• boyle bir sacmaliga sagduyulu taraftarlarin birleserek tepki vermesi gerekir yoksa bu kodamanlar taraftar kulup ayagina her pisliklerini aklayacaklar.
  • temel sorunu "teşebbüs" kavramının tanımında olan öneri zannımca.

    eğer a takımı yöneticisi, b takımı futbolcusuna, a ve b birbirleri ile oynamadan önce maçta kötü oynaması için para teklif eder ve b takımı futbolcusu bu teklifi reddederse, bu teşebbüstür.

    ancak b takımı futbolcusu bu parayı kabul ettikten sonra, ve/veya elde maç öncesi takipten fotoğraflar, ses kayıtları ve para transferleri gibi kanıtlar varsa durum çatallanıyor.

    maç biter ve a takımı maçı "kazanamazsa" bu şike sahaya yansımadı denebilir. çünkü a takımı maçı kazanmak için kural dışı bir yola başvurmuş ancak başarılı olamamıştır.

    ancak a takımı maçı kazanırsa, b takımından parayı alan futbolcuların performanslarına bakıp "bu iş teşebbüste kaldı mı kalmadı mı, sahaya yansıdı mı yansımadı mı" kararı verilmesi gerekecekse, bu işin içinden çıkılmaz.

    b takımı futbolcusu belki "maç kötüye giderse, son dakikalarda devreye gir ve kendi kalene gol at/penaltı yap" şeklinde bir anlaşmaya girmiş olabilir. a takımı daha maçın başında 3 gol bulur ve b takımından parayı alan oyuncu da bu durumda risk almaya gerek görmezse, bu durumda ne yapacağız?

    ek olarak, kaleci hariç, bir futbolcunun maçta tam performansla oynamadığını anlamak ne kadar mümkün? bunun kesin bir kriteri var mı?

    şikede unutulan bir nokta da, bu işi organize etmenin çok da kolay olmadığı. bir çok kişi diyor ki "şike yapacak olsam rakibin kalecisini alırım, forveti ile işim ne". bu temelde mantıklı. ancak şike teklifinin nasıl riskli bir süreç olduğunun farkında mısınız? her futbolcunun bu teklifleri kabul etmesi mümkün olmadığı gibi, ya kayaya toslarsanız ve o futbolcu sizi ihbar ederse? dolayısı ile kaleci gibi nokta atış mümkün olmadığından, eldeki mümkün ve baştan size sorun çıkarmayacağını düşündüğünüz futbolculara gitmeniz mantıklı.

    başka bir nokta da, ülkemizde bahsi geçen senaryolardaki şike planları, maçın sonucunu kesinleştirmekten çok, ekstra bir avantaj sağlama yönünde. rakip futbolculara önerilen paraları düşünürseniz, rakibin 11 kişisinden 1-2 tanesinin performansını biraz düşürmek için harcamaktan tereddüt edeceğiniz paralar değil. kaleciyi alsanız daha garanti ama rakibin forvetini 30-40 bin tl'ye oyundan düşürmek çok mu saçma? bir maç için kendi oyuncularına 10-20 bin dolar prim veren klüplerden bahsediyoruz. nasıl ki bu prim galibiyeti garantilemiyorsa, rakibe ödenen şike de garantilemiyor. ama gene de bir şeydir.

    bütün bu noktalar ışığında, "teşebbüs ve sahaya yansıma" konularının bu önerilen (gerçekse tabi, ama çok dillendirilen bir konu) düzenlemenin yumuşak karınları olduğunu, ve hatta bu doğrultuda şikenin hiç de yakalanmaktan korkulacak bir suç olmayacağını düşünüyorum. gerek tespiti için istenen şartlar, gerek cezası yönünden.
  • hasta bir fenerbahçeli olarak karşı çıktığım değişiklik. eksi puan ne lan sensin eksi puan! suçlu olduğumuzu mu düşünüyorsun sayın tff? düşürsene o zaman, yemiyor mu düşürmek? yapmayın abicim beceremeyecekseniz bu işi. anasını bellendiniz futbolun bir de bacısına sulanıyorsunuz, ayıptır. hiçbir şey olamıyorsanız delikanlı olun. bizim ne sizin elinizle kurtulmaya ne de size ihtiyacımız yok.
  • bir fenerbahçe taraftarı olarak gerçekleşmemesini dilediğim değişiklik.

    her ne kadar gözü kör anti-fenerliler iddianamedeki birçok (bakın hepsi demiyorum, birçok) maçta bırakın şikeyi, teşebbüs bile olmadığını görmezden gelseler de, bazı maçlar mide bulandırıyor. en başta ibrahim akın'a şike teklifi yapıldığı iddia edilen 1 mayıs 2011 fenerbahçe ibb maçı gibi. eğer bu olay ispatlanırsa, delikanlı gibi küme düşelim. zaten mevcut yönetmelik küme düşürmekle kalmıyor, orada da eksi puanla başlatıyor. belki o noktada bazı düzenlemeler yapılabilir, bir kere küme düşürüldükten sonra bir de eksi puanla başlatmak eski ingiliz cezalarından "hanging, drawing and quartering" e benziyor. ama tekrarlıyorum, bu değişikliğin bizim götümüzü kurtarmak için yapıldığı çok açık, eğer bu olursa önümüzdeki yıllar boyunca tribünde şiddet olaylarının ardı arkası kesilmez.

    kısacası, ya aklanalım ya düşelim!
  • dünya'da futbolun çok güzel oynandığı, evrensel kuralların uygulandığı ve bu tür talimatları taraftarların bilmediği hatta hiç duymadıklarını düşündüğüm ligler var.

    süper ligden çok daha ucuza ingiltere premier ligi izlenebilir hatta bedavaya ispanya ligi izlenebilir.

    tff disiplin talimatı 58. madde değişikliğini mantıklı bulanlar içine sindirenler destekleyebilirler bundan daha doğal bir şey olmaz. kendi adıma böylesi bir değişiklik olması durumunda bu boktan lige sırf taraftar olduğum için katlanmaya ara vermeyi düşünmüyorum değil.

    adaletin önünde tuttukları marka değeri yalanı ile futbolun baronları yaşamlarını sürdürüp diledikleri gibi maç alıp satsınlar alan memnun veren memnun eski düzenin sürdürsünler.

    büyük takımlara maç satmadan, oyuncu kakalamadan, bilet satmadan ve yayın gelirlerinden hak etmedikleri payı alarak takımlarını ayakta tuttuklarını bunlar olmadan tutunamayacaklarını düşünenlerin olduğu bir ligi sürdürmek için çok uğraşmamak gerektiğine inanıyorum.

    futbolu çok seven biri olarak madrid'te dünyaya gelip real madrid fanatiği olabilirdim ya da ingiltere'de dünya'ya gelip liverpool taraftarı olabilirdim şans işte...
  • değişikliğin altında fenerbahçe küme düşerse yayın gelirleri falan azalacağı için başta anadolu kulüpleri olmak üzere tüm kulüplerin mali darboğaza girmeleri ve profesyonel futbolun bir anda durma noktasına gelmesi endişesi yatmaktadır. halbuki bunun yerine küme düşürme uygulaması korunup küme düşen takıma futbola ve kulüplere verdiği zararın yekünü kadar para cezası verilmesini sağlayacak bir değişiklik yapılsa hem adalet yerini bulur hem de futbol kurtulur. "bu yekün fenerbahçe özelinde yüzmilyonlarca dolar seviyesinde, nasıl öder bu kadar cezayı" demeyin; rivayetlere göre 40 milyon taraftarı olan koskoca cumhuriyet değiller mi? rahat rahat ödeyebilmeleri lazım!

    edit: (bkz: en beğenilenlerden zamanın ötesine giden entry /@stopnsilence)
  • etik kurul raporuna diğer takımları da ekletip yapılacak değişikliktir.

    (bkz: 2011 şike soruşturması etik kurulu 2. raporu)
  • fenerbahçe taraftarı olarak karşı olduğum değişikliktir.

    olur da bu talimat değiştirilirse, başta nihat özdemir olmak üzere değişikliğe onay veren yöneticilerin hepsinin istifa etmesi lazım. yargıyı ve tff disiplin kurulunu rahat bırakın, herkes işini yapsın. suçu olan kulüp ve kişiler hak ettikleri cezaları alsınlar ama bizim de bir isteğimiz var.

    hiçbir kulüp ve kişiyi daha yargılama bile başlamadan suçlu ilan etmeyin, medyanın aracılığı ile kamuoyu oluşturmayın. gün gelir, adalet size de lazım olur.
  • aziz yıldırımın karşı çıktığı değişikliktir.
    http://tr.eurosport.com/…eto_sto3081271/story.shtml
hesabın var mı? giriş yap