• yıllar önce aydın güven gürkan, mecliste yaptığı bir konuşmada, pkk'yi pekeke diye okumuştu da, vatansever sağcı milletvekillerimiz heyecanla atılmışlardı: "ne biçim konuşuyorsun, doğrusunu söyle, ...vs" gibi bir şeyler saydırmışlardı. bunun üzerine aydın güven gürkan da "türkçe'de ka diye okunan bir harf yok, doğrusunu söylüyorum" diyerek cevap vermişti.

    çok yaygın ve kabul gören "pekeke diyenler örgüt yanlısı, pekaka diyenler devlet yanlısı" gibi yorumların da, uzlaşma kültürüne ne kadar aykırı olduğunu ve insanlar üzerinde psikolojik baskı unsuru olarak kullanılacağını da görmek gerek.
  • bunu diyenler devlet (turk devleti) yerine de tc derler genellikle..(bkz: #3292514)
  • tdk'nın konuyla alakalı yapmış oldugu açıklama 22 eylül 2004 günkü hürriyet gazetesinde çıkmıştı. pekeke şeklinde okunmasının liinguistik açıdan doğru oldugunu dile getiren bir haberdi. lakin yamulmuyorsam daha sonra pkk'nın okunuşunu bu kuraldan muaf tutabiliriz gibi bir açıklama daha yapmışlardı..

    kanımca gramer kuralları ışığında hangi dil çerçevesinde doğrusunun ne olduğunun zerre önemi yoktur.. mesele şudur; bir akronimin nasıl okunacağının bile politize olduğu bir durumdan bahsediyoruz. bir yanda kürtlerin çoğu pekeke diye telaffuz ediyor. diğer tarafta üstüne basa basa pekaka diyen bir medya ve türk milleti var..telaffuz şekline politik bir anlam yüklenmiştir..türk devleti ve türkler dil kurallarına aykırı olmasına rağmen okunuşu sertleştirmiş pekaka demiş ve ağız dolusu nefteri kulağa çarpacak bir hale sokmuşlardır..

    aslında gayet anlaşılır bir durumdur. yaşanmış ve kısmen yaşanmakta olan bir içsavaştan bashediyoruz. daha önemlisi savaştan bahsediyoruz. savaş demek safların belli olması demektir. ayrışma demektir.. düşman kim dost kim belli olmalı demektir.. bu kamplaşmanın günlük dil içerisinde de yeniden üretilmesi elbette ortaya çıkacak bir şeydi. bunu garipsemek veya anlamsız bulmak neler yaşandığını bilmemekle veya önemsememekle eşdeğerdir..

    eğer bir zorlama yapılacak olursa, milliyetçilik literatüründe bulunan "banal milliyetçilik" kavramına bile dahil edilebilir bu ayrıksılık. gündelik yaşam içerisinde biz ve öteki ayrımlarının sürekli olarak yeniden üretilmesine tekabül ediyor bu kavram..milli bayrakların sürekli gözlere sokulmasından hava durumların gösterilen şehirlere ve ülkelere kadar geniş bir yelpazesi var.. pekaka-pekeke meselesini de burdan açımlayabiliriz sanki dilsel milliyetçilik kurulumları üzerinden..

    son olarak, isviçleri bilmadamlarının yapmış oldukları araştırmaya göre pkk'yi pekaka olarak telaffuz eden tc vatandaşlarının ortalama ömrü pkk'ye pekeke diyenlerden 7, 5 sene daha uzun oluyormuş .. bir anda yaşlandığımı hissettim, sanki her an birisi neden saçların beyazlamış arkadaş diye mesaj atacak gibi geliyor..
  • ara yolu bulup pekeka şeklinde okuyanları da mevcuttur.
  • dilbilimsel olarak doğru bir eylemdir.
    güzel türkçemizde sessiz harfler e sesli harfi ile beraber okunurlar. be , ce , de, ...,ke, le, ... pe, re... gibi keza kısaltmalarda da sessiz harfler aynı şekilde okunmak durumunda olduğu üzre "kadeve" "pekaka" vb. kısaltma okuyuş şekillleri kişinin siyasi tercihinden bağımsız olarak yanlıştır.
  • george bushun linguistik zekasini a$an bir durumdur. gecenlerde televizyonda duydum pi key key dedi, olaya yeni bir boyut getirdi.
  • ibrahim tatliseks'in (#92798) belirttiği kadarıyla pekaka pkk yanlısı olmayan kişilerin kullandıkları bir ifadeymiş ve örgüt yanlısı olanlar da (#92799) söylendiği üzre pekeke derlermiş.
    çeşitli tartışmalar sonucu ortak bir yargıya varılamasa da (#3846949) dark exile diyor ki pkk kürtçe olduğu için aslında pekeke diye okumak gerekirmiş.
    oysa ki dilimize yabancı dillerden yerleşmiş bir çok sözcük var, özel isimler ve markalar da dahil bir çoğunu kendimizce okuyoruz.
    türkçe'de "k" harfi "ka" olarak değil "ke" olarak okunuyor olsa da bir çok kısaltmada olduğu gibi burada da "ka" olarak okunması normaldir.
    yine de dibilgisine saygılı olanlar ve örgüt yanlısı (hiç olmadı solcu) olarak anılmaktan çekinmeyenler pekeke şeklinde söylemekte sakınca görmeyecektir. *
  • terör örgütü diyemedikten sonra hiç bir anlamı olmayan hadise.

    zamanın ötesinden(!) edit: siz mi beni yanlış anladınız, ben mi sizi doğru anladım?
  • zannetmiyorum ki öyle pkk'ya/ye pekaka demek sırf kendi ismiyle hitap etmemek için düşünülmüş olsun. ya zaten sayın okuyucu biz içinde k bulunan pek çok kısaltmayı da ka diye okumuyor muyuz? mesela tsk'ya/ye teseke mi diyorsunuz allah aşkına siz? ya da al işte tdk(tedeke diyeniniz var mı?) çünkü bu şekilde okuma türkçede genel bir durum. pekeke dilbilgisi açısından doğru görünüyor, tıpkı teseke ve tedeke'de olduğu gibi. orda niye saflar belli değil? tabii sözkonusu pkk olduğunda bu şekilde taraf belirtir oluyorsunuz.
  • ben bunu yapmıyor ve pekaka diyorum. bunu da içinde bulunduğum türkçe konuşan insanlar topluluğunda (içindeki kürtler de dahil) oluşmuş bir uzlaşım olduğu için böyle söylüyorum. hata olsa bile galat-ı meşhurdur bence. kaldı ki, "pekaka değil pekeke" diyenlerin türkçe kısaltmalar hakkındaki argümanları ve aslen "kaka" denilmeye çalışılıyor* gibi yorumlar ikna edici değil. tkp'yi tekepe değil de tekape şeklinde okurum misal. pekeke dediğimde daha fazla sempati duyacak gibi de durmuyorum. her neyse.

    gerçekten de pkk'ya pekeke demek genellikle kürt sorunu ve pkk'nın ne olduğu konusunda özel siyasi bir pozisyonu olan kişilerin tavrı oluyor. ben kürt hareketlerini destekleyebilirim, ülkenin ve kürtlerin selametini gördüğümde oy da verebilirim öyle bir partiye. hatta partinin dtp örneğinde pkk ile ilişkisi olsa bile görece özerkliği de olmak zorunda, öyledir derim bir şekilde destek çıkabilirim. ama pkk'nın kendisini kürt hareketinin temsilcisi olarak görmek, kürtlerin siyasi temsilinin tekelini onda görmek (fiili durum bu türkiye'de ve ben bunu reddediyorum, buna karşıyım) bununla ilgili olarak, hakim söylemin dışındayım demek ise pekeke demek, özellikle de pekeke demek istemem. pkk şiddete başvurmuş olmasının ötesinde bunun şekliyle ve sürdürülmesi ile ilgili olarak büyük günahları olan bir örgüt. türkiye'de siyasi bilinç ve kimlik sahibi kürtlerin hem tsk'sı hem mgk'sı hem de derin devleti. kürtlerin kendi tekeli dışında siyaset yapması önünde feodalizm kadar büyük bir engel. o yüzden son 20 yılın pkk'sını siyasi aktör olarak kabul eden bir pozisyon ile aynı yere düşmek istemem pekeke ile.
hesabın var mı? giriş yap