1 entry daha
  • temel sorunu "teşebbüs" kavramının tanımında olan öneri zannımca.

    eğer a takımı yöneticisi, b takımı futbolcusuna, a ve b birbirleri ile oynamadan önce maçta kötü oynaması için para teklif eder ve b takımı futbolcusu bu teklifi reddederse, bu teşebbüstür.

    ancak b takımı futbolcusu bu parayı kabul ettikten sonra, ve/veya elde maç öncesi takipten fotoğraflar, ses kayıtları ve para transferleri gibi kanıtlar varsa durum çatallanıyor.

    maç biter ve a takımı maçı "kazanamazsa" bu şike sahaya yansımadı denebilir. çünkü a takımı maçı kazanmak için kural dışı bir yola başvurmuş ancak başarılı olamamıştır.

    ancak a takımı maçı kazanırsa, b takımından parayı alan futbolcuların performanslarına bakıp "bu iş teşebbüste kaldı mı kalmadı mı, sahaya yansıdı mı yansımadı mı" kararı verilmesi gerekecekse, bu işin içinden çıkılmaz.

    b takımı futbolcusu belki "maç kötüye giderse, son dakikalarda devreye gir ve kendi kalene gol at/penaltı yap" şeklinde bir anlaşmaya girmiş olabilir. a takımı daha maçın başında 3 gol bulur ve b takımından parayı alan oyuncu da bu durumda risk almaya gerek görmezse, bu durumda ne yapacağız?

    ek olarak, kaleci hariç, bir futbolcunun maçta tam performansla oynamadığını anlamak ne kadar mümkün? bunun kesin bir kriteri var mı?

    şikede unutulan bir nokta da, bu işi organize etmenin çok da kolay olmadığı. bir çok kişi diyor ki "şike yapacak olsam rakibin kalecisini alırım, forveti ile işim ne". bu temelde mantıklı. ancak şike teklifinin nasıl riskli bir süreç olduğunun farkında mısınız? her futbolcunun bu teklifleri kabul etmesi mümkün olmadığı gibi, ya kayaya toslarsanız ve o futbolcu sizi ihbar ederse? dolayısı ile kaleci gibi nokta atış mümkün olmadığından, eldeki mümkün ve baştan size sorun çıkarmayacağını düşündüğünüz futbolculara gitmeniz mantıklı.

    başka bir nokta da, ülkemizde bahsi geçen senaryolardaki şike planları, maçın sonucunu kesinleştirmekten çok, ekstra bir avantaj sağlama yönünde. rakip futbolculara önerilen paraları düşünürseniz, rakibin 11 kişisinden 1-2 tanesinin performansını biraz düşürmek için harcamaktan tereddüt edeceğiniz paralar değil. kaleciyi alsanız daha garanti ama rakibin forvetini 30-40 bin tl'ye oyundan düşürmek çok mu saçma? bir maç için kendi oyuncularına 10-20 bin dolar prim veren klüplerden bahsediyoruz. nasıl ki bu prim galibiyeti garantilemiyorsa, rakibe ödenen şike de garantilemiyor. ama gene de bir şeydir.

    bütün bu noktalar ışığında, "teşebbüs ve sahaya yansıma" konularının bu önerilen (gerçekse tabi, ama çok dillendirilen bir konu) düzenlemenin yumuşak karınları olduğunu, ve hatta bu doğrultuda şikenin hiç de yakalanmaktan korkulacak bir suç olmayacağını düşünüyorum. gerek tespiti için istenen şartlar, gerek cezası yönünden.
126 entry daha
hesabın var mı? giriş yap