1 entry daha
  • çok basit bir örnek vermek gerekirse eğitim sürecimiz içinde hepimizin okuduğu ders kitaplarındaki cinsiyet rollerine dikkat çekilebilir. hayat bilgisi kitaplarımızda ailenin tanıtıldığı ünitede baba işten eve elinde ekmekle gelen bir adam olarak resimlenirken anne evde iş yapan, çocuklara bakan bir kadındır. ilkokuldan itibaren kadın ve erkek rolleri gizil öğrenmeyle çocukların zihinlerine bu şekilde kazınmaktadır.
    (bkz: ders kitaplarında cinsiyetçilik)
    son birkaç yıldır milli eğitimin bu konuyla ilgili çalışmaları artmış ve hatta bu durumu değiştirmek için düzenlemelere de gidilmiştir. bunda talim terbiye kurulu başkanı ziya selçuk'un gizil öğrenme(örtük müfredat) konusunda daha önceden çalışmalarının olması etkilidir muhtemelen.

    gizil öğrenmenin kullanıldığı alanların ucu bucağı yok gibi aslında. eğitimde bilinçli veya bilinçsiz cinsiyet, milliyet, ırk, din ve kültürlerle alakalı bir tarama yaptığınızda(ki yapılmıştır) gizil öğrenmeye neden olan çok sayıda örtük müfredat öğesiyle karşılaşırsınız: korkak yunan, hain rum, alçak ermeni, ermeni dölü, türkün gücüi türk çocuğunun gücü, korkak padişahlar, sefahat içindeki saltanat, gerici osmanlı vs.

    eğitim dışı alanlarda, özellikle medayada da çoğu zaman bilinçli olarak örtük öğrenmeye yönelik gizil mesajlar veriliyor. bir komplo teorisi olarak algılanabilir ama son yıllarda televizyonlarda yer alan reklamlara ve filmlere bakarsanız büyük ortadoğu projesine dair çok sayıda gizli mesajı farkedebilirsiniz. amerika veya ingiltere prodüksiyonlarına kadar uzanmanıza gerek bile yok, yerli reklam ajansları tarafından yapılmış reklam filmlerinde bile çok etkili bir örtük müfredat bulunabilir. daha da ilginç olanı masallardaki örtük mesajlardır. sözlük içinde masallara dair yapılmış bazı yorumlarda bu mesajlar eğlenceli bir şekilde açıklanmış aslında.

    tüm bunlar bir araya geldiğinde, modern bir büyükaannenin en fazla iftarda önünde kola şişesiyle oturan tonton bir nine olabileceğini düşünebiliriz, aysel gürel gibi bir nineyle karşılaştığımızda da şaşkınlıktan götümüzü. tavana vurabilir.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap