• türkçe'ye tam olarak nasıl çevireceğimi bilemedim, bu konuda yetkin değilim, o yüzden öylece bırakayım dedim clerical fascism kavramını. fransızca'da fascists-cléricaux ve italyanca'da clericofascismo diye anılıyormuş bu mefhum. 1920'li yılların italyasına dayanıyor kökenleri.

    çok basit olarak şu demek: faşizmin eko-politik gelenekleriyle entegre çalışan bir yan aygıt olarak din ve dine dayalı işler bütününün içiçe girmesi demek klerikal faşizm. bir çeşit "imanlı faşizm" veya "dinibütün faşism". buradaki din hanesine ne yazarsan yaz uygun geliyor, valla öyle güzel bir kavram. söz gelimi musevi yazarsan "ülke araplardan temizlenmeli/bütün araplar ölmeli" diyen idiyot bir hahambaşı veya müslüman yazarsan "bütün yahudileri yeryüzünden sileceğiz" diyen bir aynı idiyotluktaki vaiz. gerçi halen tartışmalı bir kavram ve henüz yaygınlaşmış da değil ancak, faşizm üzerine çalışan güzel insanlar tarafından kullanılıyor.

    adı geçen hahambaşı için:

    (bkz: dov lior)

    faşist sistemlerin din ile olan bağı nedir ona da bakmak icab ediyor. o başka bir konu olmakla birlikte kısaca denilebilir ki faşist sistemler din mefhumunu sever ve sayarlar çünkü varlıklarının devamı için elzem olan bir gereçtir din! devlet ateizmi (state atheism) de kendisinin %100 karşılığıdır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/state_atheism

    din mefhumu faşist sistemler için dia'ların en büyüklerinden birisi olmaya devam ediyor halen. louis althusser devletin ideolojik aygıtları'nda özellikle bu konuya önemli bir yer ayırmıştır.
    (detay için: idéologie et appareils idéologiques d'etat, s. 73-79, türkçe terc.)

    gerçi althusser avrupa merkezli olarak din dia'sının yerini okul dia'sının aldığını belirtiyor haklı bir şekilde ancak bugün kiliselerden, camilerden ve havralardan "hâlen" yükselen cızırtılı sesler,
    gittikçe muhafazakarlaştırılmaya çalışılan yaşamlar ve ekilen nefret tohumları ortada iken, bence klerikal faşizm üzerine düşünmek icap ediyor. en bilindik örneğini litvanya'nın * * * bozkurtları "gelezinis vilkas" adlı ülkücü örgüt sergiliyormuş. aynı şekilde israil'deki likut ve kadima gibi hem aşırı dinci hem de faşist partiler de sanıyorum ki bu kategoride değerlendirilebilirler. mhp, bbp, hak ve hakikat partisi ile haydar baş'ın partisi filan da böyledir.

    (bkz: likut)
    (bkz: kadima)
    (bkz: mhp)
    (bkz: bbp)

    krş:

    çatlasın çatlayanlar!
    hem müslüman hem türk'üm

    (bkz: hem müslüman hem türk'üm)

    daha fazla detay için:

    roger griffin, "fascism as a totalitarian movement", s. 195.
    yeshayahu a. jelinek, "the parish republic", s. 101 vd.
    james hastings nichols, "democracy and the churches", s. 194.
    leonard weinberg & ami pedahzur, "religious fundamentalism and political extremism", s. 145 vd.
    roger griffin, "fascism, totalitarianism, and political religion", s. 116 vd.
    david james, "romain rolland and the politics of intellectual engagement", s. 189.

    birkaç link:

    http://en.wikipedia.org/wiki/clerical_fascism
    http://www.speedylook.com/clerical_fascism.html
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap