2 entry daha
  • bunun böyle olacağını daha önce söyledik biz: (bkz: #17484435)

    danıştay'ın vermiş olduğu ilk kararı yanlı bulabilir; tartışabilirsiniz; bu noktada bir sorun yok çünkü mahkeme kararlarının eleştirilebilmesi herkes için tanınmış bir haktır. dolayısıyla herkes, kanımca üslubuna dikkat ederek, herhangi bir yargı kararını dilediği şekilde eleştirebilir.

    ancak idarenin yargı kararlarını dolaşmayı amaçlayan ikinci ve daha sonra gelen diğer bu tip işlemlerinin hukuka aykırı olduğu konusunda yerleşik yargı kararları mevcuttur. yani idarenin hiçbir organı, mahkeme kararını öyle ya da böyle yeni bir idari işlemle dolanamaz; dolanmaya çalışırsa böyle olur; alınan sonraki karar da içeriği hiç tartışılmadan sadece mahkeme kararını etkisiz bırakmaya çalıştığı için iptal edilir.

    danıştay'ın bu uygulaması yıllardır yerleşik olan bir uygulama olup onlarca da örneği vardır. en sık rastlanan örnek de misal bakan tarafından ortada geçerli bir neden yokken görevden alınan üst düzey memurlarının durumudur. eminim ki hemen her ailenin etrafında buna ilişkin bir iki örnek yaşanmıştır. adam geçerli bir neden olmaksızın görevden alınıp başka bir göreve atanır; sonra gider bu işleme karşı idari yargıda dava açar atamayı iptal ettirir. bakan bu durumu hazmedemez, adamı görevine iade edip hemen akabinde başka bir göreve atar. işte bu gibi durumlarda ikinci ve sonraki diğer atama işlemleri, içeriğine bile girilmeksizin, sadece ilk yargı kararını dolanmayı amaçladığından hemen idari yargı tarafından iptal edilir. üstelik bununla da kalmaz bu kişi tarafından yargı kararını dolanmayı amaçlayan bakan vb. yetkililer hakkında ayrıca tazminat ve ceza davası da açılırsa bu da lehine sonuçlanır. bu durum bugüne kadar defalarca yaşanmıştır; en yakın ve bilinen örneklerinden bir tanesi de osman durmuş'tur. bakankenki bu tür davranışları nedeniyle bakanlık ve milletvekilliği görevi bittikten sonra bir çok tazminat davası ile karşılaşmış, sonunda bunları ödeyemediğinden evine haciz bile gelmişti. buradan görebilirsiniz.

    diyeceğim o ki işini bilmeyen çavuşlar döner götünü avuçlar. sen danıştay'ın kararını kendi kafana göre yeni idari işlemle aşmaya çalışırsan hem o işlem iptal olur hem de sen bu kadar basit bir şeyi göremeyen bir idareci olarak cümle aleme rezil olursun. sonra da çıkar ortaya bas bas bağırırsın ama yandaşlar dışında kimseyi de kandıramazsın.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap