hesabın var mı? giriş yap

  • tarihten kopup gelen bir başka celebritydir kendisi. kanununi sultan suleymanın genclik arkadası ve ilk sadrazamıdır. hurremin etkisiyle sonradan bogularak öldürülmüştür. yanlıs hatırlamıyorsam istanbul gezi rehberinde ibrahim paşa sarayı, hanedan dışında birinin sahip olabildiği tek saray denebilecek konuttur diye bahsedilir ve birazda pasadan bahseder. oglunun sunneti dillere destandır. uludagdan gelen karla yapılan taslarla hosaf icilir. hatta kanuni, ibrahim pasaya "senin oglanın dugunu benim oglanın dugununden şaşalı oldu" der. buna ibrahim pasa "evet haklısınız padisahım sizin dugununuzde seref konugu bendim, benim dugunumde seref konugu sizsiniz" diye karsılık verir. bu dialogdan da anlasılacagı uzere kanuni niyeti bozmus ortaya zarf atmaktadır ama ibrahim pasa turlu yalaklıklarla durumu idare etmektedir. ama nereye kadar.

  • finaliyle birlikte dünya üzerindeki her dinden insanı imana getirmiştir. neymiş kuantum mekaniğinde yeri varmış da bunların, neymiş bir bölümümünde olanlarla cern'de deney aynı kapıya çıkıyormuş da bilmem ney... ne oldu ulan? ne oldu? 6 yıldır izlediğimiz dizinin ana fikri kazaya, kadere ve ahiret gününe iman fikri çıkmadı mı? allahım sen büyüksün yarabbim, kul hüvallahü ehad...

  • natalie portman'ın harvard üniversitesi psikoloji bölümünü burslu bitirmesi, nöropsikoloji üzerine çalışması, columbia üniversitesinde terör psikolojisi dersleri vermiş olması (v for vendetta), şöyle ve şöyle yayımlanmış makalelerinin olması. kendisini aktris olarak değil akademisyen olarak tanıtmak istemesi.

    oha ben bu yıl öğrendim bunu. insan psikolojisinin özünü bilmeyen birisi, muhtemelen o kadar iyi rol yapamazdı zaten malum filmlerde. rol oynamıyor aslında rolü yaşıyor sanki.

    edit: linkler gitmiş, tekrar bulup güncelleyeceğim.

    edit2: bu entrym facebook'ta baya dönüyormuş. lakin kendi yazısıymış gibi yazıp kopyala-yapıştır şeklinde paylaşanlar, "alıntı" olduğunu belirtse hoş olurdu. "çalıntı" yapmayalım, "alıntı" yapalım bence.

  • biçimsel açıdan saçma olsa da, içeriği haksız değildir.

    kadın 2.5 yıldır bu işi yaptığını ve "en iyi çıkış yapan" ödülünün kendisine verilmesinin saçma olduğunu söylemiş.

    bunu haksız bulamayız ki.

  • islami konuları işleyen tartışma programını sadece para kazanmak için yapan, işten eve gittiğinde yüzündeki maskeyi çıkarıp, kendine bir kadeh şarap koyup tartıştığı konukların ne kadar salak olduğunu düşünerek kendi kendine gülen bir kadın olduğu izlenimini uyandıran tartışma programı sunucusu.

  • turkiye'nin en yakisikli aktoruydu belki de yillarca. kendi deyimiyle 'derdi ve kavgasi olan' filmlerde yer almak istedi. bu yuzden ertem egilmez'e rest cekip arzu filmden ayrildi. bir daha is bulamamayi goze alarak. 80 darbesi sonrasi hapishanede iskence gordu.

    haksizliga karsi kavgasi hic bitmedi onun. iki gram tipiyle paraya para demeyen aktor bozmasi tiplerin oldugu alemde, o hic kendini bozmadi, adam gibi yasadi. susanlardan, isime zarar gelmesin diyenlerden olmadi hic. haberi alinca abimi kaybetmis gibi oldum sanki. seninle ayni topraklarda nefes almak onurdu tarik akan.

  • amerika'da kanunlar gereği devlet görevlilerinin insanlara, medyaya veya şirketlere hakaret veya iftira kaynaklı (kısaca ifade kaynaklı) tazminat davası açıp kazanmasının imkansıza yakın zorlukta olması. amerikan anayasasının 1. ve 14. amendment'ına göre polis memurundan başkana kadar devlet memurları her türlü eleştiriyi dinlemek zorundadır. bu kişilerin ana görevi halka hizmet etmek olduğu için görevi kötüye kullanmamaları ve ifade özgürlüğünün önüne geçmemeleri için böyle bir karar alınmış.

    kanunlar iftira ve hakaret konulu tazminat davalarına bakarken mağduru iki gruba ayırıyor: private veya public. private normal vatandaş anlamına geliyor. public hayatı halkın gözleri onunda olan, mesleği halka hizmet etmek olan devlet memurları için kullanılıyor ve oldukça geniş bir skalaya sahip bir tanımı var.

    1998 yılında o zamanlar gay olduğunu gizleyen popçu george michael umumi tuvalette sivil polis olduğunu gizleyen bir erkeğe hallenirken yakalanıyor ve olay tüm ülkede gündem oluyor. george michael olayla dalga geçmek için bir sonraki klibi olan "outside" klibinde polis memurlarını tuvalette fingirdeşirken ve öpüşürken gösteriyor. kendisini tutuklayan polis bunun kendisine yapılmış bir iftira ve hakaret olduğunu söylüyor ve george michael'a tazminat davası açıyor. mahkeme burada hakaret olsa bile polis memurunun bir devlet görevlisi olduğunu, görevinin halka hizmet etmek olduğunu ve her türlü eleştiriye açık olmak zorunda olduğunu söylüyor ve davayı kapatıyor.

    geçen sene trump da bazı gazeteleri tazminat için mahkemeye vereceğini söylüyordu ama bu kuralın kendisine avukatları tarafından hatırlatılmasından sonra vazgeçmek zorunda kaldı. bu kuralın bir tane istisnası var. eğer devlet memuru karşı tarafın kendisini karalamak için kötü niyetle, kasıtlı olarak, yalan olduğunu bile bile ve özellikle yalan haber yaydığını kanıtlayabilirse mahkemeye verebiliyor ama bunu kanıtlamak imkansıza yakın. özellikle medyada yapılan haberlerin "kötü niyetle ve kasıtlı olarak iftira atmak amacıyla" yapıldığını kanıtlamanın tek yolu karşı tarafın bunu itiraf etmesidir.

    aynı şekilde geçen sene abd'de çıkan bir mahkeme kararı yüzünen başkan donald trump twitter'da engellediği binlerce kişiden engeli kaldırmak zorunda kaldı çünkü halka hizmet etmekle yükümlü olan başkanın halkın belli bir kesimine kendisine ulaşımı engellemesi anayasaya aykırı bulundu.

    devlet görevlileri kişileri duygusal zarar vermekten dolayı da mahkemeye veremiyor. mesela bir devlet adamının karikatürünü çizdiniz ve o devlet adamı karikatürü görünce kendisinin çok kötü resmedildiğini düşünüp depresyona girdi. burada ortaya çıkan duygusal zarardan dolayı devlet memurlarının tazminat davası açması yasak çünkü görevi halka hizmet etmek olan memurların yüzleşebileceği eleştiri ve hakaretlerden doğacak olan duygusal zarar da yapmakta oldukları mesleğin bir parçası olarak kabul ediliyor.

    https://constitutioncenter.org/…lets-for-defamation

    https://www.minclaw.com/…fficial-vs-private-person/

    https://www.reuters.com/…court-ruling-iduskcn1le08q

    http://www.feelnumb.com/…bathroom-in-beverly-hills/

  • yeni meyveleri gördün mü, yaz meyvelerine şöyle bir baksaydın derken göğüslerini gösterir gibi yaptı sanırım :) hangi meyveleri?

    adam erik dedi ya. kütür kütür :)

  • görsel

    spot ışığı etkisi
    çocukluktan getirdiğim bazı yükler nedeniyle su içinde kendimi rahat hissedemiyorum.
    fiziksel olarak suyun içinde hiç hareket etmeden sakince durmam halinde suyun beni yukarı kaldıracağını biliyorum.
    su içinde boğulmanın ancak boğulmamak için çabalarken yaptığımız yanlış hamleler sayesinde olduğunun da farkındayım.
    ama tüm bunlar hiçbir şeyi değiştirmiyor.
    yüzme öğrenemiyorum.
    ama bende sizler gibi bahçemdeki havuzda serinlemek istiyorum.
    havuz eğlencelerine katılmak istiyorum.
    ama yüzmeyi bilmediğinde bunlar mümkün olmuyor.
    aslında bu sorunun basit bir çözümü var.
    suda batmayı önleyen kemerler.
    beline bağlıyorsun ve o seni su içinde batmanı engelliyor.
    görsel

