7 entry daha
  • türkçeye tekinsiz olarak çevrilen kavram. freud, das unheimlich makalesinde bu kavramı, bastırılmış olanın geri dönüşü olarak tanımlar. bilinç düzeyine çıkmaya çalışan karışık mesajları, içimizde şifreli bir dile çeviren durumun varlığından bahseder.

    tekinsiz, korkutucu olanla ilgili bir kavram. iyi bilinen ve çok eski olan, insan doğasına ait bir korku. bastırıldığı için bize yabancılaşmış vaziyette. bu sebeple bastırılmış dürtülerimizi yansıtan şey ya da kişiler en tekinsizi oluşturmakta.

    bilhassa sinemada karşılaştığımız tekinsiz motifler: yinelemeler, denge kaybı, uzay-zaman algısının bozulması, ölünün dirilmesi, ikizler (iyi-kötü belirsizliği), otomatlar, kaderi kontrol edemeyeceğinin farkına varma, eş ruhlar, tekrarlayan görüntüler... vd.

    en meşhur örneği için, (bkz: the shining)

    kubrick bir röportajında şöyle demiş: "das unheimlich/tekinsiz isimli makalesinde freud, yaşamdan daha güçlü bir şekilde sanatta deneyimlenen tek duygunun tekinsizlik olduğunu söyler, ve eğer korku türünün bir doğrulamaya, bir gerekçeye ihtiyacı varsa, bence freud'un söyledikleri bile tek başına bir referanstır."

    kaynak: sanat uzun ilham sonsuz
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap