• kısa hikayeleri çok başarılı olmamakla birlikte kendisinin yer aldığı bütün agatha christie kitaplarını kronolojik sırayla okumak isteyenler için liste şöyledir:

    (bu kitaplardan bazıları farklı zamanlarda farklı adlarla çevrildi. bildiklerimin alternatiflerini yazdım. bilmediklerim de olabilir)

    1. ölüm sessiz geldi
    2. dersimiz cinayet
    3. ışıklar sönünce (kısa hikayeler bunlar)
    4. poirot araştırıyor (kısa hikayeler)
    5. poirot'nun ilk davaları (kısa hikayeler)
    6. roger acroyd cinayeti / ölümün sıcak eli
    7. büyük dörtler
    8. mavi trenin esrarı
    9. acı kahve (bu aslında tiyatro oyunu, charles osborne tarafından romanlaştırılmış)
    10. son evdeki tehlike
    11. lord edgware'i kim öldürdü
    12. doğu ekspresinde cinayet
    13. üç perdelik cinayet
    14. ölüm diken üstünde
    15. the regatta mystery and other stories - (bu kitap bu şekilde çevrilmemiş, bundaki hikayeleri başka kitaplarda bulabilirsiniz - ki bu kitaplar da aşağıda mevcut)
    +yat yarışının gizemi (cinayet randevusu)
    +bağdat sandığının esrarı (ışıklar sönünce)
    +bahçeniz nasıl büyür? (poirot’nun ilk davaları)
    +sarı iris (cinayet randevusu)
    +düş (noel kekinin gizemi)
    +denizde sorun (poirot’nun ilk davaları)
    16. abc cinayetleri / cinayet alfabesi
    17. gece gelen ölüm / mezopotamya'da cinayet
    18. briç masasında cinayet
    19. cinayet randevusu
    20. arka sokaktaki cinayet
    21. sessiz tanık / dilsiz tanık
    22. nil'de ölüm
    23. ölümle randevu
    24. noelde cinayet
    25. koltuktaki ölü
    26. iskemlede beş ceset
    27. ölüm oyunu
    28. beş küçük domuz
    29. hollow malikanesi cinayeti
    30. hercule'ün on iki görevi (kısa hikayeler)
    31. şeytan dönemeci / ölüm dalgaları
    32. bayan mcginty'nin ölümü
    33. cenazeden sonra
    34. üç yanlış üç ceset
    35. sonuncu kurban
    36. güvercinler arasında bir kedi
    37. noel kekinin gizemi (kısa hikayeler)
    38. saatler / ölüm saatleri
    39. üçüncü kız
    40. elmayı yılan ısırdı
    41. filler de hatırlar
    42. ve perde indi

    edit: kolombre regetta mystery'nin hikayelerinin nerede bulunabileceğini gönderdi.
  • bu adam tatile çıkar,cinayet işlenir.dişçiye gider,cinayet işlenir.uçağa biner,cinayet işlenir.kısaca,gittiği yeri kurutuyor.insan bu kadar cenabet olmaz ki...bi gün duş al öyle çık evden.
  • poyro değil, puaro okunur.sherlock gibi yatmış çimleri, sigara küllerini gözlemleyerek değil konuştuğu kişilerden aldığı bilgiler doğrultusunda kafasında bir olay örgüsü kurarak, koltuğuna oturup düşünerek cinayetleri çözdüğünden sherlock dan bin kat daha iyidir.(bkz: illa biri daha iyi olacak)
    birde kankası hastings vardır, şabalağın tekidir, watson ın kadın görmüşüdür.
  • agatha cristienin yumurta kafalı dedektifi. ben hep bi yerlerde geçen bu tasvir yüzünden poirot yu bıyıklı bir yumurta olarak benimsedim. gözümde canlandırırken hep sonunda düşüp kırılıyodu. bu yüzden okuyamamaya başladım poirot lu romanları. ben ruh hastasımıyım?
  • bir olayı kafaya taktığı zaman çözmeden asla bırakmayan belçikalı. gittiği her yerde, ingilizler'e fazla gelen gösterişli dış görünüşü nedeniyle önce antipatiyle karşılanır, sonra kim olduğu öğrenilir ve kendisine bütün kapılar açılır. ancak yaşı ilerledikçe yeni nesiller kendisini pek tanımamakta, o da bu duruma çok içerlemektedir.

    fazlasıyla kendini beğenmiş olması bazen sadık dostu hastings'i bile delirtir, bir nevi merhametli ve dışa dönük dr house denebilir kendisi için, çünkü poirot'yu da olaylara çeken tek koşul, cinayetin esrarengiz olmasıdır, sıradan vakalarla asla ilgilenmez.

    diğer dedektiflerden adalete bakışıyla ayrılır; poirot için adalet ve kanun aynı kapıya çıkmaz, çoğu zaman kendi adaletinin yerine gelmesi için kanunu alenen çiğner. adalet sadece bir suçluyu yakalamak değildir, toplumsal düzenin korunmasını sağlamaktır düstüruyla hareket eder.

    sonuca vardığında, yani cinayeti çözdüğünde, poirot adaletini uygulamak için üç farklı araç kullanır.

    birincisi, ortada ahlaki açıdan karmaşık bir durum yoktur. cinayetten hazzetmediğini her fırsatta söylemekten hoşlanan poirot katili bulmuştur, katil kötü biridir, yasaların dediği olur. katil sahneden çekilir ve toplumsal düzen yeniden kurulur.

    ikincisi, katili bulmuştur, onu kanuna teslim etmiştir ancak asıl suçlu dışında diğer karakterlerin işlediği yan suçlar da vardır. poirot bu durumda eğer kişinin bunu mecburiyetten yaptığını veya pişman olduğunu farketmişse, üstünü örter, ve hatta babacan tavsiyelerde bulunur. ancak kişinin bu suçu alışkanlık haline getirdiğini veya kötü biri olduğunu düşünmüşse, ona aba altından sopa gösterir ve onun bir daha bunu tekrarlamasını engeller.

    üçüncüsü, cinayet çözülmüştür ama ortada ahlaki açıdan karmaşık bir durum vardır; ya katilin cezalandırılması imkansızdır ya cinayet aslında cinayet sınıfına girmeyecek kadar gereklidir yani poirot'nun gözünde bir nevi idam cezasıdır ya da katilin cezalandırılması masum üçüncü kişilerin çok fazla zarar görmesine yol açacaktır. poirot, adalet yerine geldiğinde sadece suçlunun cezalandırılmasını, masumların zarar görmemesini ister, bu durumlarda yasaları uygulamak yerine üçüncü bir yol bulur.
  • içinde kendisinin olmadığı agatha christie romanlarını okumam, sıkıcı bulurum. kendisi gözümde bu derece efsane bir karakterdir.
  • 1975'te yazari tarafindan öldürüldüğünde new york times'da adina ölüm ilani verilmis tek kurgu karakteriymis ayni zamanda.
    severim.
  • sıkı bir hayranı olduğum belçikalı özel dedektif.

    ingiliz yemekleri hakkındaki düşünceleri oldukça serttir. "ingiliz mutfağı diye bir şey yoktur, ingilizlerin sadece yemeği olur." der.

    hastings: is there "anything" in the english cuisine that you like, poirot?
    poirot: the english they do not have a cuisine, my friend, they have only the food.
    hastings: well, that's a bit harsh, i...
    poirot: like the meat, overcooked, the vegetables too soft, the cheese inedible. and the day the english create their own wines is the day i return home to belgium.

    hakkında harika içeriğe sahip türkçe bir blog keşfettim tavsiye ederim: http://www.herculepoirot.org/
  • tereyag, recel ve esit karelere bolunmus tost ekmegi yiyerek butun cinayetleri cozen ustun dedektif insani. poirot'lu agatha christie romanlari okuduktan sonra miss marple'lilar pek bir yavan gelirdi bana.
  • uzun kış akşamları ve yolculukların en nazik ve zeki eşlikçisidir. ne zaman poirot serisinden bir kitabı açıp okumaya başlasam onunla aynı trene binerken karşılaştığımızı, "matmazel" diyerek kapıda beni selamladığını düşünürüm.
    kibar olduğu kadar konforuna düşkün ve gıcıktır da` :ahahah`, bir olayı çözmeye gideceği yerin merkezi ısıtma sistemi olup olmadığı, hava durumu vb. konuları olaydan daha çok düşünmesi ile çok iyi bir takıntılı başak burcu insanı örneğidir` :agatha teyzemiz de başaktır zaten`.
    ve kanımca gelmiş geçmiş en mükemmel, onun o mütevazilik kisvesi altında kendini ne kadar beğendiğini, mesafesini her zaman nasıl koruduğunu, keskin zekasını en iyi yansıtabilen poirot david suchet'dir. albert finney ise en karikatürize, en şebek poirot olup hercule'ün karanlık tarafıyla alakası olayamacak kadar karakterden uzak kalmıştır.
hesabın var mı? giriş yap