• kanun cikarma yetkisine sahip mekanizma. turkiye'de tbmm tarafindan yurutuldugu soylenir
  • ''yasama erki yürütme erki tarafından atanırsa, özgür bir anayasanın ilkeleri bir daha geri alınamaz biçimde yitirilir'' demiş edward gibbon.
  • kankaları yürütme ve yargıdır. kuvvetler ayrılığı ilkesinin yapıtaşlarından biridir.
  • ingilizcesi legislativedir
  • kavram olarak tam kar$iligi, "tbmm'nin kanun yapma ve parlamento karari alma yetkisi"dir . 61 ve 82 ay'lerinde yasama yetkisi tbmm'nindir ve asla devredilemez . 61 ay'sinde kaynun koymak $ekli ve maddi anlamlarda kullanilmi$tir . $uphesiz hem 61 ay'sinde, hem de 82 ay'sinde maddi kanunlar gibi deger ta$iyan ve ayni usullerle yapilan, yargisal denetime tabi tutulan i$lemler vardir . bu nedenle kanunun illaki de bir kural-i$lem olmasi gerekmez . $ekli anlamda kanunlar anayasanin acik hukumlerinden kaynaklanir . 61 ay'sinde anayasa mahkemesi kanunlari maddi anlamda kabul etmi$tir ancak $ekli anlamdaki kanunlari da denetliyordu . aym, 82 ay'si doneminde kural-i$lem niteligindeki maddi kanun anlayi$ini devam ettirmi$tir ancak bu donemde $ekli kanunlar tabiki yine vardi .

    burada aym'nin maddi kanun anlayi$inin onemi buyuktur . aym bir hukuki i$lemin, onu yapan organ tarafindan nitelendirili$ $ekline kendini bagli saymamakta, i$lemin niteligini inceleyerek eger o i$lem, denetime tabi i$lemlerle ayni nitelikteyse, onu denetime alma yetkisini kendinde gormektedir . dolaiyisiyla tbmm karar adi altinda kural-i$lem niteliginde i$lem yaparsa, aym onu denetleyecektir . yani buradan yola cikarak genel, soyut, surekli olmayan, oznel, gecici kararlar icin aym'ne iptal davasi acilmamalidir cunku aym maddi kanun anlayi$ina agirlik verir (1982 anayasasi'ndan dolayi) .

    oysa kanun, kural-i$lem olmayabilir . 1961 anayasasi'nda hakim olan bu goru$ 82 ay'sinde de vardir . cunku "kanun kural-i$lem olmalidir" diye bir hukum yoktur . o halde kanun adi altinda yasama organinca, belirli yasama usullerine uyularak yapilan i$lemler kanundur (messela ictuzukler) .

    (bkz: yasama sorumsuzlugu)
    (bkz: yasama dokunulmazligi)
    (bkz: yurutme)
    (bkz: hukuk)
  • genel, soyut, nesnel ve sürekli nitelikleri olan kurallar koyma, yasa yapma işi.
  • ülkemizde milli irade'nin devlet yönetimine katılmasıdır. devlet yönetimi bu gücün tekelinde değildir.
    avrupa birliğinde ise yasama gücü european parliament ile council of the european union arasında paylaşılmıştır. ayrıca sınırlı olarak european commission da bu gücü kullanmaktadır.
    not: ab kurum isimleri sıkça karıştırıldığı için ingilizce olarak verdim.
  • karakter 1 - beyler x konusuyla ilgili acil mevzuat lazım. naapalım?

    karakter 2 - isviçre iyi o konuda. hemen tercümesini yaptırıyorum, sonra salarız gitsin.

    karakter 3 -beyler bi gözden geçirsek mi? bize uyar mı uymaz mı bilmiyoruz. hem çeviri hatalarına falan bakarız.

    karakter 1 - kim aldı lan bunu buraya, atın şunu.

    --- karakter 3 has been left.

    the story of the preparation of turkish regulations.
  • dünyayı yöneten kurumların adı. bir çok ülkede toplumların kendilerine verdikleri vatandaşlık özgüveni ile mutlak güç ve söz sahibidir. adaleti, anayasası gerekli toplum desteği ile istediği şekle getirebilir. toplum ve temsilcileri isterse her hangi bir meyveyi veya tıbbi tekniği yasaklayabilirler. her hangi bir şeyin suç olup olmadığına karar verebilirler.

    sonra dünyada neden çözemediğimiz sorunlar var. her şeyi biliyoruz ve her şeye karar verme özgüvenimiz varda ondan.
  • parlamenter sistem hükümetlerinde, yasama organı resmen en yücedir ve yürütücü olarak iş yapacak başbakan sanında meclisinden bir üye atar. bir başkanlık sisteminde, kuvvetler ayrılığı genel kuralına göre, yasama organı hem yargı hem de yürütme ile birlikte bağımsız ve denk bir devlet erki olarak değerlendirilir.
hesabın var mı? giriş yap