93 entry daha
  • "yerçekimi" denen fenomeni teorik fizikçiler halen daha tartışır, dururlar. stephen hawking de bunlara bir yenisini eklemiş. "ağaçtan bir elma düştü" hikayesinden çok, çok daha karmaşık olan, sıradan gözüken basit bir fizik kuramı gibi görülürken aslında öyle olmayan birşeydir yerçekimi.

    hani "bilimin çözemediği sırlar!" diye hürriyet'in internet sitesinde filan çıkan antin kuntin şeyler vardır ya, onlar gibi olacak diyeceğim, ama hakikaten de yerçekimi bilimin çözemediği sırlardandır.

    stephen hawking'in bunu en azından yorumlayabilecek kadar anlayabilmiş olması bile, körü körüne "abi ben inanıyorum, gerisini bilmem, dinlemem de" insanlarından fersah fersah ileride olduğunun göstergesidir.

    "stephen hawking öyle diyorsa öyledir abi" demiyorum (aynı görüşteyim kendisiyle, o ayrı), ama bir de dinlemek lazım.

    sonuçta bu "teorik fizik" denen şey, aslında diğer bilim dallarına kıyasla deneye dayalı verilere bel bağlayıp, henüz deneylerle kanıtlanamayan alanlara ön adım atmaktır. "deneyle kanıtlayamıyoruz şu anda abi" olayı din, dini inançlar ve dine dayalı soyut kavramlar için kullanılabileceği kadar, bunun için de kullanılabilir.

    adam "tanrı yok" diyor, ama "ben bunu kanıtladım" demiyor, "ben bu çıkarımı yaptım" diyor. "teorik fizik" denen şey budur.

    of of kime anlatıyorum bunları?
1522 entry daha
hesabın var mı? giriş yap