77 entry daha
  • unutmak istedigim bazi seyleri son gunlerde basina gelenlerle bana hatirlatan yazar.

    milattan once bir zamanda...liseye yeni basladim, etlik'ten ulus'a otobus aliyorum. oradan da anafartalar'a yuruyorum. yuruyorum, cunku otobuse binmek istmiyorum. nedeni var, anlatacagim.
    oylesine istif ediliyoruz ki o otobuse, o eziyeti, o istiflenmeyi hayvanlara yapsalar hayvanlari koruma dernegi itiraz eder, oylesine hinca hinc dolu, nefes alinacak gibi degil.
    oturacak yer bulup da cam kenarina oturduksa sansliyiz, yanimiza gelecek kisiyle aramiza cantamizi kitaplarimizi filan yigarak barikat kurmak mumkun. ama o sans nerede, cok cok yanda oturacak yer bulursak, ustumuze yigilan kitleyle yanimizda yayila yayila oturan kisi arasinda kalip "taciz" olmadan okula gitmenin imkani neredeyse sifir. ayakta yer buldugumuzda basimiza gelenleri cocuk cocuk okur diye soylemiyorum.
    hergun taciz olur mu cocuklar, inanin olur.
    insan, hele o yastaki bir genc kiz buna nasil dayanir? simdi size bir sir verecegim, bu iyiligimi unutmayin sakin: susarak.
    bana inanmadiniz mi? annelerinize, teyzelerinize halalariniza onlarin arkadaslarina bir sorun bakalim, nasil dayanmislar, sonra gelin bana sessiz kalmaktan bahsedin.

    ama susmak istemeyenler yok muydu? vardi. sayilari cok azdi, epsilon kadar. ne yapiyorlardi?
    yaninda oturan kisi iyice genislemeye kalkarsa, arkasinda duran, yaninda duran taciz'e baslarsa bar bar bagirmaya basliyor: "oteye gitsene kardesim?" diyordu mesela..

    iyi mi ediyordu? hakkini mi aramisti? evet. ama kotu etmis oluyorduk. neden? yanlis yapmisiz da ondan..
    ote git dedigimizin horozlanma ihtimalinden hic bahsetmiyorum bakin, el kaldirmaya dovmeye kadar gideni bilirim ben. ben asil otobustekilerden gelen tepkilerden bahsedecegim. hani musluman filan ulkeyiz ya, kadini cok iyi tutariz filan ya, baskasinin karisi kizi olunca unuturuz oyle seyleri, evden cikarken kapinin esigine koyariz o kavramlari.

    "cani taciz istemeseydi, otobuste ne ariyordu" deriz. "okula gitmek isteyen bunlari da cekecek" deriz herhalde ki otobusten sesler yukselir. "ayip ayip cok ayip oyle ulu orta bagirilinmaz kizim!" bu yandaki iyi niyetli teyzeden gelir. "kiz once istedi sonra cilvelendi" bu da yandaki sana eli uzamanayan erkek liseli gurubundan..

    uzatmayacagim, hepinizin tanidigi kadinlar var, bir soruverin de duyun ne kadar toplumdan "destek" aldiklarini bu konularda itiraz ettikleri zaman.

    simdi bakiyorum da o zamandan bu zamana, bir arpa boyu yol gitmemisiz. sozluk filan ama guya gene otobusteyim. iki kiz arkadas diyelim yahut bir kiz erkek arkadasi ile yuksek sesle gulusuyor. ne oldu? "elimize dustu" "rahat lokma" "kuyruk salladi" oldu. "dogru durmadi" oldu hemen. onun icin tacizci hemen kulp buldu. "rahat durmuyordu guluyordu, ben de gel beraber gulelim" dedim. ama tacizciyi sikayet etsek? taciz'e itiraz etsek? yanlis yaparmisiz gene megerse... bakin sesler geliyor otobusun her tarafindan..
    "olmasaydi, durmasaydi, o lanet otobuse de binmeseydi, bilerek bindi, taciz oldu, sesini cikarmasaydi, abisini otobuse getirseydi taciz edeni dovdurseydi, tacizciye gulup gecseydi, bak ben taciz oluyor muyum, olduguna gore var yaptigi birseyler" den tutun da akil verenlere, "oh iyi olmus, elime gecse bir taciz de ben yapardim" diyenlere kadar hepsi var.

    bunca yildir hicbir sey degismemis.. ustelik tacizciye olan sempati bile artmis ben bu ellerden gitti gideli.

    pes yani ki ne pes.

    susturun kadinlarinizi kizlarinizi, susturun, sonunda onlarin suskunlugunun bedelini hepiniz odeyeceksiniz. hepimiz toplum olarak odedik ve odeyecegiz.
    bunu anlayamadik daha...halen...
    aferin bize...
391 entry daha
hesabın var mı? giriş yap