• çoğu bursalı olmayanlara acayip gelen yer isimleri, bazıları bize de garip geliyor neyse ben burada acayip gelen ve isminin neden öyle olduğunu bildiğim semtlerden biraz bahsedeyim hepsi kendi içinde mantık barındırıyor aslında.

    arap şükrü: bu bir kişi arkadaşlar böyle biri o mahallede yaşadığı ve meyhane işlettiği için o sokağın adı bu adamla anılıyor.

    soğanlı: eskiden soğan tarlaları olan yer. malumunuz bursa ovasında.

    kükürtlü: bu bölgedeki termal sularda kükürt bulunduğu için adı bu.

    şehreküstü: vakti zamanında bursa henüz çok büyümemişken geçimsiz bir adam herkesten uzağa şehirden uzak (evet inanın ki bir zamanlar şehreküstü şehire uzakmış) bir yere taşınıyor adamın arkasından bunu söylüyorlar "şehire küstü" zamanla şehreküstü oluyor.

    çirişhane: çiriş otu ile yapılan bir tür sarı toz. çirişhane'de adından anlaşıldığı gibi o tozun oluşturulduğu yani çirişlerin işlendiği yermiş eskiden.

    panayır: eskiden nevruz kutlamalarının yapıldığı bi kaç mahalleden biri. bu yüzden adı da panayır.

    yeşil: yeşil camii burada bulunduğu için, ayrıca adına yakışır biçimde her yer yeşil hakikaten.

    dikkaldırım: dikkaldırım yokuşunu bildiniz mi? hani hüdevendigar mahallesine doğru çıkan. ahanda işte o yokuşun dolayısıyla kaldırımın dik olmasından kaynaklanan bir durum.

    gölyazı: buranın asıl adı zaten apollon :) neyse bunla ilgili bi açıklamam yok sadece gölyazının bursalılarca hala apollon olarak anıldığını söylemek isterim ki tahmininiz üzere eskiden rum köyüymüş. (bizim köy \o/ gidin gezin tavsiye ederim)

    kültürpark: burası da eskiden bursa'nın fuar merkeziymiş arkadaşlar bu yüzden "kültür" parkı ve zamanla "kültür park" ki içinde arkeoloji müzesi, bursa fotoğrafçılar derneği ve bursa kültür sanat vakfı karagöz halk dansları ekibi ve tabi ki bursa açık hava tiyatrosu bulunmakta.

    hakikaten ya buraya niye acayip demişsiniz anlamadım?

    namazgah: adı üzerinde namazgah (namaz kılınan büyük bir yapı) bulunduğu için eskiden adı da bu. bak tophane tarafında da büyük bi namazgah var ama orada tophane ağır bastığı için orasının adı tophane olmuş.

    çekirge: burada 17 sene yaşamış bi insan olarak söylüyorum çok çekirge var arkadaşlar emin olabilirsiniz. adı bu yüzden çekirge.

    bide birileri tophane yazmıştı ama tophane istanbul'da da var adının neden tophane olduğunu açıklamayacağım kadar aşikar.

    kısacası bursa'da adına acayip dediğiniz tüm semtlerin bi tarihi var, ha bu arada arabayatağı'da ben küçükken araba pazarının kurulduğu semtti sene 80'ler falan.

    süleyman efendi'nin isteği üzerine özel edit teşekkürleri borç bilirim: acemler: "eskiden acemi şoförler orada eğitim görürmüş, acemiler acemiler diye diye acemler olarak kalmış."
  • ozledigimdir. yapmayin lan 11 sene oldu ugramayali...
  • 1050 konutlar. nasil oluyor kardesim oturup tektek saydinizmi 1050 tane evmi var. hicmi yenisi yapilmayacak ozaman ne olacak 1057 konutlarmi.
    birde heykelin arkasindaki bulusma yerine atingotu derlerdi
  • (bkz: timurtas pasa)
    (bkz: demirtaşpasa)
    (bkz: nalbantoglu)
    (bkz: musababa)
    (bkz: namazgah)
    (bkz: hamzabey)

    (bkz: hic de adıyla musemma olmayan mekanlar)

    bir de zafer plaza'nın yanında facefood'u vardır ki sormayın.
  • (bkz: trilye)
    (bkz: engürücük)
    (bkz: göynüklü)
  • (bkz: panayır)
    (bkz: arabayatağı)
    (bkz: engürücük)
    (bkz: duaçınarı)
  • (bkz: barakfaki)
  • doburca/dobruca

    hangisi doğru bilen yok. her yerde farklı geçiyor...
hesabın var mı? giriş yap