• bu ülkenin halkı diğer arap ülkelerinin tersine 1923'e kadar kendilerini türkiye'nin bir parçası olarak görmüş,hatta 1923 tbmm'sine milletvekili göndermek istemiştir.
  • "yemen'de ölen türklerin sayısını tarih bilmiyor, öğrenmekten de korkuyor" denilen ülke.

    bugünkü coğrafyamızı çanakkale zaferi kadar doğrudan ilgilendirmediği için ikinci planda kalmış olsa da, kimi tarihçilerce "en büyük türk mezarlığı" olarak anılır.

    anadolu'da onun için akıtılan göz yaşı bir araya gelseydi, yemen çölleri herhalde yeşerirdi:
    "gece bir ses geldi derinden derinden / beni mi çağırdı yemen çöllerinden"

    (bkz: yemen türküsü)
  • marsa uzay aracı gönderen nasayı, mars'ın onlara atalarından miras kaldığı, kendi izinleri olmadan oraya kimsenin uzay aracı gönderemeyeceği gerekçesiyle mahkemeye veren renkli (!) insanların ülkesi.
  • bir ortadogu ulkesi. kizim olmadan asla, kizimi orada nasil biraktim, annemi trenden nasil atarim benzeri dramatik kitap/filmlere konu olur. ya da oradaki amerikan sefaretinde cikan olaylar film olur, insanin ici bayilir.
  • khad ciğnemenin sosyalleşmek, dost sohbetlerine katılabilmek için neredeyse zorunluluk olduğu ülke... öyle ki yıllarca abd'de okumuş, orada bir kere bile aklına khad çiğnemek gelmemiş kişi bile ülkesine döndüğünde çiğnemek durumunda kalmıştır...

    bunun dışında başkenti sana'a'nın yaklaşık 2300 metrede olması sebebiyle yazları da dahil olmak üzere sıcak olmadığı, ancak aden'in cehennemi aratmadığı bir ülke yemen. ülkede bulunan büyük ve gösterişli yapıların hepsi osmanlı döneminde yapılmıştır. bizim kapalı çarşının üstü açık şekli olarak tanımlanabilecek bir çarşısı vardır ve hala şehrin merkezini oluşturur...

    erkeklerin el ele dolaşması her sınıf ve yaştaki kişi için geçerlidir... karşıdan gelen bir asker ve polisin el ele tutuştuğunu görmek artık şaşırtıcı değildir... hatta bazen siz de işinizi yaptırtabilmek ve dost olduğunuzu gösterebilmek için muhatabınızın elinden tutmak zorunda kalabilirsiniz...
  • islamci kopeklerin umrunda olmayan ulke.

    yemen halki, suudi arabistan'in kuklasi konumundaki idareyi kabul etmiyor ve buna karsilik her gun, abd ve ingiltere tarafindan silahlandirilan suudi arabistan ucaklari tarafindan bombalaniyor.

    musluman dunyasinin bu en fakir ulkesinde her gun siviller olur ve altyapi yok olurken, suriye konusunda dezenformasyonun kralini yapan ulkemiz islamcilari, yemen konusunda tek bir (1) tepki gostermiyor.

    allah askina bir tane kose yazisi yazin lan. bir tane haber hazirlayin. 1 tane entry girin ya. el kaide'nin teroristleri halep'ten temizlenirken sabahtan aksama kadar "masum siviller oluyor" diye gurultu kopariyordunuz. ulan masum siviller, muslumanlar hakikaten olurken, bir sesiniz ciksin be!
  • saba melikesinin yurdu (bkz: saba melikesi belkis) – etopyalilarda bu konuda rakip olsalar da- sinirsiz zenginligin, refahin ve lüksün sembolü, efsanelerle örülmüs 3000 yillik tarihiyle masalsi ülke.

    sadece, ticaretle edinilmis zenginligi icin degil, uygun iklim kosullari, yemyesil yamaclari, ucsuz bucaksiz uzanan tarim alanlari, ögleden sonralari sisler altinda masalsi havaya bürünen kahve bahceleri ile, yer yer 3000 metreye ulasan daglari, hic ulasilmazmis gibi gelen, kayaliklarin üzerine kurulmus sekerdenmis gibi gözüken boyali evleriyle ortacagdan itibaren arabia felix olarak da anilan osmanli tarihiyle yakinen iliskili arap yarimadasi nin güneyindeki ülke.

    derin ve cok dik kanyonlari, daglik alanlarindaki her daim yesil vadiler, dogusunda ucsuz bucaksizmis gibi gelen kum cölleri, saba kralligindan kalan eski barajlar, tapinak kalintilari, bunlarin arasindaki ufak vahalarda kurulu cok katli kilden evler (benzerleri timbuktu da var), güney ve batisinda kizildeniz ve hint okyanusu sahillerinde afrikayi hatirlatan, yuvarlak saz klübeleriyle dolu köyleri yemen’in sosyokültürel cesitliligi icin ideal imkanlar sunmuslar.

    1500 ortalarindan baslayip, degisik araliklarla, ama temel olarak iki bölümdem olusan ve 1917 ye kadar, süren kisa bir dönem haric, tamami osmanliya ait olmayan, sürekli bölgesel savaslarla, ayaklanmalarla gecmis 400 yüzyila yakin osmanli etkisi görmek özellikle mimari alanda hala mümkün. osmanlida ki travmatik etkileri ise hepimizin bildigi ya da duydugu halk türkülerinde hala ic acitici.
    yemen’in algilanan uzakligi fizan gibi degil. oraya ceza olarak gönderilenler ve gidenler cölleri asarak bir sekilde geri dönseler de, yemen’den dönüs hemen hic bir halk türküsüne konu olmamis. trakya ve anadolu’dan toparlanan büyük kismi yedeklerden olusan redif askeri birliklerinin büyük bölümü, deniz kiyisindaki öldürücü sicaklara, daglik alanlarindaki nemli tropikal iklim etkilerine, susuzluga, acsizliga, salgin hastaliklara dayanamayip ölüyorlar. ölen, kaybolan, esir düsen, geri gelmeyen askerlerin sayisi konusunda tam bilgi yok. ama bu gün yemen’de osmanli döneminden kalan ufak bir azinlik var. gözlerinin ve teninin rengi daha acik olanlara türk kökenli diyorlar.

    osmanlilarin yaptigi kizildeniz kiyisinda hudeyde limanindan sanaa ’ya oradan güneye taiz’e giden stratejik önemi olan yolun kalintilarinin bir bölümünü bugün de görmek mümkün. özellikle sanaa’nin batisindan haraz daglarinda menaha'ya uzanan genis ve asfalt yola, yer yer paralel olarak yamaclarda osmanli askerlerinin sanaa'ya ulasmak icin büyük kayiplar verdigi bölüm hala cobanlar tarafindan kullaniliyor. osmanlilar döneminde insa edilmis, menaha icindeki bos, kullanilmayan eskiden hem askeri garnizon hem de hastane olarak kullanilmis bina hala saglam kalmis. cogu izmir’den yola cikan osmanli birliklerinin hudeyde limaninda uzun yolculuk sirasinda sag kalanlarin gemiden inip ilk tropik soku atlatip, azala azala , daha sonra hemen 2000- 3000 m. yükseklikte yogun sagnak, nem ve sisle karsilasmalari da tam buralarda basliyor zaten.
  • yemen senin çölün kumdan
    ne istedin yar yar yavrumdan
    ne yolun ne iz bilirim
    yemen yavrumu özledim

    oy yemen soyka yemen
    bülbül ötmez gülün çemen
    yiğidim canın veriyor
    üç yetimle yar yar ben neydem

    şu yemende zalim paşa
    kuzgun gibi yar yar döner başa
    param yok ki bedel veriim
    yemen yavrumu özledim

    oy yemen soyka yemen
    bülbül ötmez gülün çemen
    yiğidim canın veriyor
    üç yetimle yar yar ben neydem

    şeklinde sözleri olan, onlarca yemen türküsünden biri.
  • uluslararası ticaretin içinden geçen delikanlı ülke. yıllardır çektikleri acılar yetmiyormuş gibi yakında doublespeak'in en güzel örneklerini sunan amerika birleşik devletleri'nin liderliğinde "barış" amaçlı bir koalisyon tarafından darmaduman edilecekler ama şu ana kadar israil'in tekerine çomak sokabilmiş olmaları bile takdire şayan.

    "olay ne?" diyecek olursanız kısaca yemen kızıldeniz'e giren ve destinasyonu yahut çıkış noktası israil olan gemilere salça oluyor. sivilleri "gel kardeşim sen şöyle" deyip kenara çekiyorlar, amerikanların birkaç gemisini de bombaladılar hatta sanırım. bu ne demek? kızıldeniz ve dolayısıyla süveyş kanalı'nın devre dışı kalması demek.

    kendine müslüman diyen ülkelerde yemen'deki daşşağın yüzde biri bile yok. israil'e karşı gelmek şöyle dursun, israil lehine operasyonlarda yer alıyor çoğu. yıllardır yemenli çocukları bombalayan, açlıktan öldüren, gazeteci filan doğrayan adamlar batı'nın "bölgedeki dostu" ama soran olursa yemen, filistin, rusya vs. terörist dersiniz.

    dirençleri bir noktada kırılır diye düşünüyorum, amerikan savaş makinesiyle aşık atacak güçleri yok ama şu ana kadar pes etmeyip "bırahın gelsin" diyor olmaları bile dediğim gibi inanılmaz bir şey. bu godoşların başı ne kadar ağrırsa o kadar iyi.
  • enerji fiyatlarini daha da yukari cekmek icin suveysi bypass edip gemileri afrikadan dolandirma planinda taseron olarak kullanilan militanlarin ulkesi. tasak masak gecin o isleri. babalar istese o sihalarin parcalarini eritip husilerin hepsinin gotune sokar. bu para bollugunda yapilan gizli vergilendirme bitene kadar boyle garip hikayeler cikmaya devam edecektir.

    bu arada amerikada cok gordum bunlari. insan degil ara yasam formundalar hala orda bile.
hesabın var mı? giriş yap