4 entry daha
  • sözlükte bir takım yanlış anlasılmalar olmasına gönlüm, foie gras ile paténin karistirilmasi da dilim ve damagim razi olmadiklari için biraz daha giyabeten ukalâlık yapmama izin verirseniz,
    öncellikle hatirlatmak gerekir ki bir ürünü foie gras diye adlandırabilmeniz için onun sadece kaz ya da ördek cigeri olmasi yetmiyor, o cigerin belli kosullarda hazirlanmasi gerekiyor. bu ismin kullanilmasinin siki bir denetime tabî olmasi (appellation contrôlée) konusunda hassas ülkelerin basında foie grasnin zamanimizdaki anavatani olan ülke geldigi için orada geçerli kurallari kisaca hatirlatayim. önce 12 haftalik kaz ve ördekler (ki hangi soylardan olmasi gerektigi de belllidir), iki hafta boyunce günde üç ögün, sadece misir tanesi içeren, menusünde "yediginizi yiyin, yemediginizi agziniza huni takar takar tikariz" metoduna göre özel besiye çekiliyor sonra bu hayvanciklari karacigerleri, gereken muammelerden geçtikten sonra, üç isim altinda sürülebiliyor piyasaya :
    1. foie gras entier diye bir sey var ki bu kazın ya da ördegin cigerinin bütününden hazırlanmis foie gras. hazırlanısı sırasında içine sadece, tuz, seker, sarap ve likör türünden alkoller katılabiliyor. en az bullunanı ve en pahalı olanı budur zira hazirlamasi kadar pazarlamasi da zordur. cigerlerin agirligi birbirini tutmayabilir, bunu oldugu alan babayiğit her zaman çıkmayabilir. görünüşü de hiç içacıcı değildir, zira şişmiş bir karaciger oldugu hemen anlasılır.
    2. foie gras : bu degisik cigerlerden gelebilecek fois gras'in standard kutulara konabilmesi için parçalanmis halidir. donmus yag içinde içinde korunur. yukarıdaki gibi hazırlanır.
    3. bloc de foie gras : degisik katiklarla hazırlanir ama en az %75 foie gras içerir. bunun içine parçalar halinde foie gras, veya truf konulabilir (truf konmasinin nedeni bu tür foie gras'nin degerini biraz yükseltmektir, yer doldurmak degil. truf de en azindan foie gras kadar pahalı bir üründür.
    foie gras denilince anlasılmasi gerekenler bunlar. bunun dısında bir takim türev ürünler de vardır, paté de foie gras, mousse de foie gras vs ki bunlar sadece %50 kadar foie gras içerirler. bunlar artık foie gras'nın uzak akrabalarıdır. aradaki fark homo erectus ile homo sapiens sapiens arasındaki fark kadardır örnegin. bir de sadece paté vardir ki o herseyden, allah ve özellikle sanayii ne verdiyse ondan yapilabilir... tadı ve kokusu da ona göredir. hazırlanıs teknigi benziyor diye foie grasyi patéye benzetmek homo sapiens sapiensi "maymun'un bir türü" diye tanımlamaya benzer.
    buraya kadar belirtmeye çalistiklarim isin teknik yanlari. bu konuda sayfalar doldurmak isten bile degil. ama bana öyle geldi ki sorun bir dil damak meselesidir, benim referansım senin referansını döver meselesi degil. "benim" diyen damagin, foie gras'yi pate ile karsilastirmamasi, benim diyen dilin ise foie gras ile patéyi karistirmamasi gerekir gibi geliyor bana. yoksa siz canınız ne istiyorsa onu yemekte özgürsünüz. ne de olsa mutfak konusunda da abd bir free country dir, fransa ise bir ayetullahlar diktatörlügü…afiyet olsun.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap