54 entry daha
  • özetle, mısır'ın yunan egemliğinde olduğu yıllar iskenderiyede doğdu. yunan asıllıdır. mısır toplumuyla kan bağı ile karışmamak için kardeşi ile evlendi(rildi). babası öldüğünde 18 yaşında tahta çıktı. mısır halkıyla kaynaşmak amacıyla kendisini mısır dinine verdi. ayrıca, dedesi olan dadadidis, mısır için büyük bir kahramandır.
    cleopatra, üç beş satıra sığacak bir yaşam değil tabii. o yüzden özetlemeye çalıştım.

    birde film var aynı adı taşıyan 1963 yapımı.
    roma'nın en iyi askerlerinden iki tanesini (jül sezar ve marcus antonius) baştan çıkaran ve tarihin akışını değiştiren bu güzel kraliçenin unutulmaz hikayesinin portresini, nefes kesici setlere ve ihtişama sahip bu filmle anlatmaya çalışmış yapımcısı. çekimleri 3 yıl süren 1963 yapımı mükemmel bir filmdir.
    film, braveheart ve titanic gibi destansı romantik filmlerin en görkemlisidir. o dönem filme harcanan 44 milyon dolar günümüzde 300 milyon dolardan fazladır. 9 dalda aday gösterildiği oscar ödüllerinden 4 tanesini almıştır.

    kraliçenin roma'ya giriş sahnesi kusursuz bir eşsizlikte çekilmiştir. orijinali 320 dakika ve iki bölümden oluşmaktadır.
    dönemin en büyük yapımıcılarından olan '20th century fox'u iflasa sürüklemiştir. böylesine mükemmel bir filmin yapımcısını iflas ettirmesi de ayrı bir denklem gibi tabii. zira 500 milyon dolara yakın gelir beklenen film, yapımcısının manhattan caddesinin neredeyse tamamını kaplayan gayrimenkullerinin el değişmesine sebep olmuş.

    film, bence sözlük içinde ''cleopatra (film 1963)'' ismiyle ayrı bir başlıkta olmalı. zira cleopatrayı anlatmakla, cleopatra filmini anlatmak aynı şey değil. denedim ama sözlüğe kabul ettiremedim. demek ki bilmediğim format kuralları var.
    mı?
    acaba?
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap