• kendisi "flash disk"te page file yaratma ozelligi degil flash disk'te "page file" cache'i yaratma ozelligidir. flash disk'lerin seek time'larinin 0 olmasi ve "random access"te "memory page" gibi kucuk birimli transferlerde hard diskle yakin hizlara sahip olmasi bu esnada disk i/o'ya bula$mamasindan istifade eder. bu sayede hafizayi ve hard diski ayni anda cildirircasina kullanan konfigurasyonlarda page file eri$iminden minimum etkilenmesini saglar. kendisi sadece cache oldugundan flash memory cikarildiginda sistem unix'te onerilen yontemde olacagi gibi cokmez.
  • okuduğum kadarıyla güvenlik sebebiyle encrypt ediyormuş usb disk'e gönderdiği veriyi. buna rağmen hızlandırıyorsa (bilmiyorum kullanmadım) ilginç.

    ayrıca usb'de tuttuğu veriyi unplug durumlarında kaybetmemek için disk'te de yedekliyormuş. eğer böyle birşeyi yapıyorsa gerçekten disk i/o'sunu rahatlatıyor olabilir mi? bu da ilginç geldi.

    neticede güzel fikir. ama düşük ram'le boot edemeyeceğim bir işletim sistemini readyboost ile boot etmemi sağlamıyorsa işe yaramaz gibime geliyor.

    tam olarak unix'te bir disk'i swap göstermekle aynı şeye tekabül etmiyor gibime geliyor. sanki unixte bir usb disk'i swap etsen, readyboost'tan aldığından daha fazla performans alırsın gibi (disk yedeklemesi yapmayacağından, encrypt etmeyeceğinden ve daha da önemlisi unix'in kullandığı minik kütüphane sayısı windows'unkinden daha fazla olacağı için küçük dosyalara erişim süresi kısacalacağından) ama bu kadar güvenilir olmaz sanki.

    tabii bütün bu yazdıklarım aristocu kafayla dile getirilmiştir. sadece düşündüm dostlar bi kez olsun görmedim bile kendisini.
  • kendisi de bir flash disk olmasından ötürü, uygun transfer hızlarına sahip bir sd card ile denendiğinde de başarılabilen windows vista uygulaması.

    üzerinde 1 gb ram olan dizüstüne 2 gb kapasiteli sd cardın 1.8 gb'lık kısmı readyboost olarak tanımlanmıştır. öyle çok fark edilir bir değişiklik görülmese de bunun sebebinin kullanılan sd cardın ancak vistanın istediği minimum transfer hızlarında çalışması olduğunu düşündürmektedir.

    edit: kasmayın readyboost'la falan, gidin ram alın. hiç bir şey ram'in yerini tutmuyor. 60 liraya 2x1 gb ram almak mümkün günün fiyatlarıyla.
  • asıl olarak vista'nın yüksek bellek ihtiyacı sebebiyle kullanıcılara bir önerisi gibi görünen teknik.
    yeni ram almak/takmak zor geliyorsa flash diskinizi de kullanabilirsiniz diyen microsoft, yarın, paran yoksa bankadan kredi de çekebilirsin diyecektir.
  • kendisi "flash disk üzerinde yaratılan swap file" değildir. swap/page file gibi, sık erişilen dll, ocx gibi işletim sistemini harddiskte random access yapmak zorunda bırakan işlemleri, özellikle de küçük dosyaları flash diske kopyalayarak sistem performansını arttıran bir işletim sistemi özelliğidir.

    bunu yaparken dikkat edin:
    - ufak dosyalar
    - random access
    - read cache

    diyorum. sequential read işini süper başaran harddiskler random access'te patlamakta olduğundan bu teknoloji önemli. dosyaların hepsini hafızada tutsun diyeceksiniz ama, bu noktada da ram olarak kullanılan hızlı yongaların yüksek fiyatı, flash disklerin kolaylıkla eklenebiliyor olması ve doğal olarak 4 gb fiziksel bellek limiti olan bir anakarta daha fazla hafıza takmanın mümkün olmaması gibi konuları da düşününce devreye ready boost giriyor, 286 bilgisayarınızdaki turbo düğmesi gibi.

    bir de şu güzelliği var: flash diske yazılan verileriniz aes-128 ile şifreleniyor ve münasebetsizin biri çekip usb flash diskinizi aldığında sistem cache'indeki dosyaları harddiskten okuyarak çalışmasına devam ediyor.

    kısaca hem secure, hem reliable diyeceğim ama yazdıklarımı unix sistemde flash disk üzerine swap partition yaratarak kazanabilir misiniz bilmiyorum, bilmediğim şeyle de kıyaslamıyorum.
  • ayni islemi unix'de yapmak icin extra bir ozellige gerek yoktur. flash disk'in mount edildigi filesystem'i ya da o filesystem uzerindeki bir dosyayi swapadd [ya da eslenigi bir komut ile] komutu ile sistem calisirken [vista'da da boyle olmasini umuyorum] virtual memory'e ekleyip cikarabilirsiniz.
  • windows vista'nin takilan bir flash disk'in kapasitesini page file cache'i olarak kullanan ozelligi.

    (bkz: superfetch)
    (bkz: readydrive)
  • eboostr isimli yazılım ile windows xp'ye kazandırılabilecek olan güzel özellik.
  • benim de 4gb lik diskimi pert ederek readyboost madurlari arasina katan microsft un nacizane bulusu.
  • linux üzerinde ihtiyaç duymadığım sistem.

    guru sen haksızsın ve seni kınıyorum. halbuki desen ki 4 gb ram ile vista üzerinde yaptığın işlemi zaten 512 ram ile linux üzerinde yapabiliyorsun; kimse de bir şey diyemezdi. desen ki kendi yarattığınız soruna kendiniz çözüm buluyorsunuz, bu da süper olabilirdi. yavaş işletim sistemini hızlandırma konusunda etsinler bulsunlar. sana ne? bana ne?

    linux üzerinde böyle bir dert yok.

    neden? sürekli pagefile ulaşımı yok, 2 gb ram var, vista rahat vermiyor. 4 gb olsa rahat edersin demeyin, bu başlıkta 4 gb taktım hala bilgisayarımın bızırını kurcalıyor diyorlar insanlar. linux kullanıyorum, film ya da benzeri büyük bir dosya açmadıkça öyle bir disk hareketi ya da page file kullanma olayı görünmüyor. gnome sistem gözlemcisi tek tek bildiriyor bana artistlik yapanları. okusan sanırsın ki adamlar windows.com domain hizmeti veren sunucuda film izliyorlar ya da web hizmeti veriyorlar.

    vista ile boot etmekten kısa sürede linux ile boot ediyorum, daha yüksek performansla uygulama çalıştırıyorum. icat yapmıyorum, popom kuru kalıyor.

    editen büdüte: antivirüsü unutmuşum, her dosyayı tarayıp bellekte hatırı sayılır bir yer tutan antivirüs linux altında yok. neden? çünkü linux virüsü yapılabilse yılda 60 milyar doları açık kaynak yüzünden kaybeden firmalar çoktan süper coderleri bu iş için tutup on yüz bin milyon virüs yazdırabilirlerdi. linux, virüs tarayıcısına ihtiyaç duymadığı için yıldızlı beş alıyor performanstan ve bellek kullanımından. guru kızmasın, unix sülalesi böyle.
hesabın var mı? giriş yap