    oldukça kullanışlı, basit ve ucuz.
    bir kaç çeşidine sahibim.
    ama kullanmaktan açık konuşmak gerekirse utanıyorum.
    dört yaşında çocukların bile yüzmeyi bildiği bir dümyada yüzemediği için şişme kemer takan biri hiç hoş bir görüntü değil.
    insanların beni ayıpladığını, aptal bir korkak olduğumu düşündüklerini düşünüyorum.
    oysa bu koca bir yanılgı.
    bilimsel olarak bu yanılgıya spot ışığı etkisi deniliyor.
    spotlight etkisi" olarak adlandırılan fenomen; insanların diğer insanların kendilerine ne kadar dikkat ettiğini önemli ölçüde abarttığı gerçeğine atıfta bulunur.
    journal of personality and social psychology’de yayınlanan makalede tom gilovich ve meslektaşları bu fenomeni inceledi.
    çalışma sırasında bir oda içine çok sayıda öğrenci alındı. her birine yapmaları için çeşitli görevler verildi. görevlerin yoğunluğu fazla değildi. ettafla ilgilenmek, birbirleri ile iteşim kurmaları için de vakitleri vardı. araştırmaya dahil olan öğrencilerden birisi üzerinde belirgin yırtık olan tşört giydi.
    bu tişörtü giyen kişiye gruptaki kişilerin yüzde kaçının tişörtünün yırtık olacağını fark edeceği soruldu.
    yüzde 50 ile yüzde 90 arasında değişen tahminler alındı.
    ancak tekrarlayan deneylerin hiç birinde arkadaşlarının tşörtünün yırtık olduğunu fark edenlerin oranı yüzde 24’ün üzerine çıkmadı.
    bu deneyin pantalon fermuarının açık unutulduğu, kıyafetlerde leke olması, makyaj sırasında yapılan bariz bir hata gibi çok sayıda versiyonu yapıldı. hepsinde de grup içinde uygun olmayan, utanç verici durumda olan kişinin tahminleri gerçekle uyumlu değildi.
    insanlar başkalarının kendilerine olan dikkatini her zaman abartır. çünkü herkes kendi dünyasının baş rolündedir. spot ışıklar baş rol oyuncusunun üzerindedir. onun yaptığı herşey seyirci tarafından görülür.
    oysa hiçbirimiz gerçek dünyada bir star değiliz. üzerimizde insanların bize odaklanmalarına yol açan spot ışığı yok. üstelik bizim her hareketimizi izleyen seyirciler de yok. etrafımızdaki kalabalık bizi izleyen seyirciler değil. kendi yaşam mücadelelerini sürdüren insanlar.
    bu gerçekle yüzleşmek bana kendimi iyi hissettirdi.
    yaptığım ama kimsenin fark etmediği iyilik ve fedakarlıklar yüzünden hayal kırıklığına uğramaktan kurtuldum.
    sen fedakarlık yapabilirsin. ya da iyilik. ama insanlar bunu büyük ihtimalle fark etmeyecektir. iyilik ve fedakarlık yaparken bunun farkında ol. bu koşullarda hala yapmak istiyorsan o zaman yap.
    zaten gerçek iyilik bu şartlarda mümkün olur. takdir görmek için yapılan iyilik aslında iyilik değil bir tür alışveriştirçalışveriştir.
    aynı şekilde, herkes ne der? ya yapamazsam rezil olurum düşüncesi ile çekingen kaldığın konularda daha öz güvenli olabilirsin.
    inan bana çoğu zaman ne yaptığını, ne giydiğini, ne konuştuğunu kimse umursamıyor.
    havuza yüzme kemeri ile giriyorum. ve oldukça eğleniyorum.
    havuzu ortak kullandığımız komşularımızdan bir kaçı dışında kimse neden o kemeri kullandığımı sormadı?
    soranlar da ikinci üçüncü kere havuza aynı şekilde geldiğimde bunu umursamaz oldu.
    şuan havuz kenarında yazıyorum bu yazıyı.
    yıllarca su eğlencelerinden uzak kalmam sahiden aptallıkmış.
    spot ışıklarının üzerimde olmaması çok güzel. sanki üzerinde bir görünmezlik pelerini var.
    kendimi çok daha özgüvenli ve özgür hissediyorum…
    lütfen sizde üzerinizde olmayan spot ışıklarının baskısından kendinizi kurtarın.

  • bu tip yıllarca halkların kardeşliği, izmirli kızı öpmek vb diye şiirler yazdı, eline fırsat geçince sadece kendisi öpüştü.

    yıllarca batılılara siz doğuya gelmiyorsunuz, hakkari'yi görmediniz diye sitem eden adam muğla/ köyceğiz'de çiftlikte yaşıyor.

    ekşi elmalar filmi hakkari'de geçiyor, izlerken ya bu hakkari ne güzel bir yermiş diye düşünmüştüm meğer köyceğiz'de çekilmiş,

    ee aslan parçası bize kızıyordun niye hakkari'ye gelmiyorsunuz diye ulan sen hakkari'de geçen filmi muğla'da çekmişsin, herkes parayı bulana kadar solcudur.

  • yarışmacılardan birinin marketten aldığı hazır sufleyi yaptığını sandığım skandal. meğer olay bambaşkaymış ve televizyonda gördüğü her şeyi gerçek sanan insanlar hala aramızdaymış.

  • bu adam çıktı, sarıyer’de chp 3üncü parti olabilir dedi, sarıyer’i chp aldı, antalya’da akp adayını tanıttı “halk hizmete bakar, chp hizmet yapmıyor” dedi, chp antalya’yı rahat kazandı. istanbul’da murat kurum çok iyi toparladı, kendini çok güzel ifade ediyor dedi adam 10 puandan fazla fark yedi. tüm tahminleri akp lehineydi, chp, parti tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazandı. hep ruşen’e gömüyor “seçimleri bilemiyor, ne derse tersi çıkıyor” diye, bu seçimde ne dediyse tersi çıktı.

    kısaca akp yanlısı algı yapacağım derken çok fena ofsaytta kaldı. geçmiş olsun.