8 entry daha
  • 20.yy. fars şiirinin en önemli şairidir furuğ ferruhzad. tahran'da bir albayın ve yarı asil bir annenin kızı olarak 5 ocak 1935 de doğdu. on altı yaşında iran’ın ünlü simalarından pevez şapur ile evlendi. oğlu kamiyar,1953’te doğdu. 1954 de eşinden boşanmasının ardından bir daha oğlunu göremedi. şiirin yanı sıra sinema ve tiyatro ile de ilgilendi. çeşitli gazetelerde editörlük yaptı.

    on altı yaşında iken yayınladığı esir adlı ilk şiir kitabının ardından 1956 da duvar isimli ikinci şiir kitabını yayınladı. yirmi iki yaşında yazar ve yönetmen ibrahim gülüstan’la tanıştı ve sinemaya başladı. sinemada oyunculuk, senaristlik, kameramanlık,yönetmen yardımcılığı, dublaj, montaj ve yaratıcı film editörlüğü yaptı. 1962 yılında yaptığı bir belgesel filmi o yıl italya’da belgesel filimler festivalinde birinciliği elde etti. 1963 yılında yaptığı “kara ev” filmi, almanya'da düzenlenen ober havzen film festivalinde en iyi film ödülünü aldı. bu filmin çekimleri için gittiği tebriz cüzamlılar evi’nde tanıdığı küçük hüseyin’i evlat edindi.

    1962 yılında unesco ferruhzad hakkında bir belgesel film yayınladı. aynı yıl bernardo bertolicci de iran’a gelerek ferruhzad’la ilgili bir belgesel yaptı.

    1964 yılında şiirinde dönüm noktası sayılan “yeniden doğuş” isimli kitabınu yayınladı

    henüz 33 yaşında iken bir trafik kazasında hayata veda etti. ölümü ile yarım kalan “inanalım soğuk mevsimin başlangıcına” isimli şiir kitabı 1974’te yayınlandı.

    kitapları:
    1955-“tutsak”
    1956-“duvar”
    1957-“isyan”
    1963-yeniden doğuş
    1967 -son kitabı “inanalım soğuk mevsimin başlangıcına” yı tamamlayamadan öldü.

    kaynak: http://ferruhzad.sitemynet.com/hayati.htm
515 entry daha
hesabın var mı? giriş yap