9 entry daha
  • islam tarihinin en önemli kırılma anlarından birisi olarak kabul edilen abbasilerin hilafeti ele geçirmeleri sırasında yaşanan gelişmelerin baş aktörlerinden birisidir. gerek bu yönüyle gerekse de abbasi iktidarının ilk yıllarında horasan valiliği sırasında gösterdiği geniş kitlelerin beğenisini kazanan idaresiyle islam tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birisi olarak anılmaktadır.

    islam tarihinde görülen pek çok farklı isimde daha olduğu gibi ebu müslim'in de etnik kimliği üzerinde pek çok iddia vardır. günümüzde özbekistan, iran, türkmenistan, dağıstan ve türkiye'de tarihi kahramanlardan birisi olarak anılmaktadır. adı geçen topluluklar tarafından önem verilen ebu müslimname( ebu müslim destanı) ebu müslim'i haksızlıklara karşı mücadele eden, zulme direnen bir kişi olarak nitelemektedir.

    ayrıca emevi iktidarına karşı duruşuyla sembolleşmiş ebu müslim horasani bu destanlarda kökenleri son raşit halife ali ve muaviye arasındaki iktidar savaşına kadar dayanan mücadelenin ali tarafında olarak aktarılması onu anadolu'nun göçebe türkleri, bektaşileri gibi heteredoks kitleler arasında da popüler kılmıştır.

    abbasilerin iktidara gelmelerinde çok önemli başarılar gösteren ebu müslim'in ikinci abbasi halifesi tarafından huzuruna çağırılarak öldürtülmesi de onu daha sonra ortaya çıkacak pek çok farklı özgürlük ve direniş hareketi için de bir sembol haline getirmiştir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap