• sadece ısı, termodinamik gibi konulara ilgi duymayıp, makina mühendisliğinin diğer dersleriyle de alakalı kitap yazsaymış; makina mühendisliği gönül rahatlığıyla açık öğretim fakültesinde okutulabilirmiş dediğim hocadır.
  • 2007 yılı güz döneminde yıldız teknik üniversitesinde ısı transferi dersi ve takibindeki dönemde termodinamik dersi vereceği kesinleşen aşmış professör ve insan. gerek ders ile ilgili gerekse de çevremizdeki olaylarla ilgili çok çarpıcı örnekler verebilmektedir. bu örneklerin bir tanesini şu şekildedir: "hayalgücü olmadan bilgi hiçbir şeydir. misal olarak bu bilgisayarın (seminerde önündeki laptop u göstererek) içinde senden, benden, buradaki herkesten daha çok bilgi var ama bir hayalgücü olmadığı için hiçbir şey tasarlayamaz."
  • bu adamın termodinamik kitabını sydney'in newtown semtinde bir ikinci el kitap dükkanında bile gördüm. böyle bir şey olamaz. nasıl mükemmel bir kitap yazmışsa tüm dünyada okutuluyor. fakat geçenlerde saçma sapan bir dini programda vaaz verirken izledim. bayağı hayalkırıklığına uğradım. ben kendisinden bir bilim insanı saygınlığı beklerken 6. yüzyıl masalları anlatıyordu.

    bizim bölümdeki termodinamikçi de zamanında böyle bir şeyler geveliyordu zaten. bu adamlar entropi carnot çevrimi falan derken allahı mı görüyorlar bir yerde anlamadım ki.
  • hoca baya iyidir kendisinden temo ve akışkanlar almıştım. boğaziçi'de çoğu bölümden çoğu prestijli hocadan ders aldım açık ara benim ders dinlediğim en iyi hocaydı kendisi.

    hocanın vizyonunu şöyle açıklayayım termo'yu ilk alışımda c falan almıştım baya üzmüştü beni bir daha alayım dedim derken yunus hoca geldi. hemen yapıştırdım a- tabi aslında a da olurdu ama sınav kağıdı üzerinden hocanın asistanı ile kavga edemiyorum ben

    neyse

    bir önceki termo'yu aldığım ismini bile hatırlamadığım hoca dersin ilk başında şöyle başlardı

    arkadaşlar bir patates düşünün, fırına atıyorsunuz içine ısı giriyor falan filan diye başlardı bütün dönem patates dedi

    bu kişi neden patates diyor? çünkü karşısındaki insanı geri zekalı sanıyor. siz beyinsizler ancak patates hayal edebilecek kapasitedesiniz diyor daha doğrusu vizyonu o kadar.

    yunus hoca derse girer ve şöyle der ;

    arkadaşlar şimdi bir enerji santrali işlettiğinizi düşünün.

    heyhat ! ulan şimdi bile gaza geldim lan ! anlat hoca beraber tüm denklemleri çözüp şu tesisin hakkını verelim. yarın ki derse çalışıp gelmezsem şerefsizim ! anlat hoca !

    böyle vizyonu büyük bir insandır yunus çengel hoca.

    ayrıca derslerinde ön sıralarda sektörden insanlar gelip dersi dinlerdi. bana bu yanlış gelirdi. kardeşim orası öğrencinin yeri illa istiyorsan geç arkaya dinle.

    neyse hocanın bir sınavı defter kitap açık, konuşmak da serbest olarak yapılmıştı mesela.

    bildiğin konuşmak serbest. sınavda. soruyu sen düşün.

    böyle olunca insan cidden kendini bir üniversitede hissediyor.

    diğer türlü patates oluyorsun. patatesten mühendis oluyorsun.
  • nevada üniversitesi profesörü. dünya üzerinde termodinamik ve ısı geçişi konularını en iyi bilen türk. şu aralar ege üniversitesi'nde derslere girmektedir.
  • zamaninda en iyi termodinamik kitabi secilen kitabi meshurdur. butun muhendislik ogrencilerinin hayir duasini almis insan.
  • tubitak baskan yardimciligina getirilmistir.
  • universitede* termodinamik dersini cift dikis almis profesor."bir seyi iyi ogrenmek istiyorsan ya onun hakkinda kitap yazmalisin ya da o seyin dersini anlatmalisin" demisligi vardi sinifta. bir baska ozelligi de dersleri surekli guncel yasamdan orneklerle desteklemesi ve anlasilabilirligini artirmasidir. hic unutmam bir kere isi transferi dersinde sirf o an bir ogrenci merak ettigi icin dunyanin merkezinin sicakligini(ya da benzer biseydi dunya merkezi ile ilgili, net hatirlayamiyorum simdi) yaklasik olarak hesaplayivermisti.guzel insan.
  • siyasi görüşü bir yana, akademik olarak ytü'de makina fakültesi'nin başına geçtiğinden beri* öğretim planından tutun da sınıfların düzenine kadar, usis'in yenilenmesine kadar çoğu şeyin değişmesinde önemli rol oynayan hocam.

    kendisinden akışkanlar mekaniği almadım, sadece bir kaç dersine girdim. bir kaç dersinde öğretebildiği şeyleri bütün dönem kendi dersimden öğrenemedim.

    hele bir viskozite diyişi vardır ki amerikan aksanıyla, tadından yenmez.
  • elmas teorisini ortaya koyan türk bilimadamıdır. ortaya koyduğu bu teoriyi özetle şu şekilde açıklamaktadır: "-tüm gözlemler ve tecrübeler evrende madde ile beraber çok sayıda muazzam mana katmanları olduğuna işaret ederken, hala madde katmanında çakılıp kalmayı ve maddeyi her şeyin kaynağı olarak görmekteki ısrarı anlamak mümkün değildir. tüm varlıklar madde ve mana karışımıdır ve asıl olan manadır." önce itü'yü bitirmiş, arkasından da kuzey carolina üniversitesi'nde master yapmıştır. amerika'da yazdığı termodinamik ve diğer mühendislik konularındaki kitaplarıyla yerleşik ders kitabı anlayışının kökten değişmesini sağlamıştır. yazdığı bu kitaplar çince, japonca, farsça, korece, ispanyolca, türkçe ve yunanca dahil 7 dile çevrilmiştir. sonunda amerikan mühendislik eğitimi birliği (asee) yunus çengel'e önce 1992'de sonra da 2000'de "en iyi mühendislik kitabı" ödülünü verir. bu kuruluşun tarihinde bu ödülü iki kere alan tek kişi de kendisi olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap