• mühendislik okumayı pek bir mantıksız kılabilecek hadise. en azından makine ve elektrik gibi zor bölümleri okumaya gerek yok bu durumda; kıytırıktan bir formasyonla bu iş tamam.
    formasyon ne içerecek bilmiyorum ama fark derslerini verdikten sonra mühendislik ünvanını vermek daha insaflıca olur kanımca.
    hem ben tef mevzunlarının mühendisler kadar bilgili olabileceğini düşünmüyorum. tamam teknik olarak daha tecrübeli olabilirler ama bir kıytırık kısa devre hesabının bile soyu sopu çıkarılıyor mühendisilikte.
  • bu ünvanı alacak olan tef mezunu, mühendisin yaptığını yapabiliyorsa bir haktır, nedir yani. mühendis sıfatı nedir ki hem? nedir ki yani, ha mühendis olmuşsun, üniversitede okumuşsun, ha ebeyin şeyi. önemli olan ne iş yapabildiğin ve o işi ne kadar kaliteli yapabildiğin. **
  • üç katlı integralden bile bi'haber olan kişilerin mühendis yetkisine kavuşmasıdır. öss'ye hazırlanırken bir tarafını yırtan, okulu bitirmek için de en az o kadar çaba sarf eden mühendislere haksızlıktır. sonuçta mühendislik okuyan mühendis olmak için giriyor o fakülteye tef okuyan da öğretmen olmak için ikisini karıştırmayalım.
  • sanmayin ki bu uygulama tef mezunlarina iyilik olsun diye yapiliyor. bir calisan tef mezunu oldugu icin 1 lira alirken ve varsaylim ki muhendis ayni is icin belki 2 lira alirken tef mezunu maasi 2 lira seviyesine cekilmeyecek. buradaki amac piyasadaki issiz sayisini arttirip 2 liralik muhendisi de 1 liraya calistirip maliyeti dusurmek. kimsenin ne muhendisi ne tef mezununu dusundugu yok.

    simdi ufak bir risk alip yanlis anlayanlar olabilecegini bildigim halde baska bir konuya deginiyorum umarim isin icinde cikarim. diyelim ki tef mufredati ile muhendislik mufredati %100 ayni olsun. ote yandan bogazici ile yildizin mufredati da birbirine benzer ama birisi bogazicidir birisi yildiz *. ama cikip da ikisinin de ayni oldugunu iddia edebilir miyiz ? ya da soyle diyelim oss insanlarin seviyesini iq sunu olcmuyor tabi ama sizce oss den 3 yanlis yapan adam ile 20 yanlis yapan adam arasinda fark yok mudur. aranizdan cikip sirketimde bogazici mezunu vardi 2 ay sonra kovuldu teknik lise mezunu bir abimiz hersey yapardi diyenleriniz cikacak eminim, ama bunun orani gercekten de azdir. bende rastladim bu tip durumlara ama oran cok dusuk kaliyor istisna denecek kadar *. anlatmaya calistigim sey zaten universitede bir sey ogrenmeyip is hayatinda nispeten basarili olunmasinin sebebi biraz da bu ici bos egitimi alacak insanlarin secilme sekli. aranizdan ayar verme amacli olarak oss ye gore kalite mi belirlenir diyenleriniz olacak simdiden soyleyeyim tabi ki olmaz ama en azindan fikir sahibi olunur. o yuzden sirketler yeni mezun bir adam karsilarina geldiginde hangi okulu bitirdigine bakiyorlar cunku onlar da biliyor okulda ki egitim bosa gidecek belki de ama en azindan turkiye derecesi yapmis bu adamin da bir numarasi vardir. yetistireceksem bu adama daha cok zaman harcarim diyor. umuyorum bu kisimdaki derdim anlasildi.

    turkiye daha once binlerce insani egitimi yetersiz oldugu halde ogretmen yapti. muhtemelen de o zaman biz de aldik formasyon dersi bizim ne eksigimiz var dedi binlerce insan. sonucta hem egitim kalitemiz dustu hem de ogretmenlik meslegi cazibesini yitirdi ve kazandiklari parayi soylemiyorum bile. zaten artik ucretli ogretmenlik ile son darbeyi vurdular. su an ogretmenlik secen kisilerin kacta kaci ben ogretmen olacagim diyerek atiliyor meslege ? ve yine bu kisilerin calisma performansina yansimiyor mu bu heves ? acikcasi bu sacma kural cikmadan kendi istegiyle ogretmenlik secmis ve isini cok seven ogretmenlerim oldu diger taraftan issizlik nedeniyle ogretmen olmak zorunda kalmis hocalarim da oldu. ogretmenlik okuyarak meslege atilmis hocalarimin katkisini hala goruyorum. hazirlik sinifinda butun ogretmenlerim bu kusaktandi ve o siralarda ogrendigim ingilizcenin faydasini universitede bile gordum.

    makina muhendislerine de dogalgaz muhendisligi yetkisi verelim. isletme mezunlarina ogretmenlik verelim. kimyager kimya muhendisi yetkisini alsin, kimya muhendisi makina muhendisi gibi imza atabilsin, elektrik muhendisi ayni zaman haberlesme muhendisi olsun. bunlarin tek amaci calisan maaslarini dusurmek. tef mezunu arkadaslar sanmayin ki hersey daha iyi olacak. biz burada muhendislik mezunu tef mezunu kavgasindayken baskalari zengin olacak. 10 sene sonra su an isletme mezunlari nasilsa muhendislik de benzer durumda olacak. gunu birlik konularla kendi aramizda kavga ederken yarin saglik meslek okulu ogrencileri 1 yillik egitim ile belki de gerektiginde doktor olarak kullanilmak uzere gorevlendirilecek. amac turkiyedeki genc nufusu daha ucuza daha cok calistirmak. su an kriz bahanesiyle hedefinin %15 inden fazla kar yapan sirketler bile adam cikariyor, kalanlari da isten cikmamak icin daha cok calisiyor. ve bu daha cok calismalar artik normal calisma suresi oluyor.

    su an nispeten belirli bir dengede ilerleyen muhendis arz talep orani artik bu olaydan sonra arz fazlasina donusecek ve bu direkt maaslara ve calisma saatlerine yansiyacak. zaten cazibesini yitirip populerligini doktorluga birakan muhendlislik puanlari iyice dusecek. 5 yil sonra doktorluk benzer duruma dusecek. su anki nufusun en yogun oldugu 20-30 yas araligi yakinda herkesin her isi yaparim abi dedigi milyonluk bir amele pazarina donusecek, para sahipleri aramizdan istedigini cekip calistiracak. biz hala ben bilgisayar okudum sen elektronikcisin ne isin var burada demeye devam edecegiz.
  • ingilizce egitim verilen (ya da verildigi iddia edilen) makina/tekstil/elektrik/jeoloji/jeodezi ve fotogrametri/bilgisayar/insaat/imalat/malzeme/elektronik/gida/kimya/cevre/gemi/maden/petrol/ucak/uzay muhendisligi bolumleri mezunlarinin bir gecede ingilizce ogretmeni olmalarina olanak saglayan yök'den oyle gote boyle yarak hamlesi. hayirli olsun.
  • olmuş bitmiş bir olaydır bu.dolayısıyla yırtınmaya gerek yoktur.

    http://rega.basbakanlik.gov.tr/…9/11/20091113-4.htm
  • pratikte fazla bir seyi degistiremeyecegine inansam da suna deginmek isterim. cok fazla geyigi donuyor. teknik egitim fakultelerinde de diferansiyel denklem dersi bolumune gore turkce veya ingilizce veriliyor demekle is bitmiyor. mufredatin yuzde bilmem kaci ayni demekle de. evet oss cok seyi belirlemez ama en azindan dendigi gibi fikir verir. en basit matematik konularina ait sorularin ciddi bir kismini cozememis ve baraj puanini biraz asabilmis ogrenciye vereceginiz diferansiyel denklem de, mukavemet de, bir teknik egitim fakultesi olarak mezun verme gibi bir kayginiz varsa sayet, universitede verdiginizden cok daha farklidir. teknik egitim fakultelerinde verilen egitimi kendi basina tanimlayip kimseyi rencide etmek istemem. ki muhendislik egitiminin dahi sektore girilince ne kadar yetersiz kalacagi bilinir.

    asil meseleye doneyim. sahsen bunun piyasayi cok etkilemeyecegi fikrindeyim. her sey kanun cikarmakla degismez. doganin bir dengesi oldugu gibi is hayatinin da bir dengesi vardir. tef mezunlarinin bu denge icerisindeki yerini bu kanun hukmu ne kadar yukariya ceker emin degilim. buyuk ve orta olcekli firmalar zaten belirli universite mezunlarini ise almak ister. bu kanunla ne firma sayisi, ne de bahsi gecen universitelerin mezun sayisinda bir degisiklik olmayacak. zoraki muhendis calistiran bazi eski kafali muteahhitlerin ekmegine yag surebilir gibime geliyor bu kanun en fazla. ise talebin artisindan nasil uc bes kurus ucret indirimine gidebilirimin hesabini yapacaklardir. onun disinda bir sey goremiyorum. sonucta her zaman oldugu gibi bu surec de kendi dengesini kuracaktir.
  • mühendis olmak için mühendislik formasyonu almak gerekir. tef mezunu adı üzerinde eğtim fakültesidir ve öğretmen yetiştirir. bir mühendis olarak benden öğretmen olur demiyorsak tef mezununada mühendis ünvanı verilemez. mühendislik o kadar kolay degil.
  • gayet makuldur. gelsin benimle is gorusmesi yapsin. begenirsem ise alirim. is tanimina uygun bilgi ve becerisi varsa unvanin ne onemi var? sanki odtu'sunde, bilkent'inde, itu'sunde super acayip formasyon veriliyor. gittik gorduk, mezun oldugumuzda her boku bildigimizi saniyorduk. cok surmedi burnumuzun surtulmesi. simdi eleman diyor ben bu donem mikroelektronik bolumunden mezun oldum, karisik sinyal devre uzmaniyim. hadi ya.. tahtaya cik, bir opamp devresi ciz frekans kompanzasyonunu nasil yaparsin diye soruyorsun, orasini calismadim diyor uzman kisi.
  • bu karar sayesinde hemşirelik okumaya hazırlanıyorum... diploması (alabilirsem) kenarda dursun yeter... zihniyet böyle devam ederse 5-10 seneye kalmaz doktor olurum... ha hemşirelik ha doktorluk, aynı bokun laciverti zaten.

    elimde ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap