• ikinci cihan harbinde alman ordusuna verilen isim. eratın adı: sa (sturm abteilung)
  • (bkz: blitzkrieg)
  • 1935- 1945 yılları arasında alman ordusuna verilen isim. önceki ismi reichswehr'di daha sonra hitler tarafından wehrmacht yapılmıştır. günümüzdeki ismi ise bundeswehr'dir. yapısını: kara kuvvetleri heer, hava kuvvetleri luftwaffe ve donanma kriegsmarine oluşturmuştur.
  • wehrmacht'a heer, luftwaffe ve kriegsmarine dışında zaman zaman waffen-ss (ss) ve sturmabteilung (sa) birlikleri de katılırdı.
    alman ordusunun bugünkü muadili için (bkz: bundeswehr).
    nazilerden evvel eski teşekkülü için (bkz: reichswehr).
  • aslinda bir bakima, ozellikle dogu cephesinde 1944-45 yillarinda verdikleri sava$larla sadece almanya icin degil, avrupa'nin geri kalani icin kendini feda etmi$, ulkeleri adina "ba$arisiz" olmalarina ragmen, avrupa'nin ve almanya'nin geri kalanini barbar sovyetler ve bol$evizmin pencelerinden korumu$ ordudur.
  • daha savaş öncesinden başlayan propaganda bombardımanı ve 1939-40 yıllarında blitzkrieg'in başarısı sonucu kemikleşen "dünyanın en modern ve mekanize ordusu" görüntüsünün arkasında mevcudunun %80'inin iki ayağından başka vasıtaya sahip olamadığı; topları ve ağır silahlarını atlarla taşıyan; yendiği ülkelerden ele geçirdiği silah ve mühimmat olmasa seferber etmesi gereken sayıda askeri donatamayacak kadar yoksul olan bir ordudur. bu afallatıcı gerçekler wehrmacht'ın 5 uzun yıl boyunca tam anlamıyla tüm dünyaya nasıl kafa tuttuğu muammasını daha da içinden çıkılmaz hale getirmekte; binlerce araştırmacı ve tarihçiyi özellikle 1943-45 arası üstünde kafa patlatmaya yönlendirmektedir.

    güzel bir makale için: http://www.ospreypublishing.com/…ontent2.php/cid=68
  • reichswehr'den sonraki bundeswehr ve volksarmee'den önceki alman ordusu.versailles'in hükümlerini tanımayan zamanın almanya'sı için bir iftihar sembolüdür.yahudi soykırımı ve savaş suçlarına (failleri ss'lerdir) bulaşmamış sade halk,gönüllüler ve yabancı lejyonlarından oluşturulmuştur.yabancı mevcudu almanlardan daha fazladır.18 milyonluk personeli içinde en kuvvetli kısım kara birlikleri ve içindeki zırlı tümenlerdir.savaşın kaybedilmesiyle lağvedilmiş,yerine bundeswehr(federal almanya) ve nationale volksarmee(ddr) kurulmuştur.
  • insanın zihninde ilk önce bilindik alman askeri miğferinin canlanmasını sağlayan kelime. rengi hep kurşuni gri olarak kalmıştır aklımda; bizdeki asker yeşilinin muadili olarak.
  • 1939-1945 arası mevcudu ve verdiği kayıplar gibi istatistikileri:

    http://www.feldgrau.com/stats.html
hesabın var mı? giriş yap