• sıralama turlarına bakacak olursak, testlerden gördüklerimizi az çok doğrulayan bir grid dizilimine sahne olmuştur. ferrari güçlü gözükmektedir, eğer 2010 kuralları yarışta düşünüldüğü gibi çalışırsa, felipe massa ve fernando alonso, sebastian vettel'e ciddi anlamda zor bir yarış yaşatacaklardır. tabi başka bir değişken de, renault'nun düşük yakıt tüketimli ama diğer motorlara göre daha zayıf motorudur. verdiği ilk intibaya göre ilginç bir sezon bizleri beklemektedir.

    her ne kadar kendisini farklı renklerde görmeyi sevmesem de, michael schumacher'in seans sonrası rakip takım arabalarını incelemesini yeniden görmek nostalji yaşattı. kendisinin ilerleyen yarışlardaki performansını özellikle merak etmekteyim. bekleyip göreceğiz.
  • mclaren'in, tahmin edilenden daha yavaş olması biraz şaşkınlık verici. bunun nedenini görmek için 2. sektör zamanlarına bakmak gerekiyor.

    vettel: 60.7
    massa: 60.8 (+0,1)
    alonso: 61.1 (+0,4)
    hamilton: 61.5 (+0,8)
    button: 61.9 (+1,2)

    hızlı virajların yer aldığı 2. sektörün, monaco'nun yavaş virajlarına benzetilmesi sonucunda bu bölge, mekanik yol tutuşu daha iyi olan araçların işine yaradı. bu sektördeki dereceler, aeordinamik etkilerden çok, araçların yola tutunma becerilerini öne çıkarıyor. aslında şaşırtıcı kısım da burada başlıyor.

    mclaren, gridin tümünden 2,5s yavaş olduğu 2009 sezonunda bile, monaco'nun sokaklarında neredeyse bir pole pozisyonu çıkarabilecek kadar iyi bir mekanik yol tutuşa sahipti. bu nedenle, bahreyn'de ikinci sektör derecelerinde bu kadar yavaş olmaları şaşırtıcı. belki yarış için farklı bir ayar yapmış olabilirler.

    yakıt yükünün ve lastiklerin, fark yaratan etmenler olmadığı (force india hariç tüm takımlar yumuşak lastik taktılar) bu sıralama turunda, düşünülebilecek tek şey, mclaren'in yarış için daha farklı bir ayar yapması ya da mclaren'in, aerodinamik verimliliği artırayım derken mekanik yol tutuş anlamında geriye gidecek kdar yavaşlaması.
  • sıralama turları, yine üçüncü seansın(q3) yarış pskolojisi altında ezilmesiyle sonuçlandı.

    q2'de sadece michael schumacher ve button 1:55'li dereceler yaparken, vetteel 1:53 yapmıştı ama q3'de sadece ilk üç 1:55'in altına inerken bir pilot 1:56.309 yaptı. bu arada bu tek turluk performansların ilk üçünün birinci ve ikinci sektör dereceleri aynı sıralamayı 2.sektör belirliyor. yarış performansının en iyi olması beklenen takım ferrari sıralama turlarında da ilk üçe girerek ilk yarış haftasonunu en çok puanla kapatacak gibi duruyor. duble bekliyoruz biz tabi.

    bu sıralama turlarınında her ne kadar en hızlı adma pole pozisyonunda olsa da eğer eski 12 turluk sıralama turları sistemi devam edip 1 saat boyunca atılan en hızlı tura göre sıralama yapılsaydı şöyle bir tablo olacaktı; ilk 20

    1- vettel
    2- alonso
    3- massa
    4- webber
    5- rosberg
    6- hamilton
    7- kubica
    8- sutil
    9- schumy
    10- button
    11- barrichello
    12- luizzi
    13- hulkenberg
    14- petrov
    15- buemi
    16- de la rosa
    17 kobayaş
    18- alguersuari
    19- glock
    20- trulli

    sadece massa en iyi derecesini üçüncü seansta yapmış.
    bu tablo normal sonuçlarla karşılaştırılırsa webber, kubica ve sutil'in üçüncü seansta bir hata yaptıkları yada yarış stratejisine kaybettikleri sonucuna varılabilir. artık yarışa sıralama turlarındaki benzinle başlanmasa da lastik seçimi etkilemiş olabilir. bunun yanında son seansın kazananları button, schumy ve hamilton.

    ferrari'lerden biri startta vettel'i geçerse duble yapacakları kanaatindeyim. mclaren'in arka kanat planları da henüz işe yaramış gibi gözükmüyor.
  • sıralama turlarından sonra tahmin yapılırsa yarışın favorisi ferraridir. redbull tek turlarda iyi olduğunu zaten daha önceden kanıtlamıştı ama onlarında dayanıklık sorunları olması şanslarını azaltıyor. şu an için uzun turlarda en hızlı ve dayanıklı takım ferrari sıralamada 2 ve 3. sırayı alması duble habercisi gibidir. her zaman iyi start alan alonso 3. sıradan, en önemlisi pistin temiz tarafından kalkma avantajıyla ilk virajı 1. sıradan geçmesi şaşırtıcı olmaz. ferrarinin bir diğer avantajı ise diğer 3 favori takıma göre lastikleri daha iyi kullanması ama onlarında bir dezavantajı diğer 3 takıma göre motorlarının daha fazla yakıt harcaması.
    gelelim takımım mclaren'e. sıralamalar sonrası hamilton ve whitmarsh'ın röportajlarından çıkardıklarımıza göre aracın geçen sene gibi yine downforce sorunu var. bu da bu pistin 2. sektöründe açıkca ortaya çıkıyor. 1. ve .3 sektörlerde diğer 3 favori takımla kafa kafayız hatta 3. sektörde en iyi bile diyebiliriz ama yüksek donwforce gerektiren 2. sektörde diğerlerinin çok gerisindeyiz. ayrıca bir diğer sorun ise lastik kullanımı özellikle ferrariye göre çok kötü.

    birde son olarak dileğim; bu ilk yarışta efsane schumi yarışı kazanmasa bile ilk 3'de yarışı bitirmesi. eğer sezon onun podyuma çıkmasıyla başlarsa geri kalan yarışlar daha da mükemmel geçecektir hem schumi hem de f1 için.
    yarış tahminimide yapayım; ön sıralarda yarış dışı kalmalar olacaktır ama bütün favoriler yarışı bitirirseler;
    1-alonso
    2-massa
    3-schumi
    4-vettel
    5-rosberg
    6-webber
    7-hamilton
    8-button
    9-sutil
  • bahreyn gp'si öncesi bu sabah felipe massa'nın motor değiştirildi. takımlar, tüm sezon boyunca onlara verilen 8 motorluk hakkı istedikleri gibi kullanabilecekleri için, bu motor değişikliği, massa için herhangi bir ceza anlamına gelmiyor. ferrari, motor değişikliğini "her ihtimale karşı değiştirdik" diye açıklıyor ve bu motorun, sonraki yarışların serbest antrenman turlarında kullanılabileceğini ekliyor.

    resmi ferrari twitter: http://twitter.com/insideferrari
  • bahreyn gp'si öncesi bu sabah fernando alonso'nun da motoru değiştirildi.

    (bkz: #18471475)
  • shumi'yi aramanın eskiye nazaran daha zor olacağı gp. eskiden kırmızı arabaya kilitlenirdi gözler. şimdi ise kırmızı araba, shumi ve genç alman pilot arasında gidip gelmemek elde değil.

    http://evdekendimiz.blogspot.com/…ok-yaksyordu.html
  • trt nin yine aynı terbiyesizlikte devam edeceğini gördüğümüz sezonun ilk yarışı. yarışın başlama saati 14:00 olmasına rağmen bir çok yerdeki yayın akışına göre (internet, teletex, tanıtımlar vs) f1 kulubu isimli 1 saatlik dandik programları izlensin diye saat 13 olarak duyururuyor. bir pazar sabahı 9'da işten çıkan benim 1 saatlik uykumu çaldıkları için okay'ın beyaz gömleğine vişne suyu, kahve ve çimen lekesi bulaşmasını temenni ediyorum.
  • trt'nin tek izlenilir yanının f1 kulübü adlı programda konuk olan serra okumuş olsa gerek...
hesabın var mı? giriş yap