70 entry daha
  • eğer varolmasaydı, bilim dünyası çok afedersiniz yarrağı yemişti. bugün bilimsel araştırmalar için o kadar çok açık, özgür yazılım kullanılıyor ki, herşey kapalı ve ücretli olsa tüm bilimsel araştırmalar yavaşlardı.

    örneğin bugün cern'de slc5 adında bir redhat klon'u linux kullanılır. bunun yanında lisans'lı windows ve pek çok paralı yazılım (office vs.). windows daha çok office kıl yün işleri için kullanılır (tabi windows'ta daha iyi çalışan pek çok yazılım da var (örnek: labview)). ama veri analizi (ki higgs bozonu var mı yok mu bunu veri analizi söyleyecek) çoğu kişi tarafından c++, root, python vs. kullanılarak yapılır, ki hepsi özgür yazılımdır bunların.

    özel olarak root cern'de geliştirilmiş bir c++ framework'üdür. bazıları der ya hep open source'un desteği yok diye. yarramı yok. root forumunda bir konuda yardım isteyim, aynı gün içinde cevap gelir, çoğunlukla sorun çözülür. cern lisanslı windows'un desteği bile bu kadar hızlı değildir.

    işin güzelliği, cern'de olmayan, bu alanlara erişimi hiç olmayan biri de bu özgür, açık yazılımları kullanabilir.

    edit: yil 2012 ve buyuk olasilikla higgs bulundu. konuyla ilgili konusmalarda, makalelerde gordugunuz grafikler varya, hepsi root ile yapilmistir. tabi grafik isin sadece gorunen yani, o grafigi ureten analiz de buyuk olasilikla c++ ve root kullanilarak yapildi.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap