6 entry daha
  • ameller niyetlere goredir ifadesi hem fikhi hem de itikadi bir kaide olmasi sebebiyle bir de ustune gunumuzde joker gibi her meselede kullanilmasi hasebiyle onemli bir kaidedir. onemli oldugu icin de baglaminin titiz bir sekilde tarif edilmesi sarttir. aksi takdirde hem ruhsat olmasi hem olcu degeri hakkiyla takdir gormeyecek suistimale ugrayacaktir. ifadenin anlam ve baglam derinliginden oturu su anda bir dip dalisi yapmayi tehlikeli ve haddini asacak bir is olarak goruyorum o sebeple el cabukluguyla daha pratik anlami olan baska bir mevzuya yoneliyorum.

    ameller niyetlere goredir, amenna ve saddekna ancak is bununla biter mi biz faniler icin, bu kadar kolay midir? hic sanmiyorum. ameller niyetlere goredir kaidesini hevasina uyduran cogu insan aslinda ifadeyi hal ile ve zaman icinde iman ile yanlismaktadir. bir is yaparsin niyetin hanyadadir ama sonucu konyada cikar, bu gozlemden itibaren artik isi tekrar yapman vaziyetten bagimsiz olmayacaktir. artik hanya niyetiyle isi yapip hanya beklemenin inandiriciligi azalmistir ve bu isin her tekrarinda yinelenen sonuclarla beraber iyice sifira dogru iner. bu noktada hala ayni niyetle is yaptigini iddia eden bedbaht coktan amelinin pencesine dusmustur ve cok kisa bir sure sonra bu ameli kendisini cepecevre sarar.

    velhasil ameller niyetlere goredir ama cok zaman olur ki bu ameller doner kontrolu ele alir ve niyetleri tayin eder. amellerini mutemadiyen niyetiyle temize cikaran adam aslinda niyetini en cok degistiren adamdir. bu illete ducar olan insanlar sandigimizdan da fazladir. cagimizin vebasi belki de budur.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap