• sanılanın aksine stalin'in kendisini sağ kolu yapması her dediğini onaylaması değil, onu gerektiğinde eleştirebilmesinden kaynaklanmaktadır. lenin'in vasiyeti açıklandığında zinonev ve kamanev'in aksine doğruları dosdoğru stalin'in yüzüne söylemiştir. molotov bolşevik geleneğin son temsilcisidir. lenin döneminde pravda'nın yayın kurulunda daha genç yaşlarda bir komünistken çalışmış, ve hatta nisan tezlerini lenin ile birlikte zikretmeye başlamasıyla bir anda yıldızı parlamıştır. aynı dönemde geçici hükümeti destekleme eğilimi de pravda içinde varken ve lenin yurtdışında, pravda'ya çok fazla müdahale edemiyorken molotov imdada yetişmiştir.

    stalin ile olan anıları bazen oldukça renklidir. bunlardan biri de her ikisi de dini eğitim veren kurumlardan çıkmış olamlarından dolayı en çok kilise ilahileri söylemeyi sevmeleri ve bazı akşamlar gürcü şarabı içerken (klasik batı orjinli stalin tasvirlerinin aksine kendisi votkayı hiç sevmezdi) birlikte piyano başında ilahiler söylemeleridir.

    molotov ayrıca efsanevi sovyet tankı t-34'ün çalışmalarını yönetmiş ve yine alman füze teknolojisinin batıya sızmadan sscb tarafından elde edilmesi gibi hayati bir görevi başarıyla yerine getirmiştir.

    (bkz: molotov anlatıyor)
  • sovyetler birligi kurulmadan once rus sosyal demokrat partisi uyesi ve car karsiti devrimci bir eylemci... daha sonra bolsevik partide hizla yukselir ve stalin'in neredeyse sag kolu olur. stalin doneminde kendisine yuru ya kulum denir ve stalin'in olumunden sonra basa gecen nikita khrushchev'ielestirmeye baslayana kadar yurur. khrushchevi elestirmesi kendisine pahaliya mal olur, ihtisamli donemi sona erer ve mogolistan'a elci olarak surulur.
  • viçeslav mihayloviç molotov; rus hariciye komiseri...bir dönemin tanığıdır kendisi.hatıraları yayınlanmış ender sovyet devlet adamlarındandır.bilinmesi ve okunması türk-sovyet ilişikilerine farklı bir bakış ve ender bilgilere ulaşma adına önemlidir.

    (bkz: molotov anlatıyor; feliks çuyev)
  • ruslar bizden boğazları istiyor, toprağımıza göz diktiler edebiyatıyla abd'ye yelken açan siyasal hayatımızın karşı cephesinden abd rüzgarına türkiye'yi kaptırdığının farkında olmayan sovyet komiseri.

    hariye komiseri olmasından öte cumhuriyet dönemi dış politikasına ait rus penceresinden ender bilgiler sunan, hatıraları yayınlanmış politikacı.stalin'in paranoyak olduğu dönemlerde bile güveninden şüphe etmediği insan.

    dünyanın en ateşli günlerine daha mübalağlı ifadelerle vahşet yıllarına, insanın hükmetme arzusuyla dünyayı kıyamete uğramış hale getirdiği döneme i. ve ii. dünya savaşlarına tanık hitler'i churchill'i roosevelt'i kısacası kurt olarak bildiğimiz kasapların bir arada toplandığı yıllarda hariciye vekilliği ve hariciye komiserliği yapmış sovyet karakteri.

    pek severim kendisini örnek dış politik karakterlerdendir ama sadece dış politik karakterini severim zira öz karakteri pek bir yırtıcıdır.
  • (bkz: molotof)
    (bkz: molotof kokteyli)

    sovyet dışişleri bakanı, molotof kokteylinin mucidi olmasa da isim taşıyıcısı, malum nazi işgali dönemidir ve bütün sovyetler alman panzerlerini durdurmaya uğraşmaktadır. molotof kokteyli kişinin kendini heder etmesi sonucunu doğursa da etkili bir vatana ve devrime hizmet yoludur.
  • stalin'in disisleri bakani idi kendisi.

    1890 dogumludur. 15 gibi genc bir yastan itibaren devrimci hareketin icinde olan, ekim devrimi ni planlayanlardan biridir. 1924'te politburoya girmis ve lenin'in olumunden sonra stalin'e destek vermistir.
    1939'da disisleri bakani olmustur. 1949'da stalin onun yerine baskasini gecirmis, ancak stalin'in 1954'teki olumunden sonra gorevine kisa bir sure geri donmustur.
    adi 1956'da kruscev'e karsi basarisiz darbe girisimine karisinca kruscev bunu mogolistan'a elci olarak surmustur. politik kariyeri bir daha duzelmemis, hatta daha da batmistir. 1964'te partiden atilmis, 1986'da da olmustur.

    sscb yi ikinci dunya savasi ve sonrasindaki bilimum anlasmalarda ve gorusmelerde temsil eden sahistir.
    (bkz: yalta)
    (bkz: potsdam)
    (bkz: hitler stalin ittifaki)
  • stalin'in sağkolu...bir devrim anıtı sayılır kendisi.yaşamı sscb tarihiyle hep orantılanmış, ülkesinin yaşadığı her şey onun hayatına da doğrudan yansımıştır. sovyet ordularının avrupa'yı faşizm belasından kurtardığı zamanlarda alman bürokratları çizmiş, kruscev döneminde destalinizasyon devrinde ise partiden ihraç bile edilmiştir. sanırım en büyük şansı gorbacov iktidarını ve çözülüşü görmeden ölmesidir.
  • eski sscb'de yaklaşık 20 sene gorevde bulunan politikacı. lenin'in de kişisel arkadaşı olan molotov 1964 yılında partiden ihraç edildi. çok sert ve acımasız olduğu söylenir. hatta molotov rusça'da çekiç anlamına gelir. finlandiya'lilar ona duydukları nefreti onun ismini taşıyan ev yapımı bir bombaya verdiler.

    molotov kokteyli ilk defa finliler tarafından 1940 yılında rus tanklarına karsı kullanilmistir.
  • (bkz: squealer)
hesabın var mı? giriş yap