hala kurabiliyorsa, uygulaya da bilir.

    evet insanın aklına kitabı bırakmak gelebilir. ama nicholas urfe nasıl herseferinde merakına yenilip olayların peşini bırakmıyorsa, çoğu okuyucu da merakı sayesinde sinirini atlatır.

    sanat, aşk, cinsellik, savaş gibi birçok konusu vardır. bir arkadaşıma great expectations havasında olduğunu söylememden bir süre sonra, john fowles'un charles dickens'dan etkilendiğini söylediğini okumuştum. fakat sınırları zorlar.

    özellikle malum sahnede kalbimin nasıl çarptığını hala hatırlıyorum. beni en çok etkileyen kitap.

    tesadüfen tam iki yıl sonra gelen edit: meğersem "phraxos" diye bir ada yokmuş. hayallerimize "spetses"le devam ediyoruz...
hesabın var mı? giriş yap