7 entry daha
  • ne garip memlekettir bu bizimkisi.. ikinci dünya savaşı'na dair kitapları "counter strike" havasında okuyup, bir anda başımıza nazi kesilen ergenleri var. milyonlarca insanın ölümünü sanki sinekler ölüyormuş gibi algılayanları.. faşizmin ne olduğunu bilmeyen, hayatı boyunca faşizmin gerçek hayattaki yansımalarına denk gelmemiş, dünya üzerindeki milyonlarca insanın hayatını nasıl zehir ettiğini göremeyecek kadar basit düşünen, yetmezmiş gibi faşizmi "özgürlük sağlayan" bir şey zanneden bünyeleri var..

    ne garip memlekettir bizimkisi.. el sikiyle gerdeğe girmeyi seven organizmaları var; hür ulusları (lan bir an bush ile blair sözlüğe geldi sandım) imha etmeye çalışıp da bir bok yiyemeyen birisini adam yerine koyanları var (daha da evlere şenlik olanları onlara önder diyor, biz kendilerini allah'a havale ediyoruz).. eğer durdurulmasaydı, bugün kendisine destanlar düzecek şaşkınları da yok edecek bir savaşın yaratıcılarına tapınanları var..

    insan ister istemez bir zaman makinesi icat edip, bu sivilcesi patlamamış ergenleri 1940'ların almanya'sına ya da ispanya'sına ya da italya'sına göndermek istiyor. merak ediyorum, kafalarına postal yerken nasıl olacaklar acaba (bkz: postal yalamak), yien destanlar yazacaklar mı? ya da o "pençeleri" (ergen derken yanılmışım, daha evrimlerini tamamlamamış bunlar) faşizmin "kansız ve boksuz" gücü karşısında ne kadar işe yarayacak? ya da bir çalışma kampında "arbeit macht frei" tabelasını her okuduklarında ne hissedecekler?

    uzun lafın kısası efendim; 8 mayıs, insanlığın evriminde önemli bir dönemeç (malesef bazıları bu virajı alamayıp, yoldan çıkmış.. ne yapalım, kader).. faşizm denen bok çukurunun içindeki bünyeleri görmemizi sağlayan bir tarih.. insanlık tarihi denen kitabın, şu ana kadarki en kara sayfasının kapandığı tarihtir efendim.. malesef haklısınız efendim, o sayfada takılı kalmış beyin hücreleri hep oldu, hep olacak. en az o sayfaları tarihe gömecek insanlar kadar..

    bu arada aklıma gelmişken:
    (bkz: ergenlik döneminde hitlere sempati duyma hali)
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap