• sinema kurgusu açısından eisenstein'den farklı düşünmüş yönetmendir. eisenstein için kurgunun temeli çatışma iken pudovkin kurguyu birbirini tamamlayan parçalar olarak görür. bu görüş sorunu ikili arasında zaman zaman uzlaşmaya dönüşmüş gibi dursa da temel bir sorun olarak kalmıştır.
  • 1893 - 1953 yılları arasında yaşamış, tam adı vsevolod ıllarionovich pudovkin olan sovyet yönetmen ve kuramcı.
    fransız kuramcısı leon moussinac'ın dediği gibi "eisentein filmi bir çığlık gibidir. pudovkin filmiyse bir şarkıyı anımsatır." bu benzetme pudovkin'de lirik ve psikolojik öğelerin toplumsal içerikle kusursuz bağdaşmasını ve onun filmlerinin kendine özgü romantik yapısını da açığa koyan bir benzetmedir.
  • biçimci film kuramcılarını aşırı katı buluyor ve kendilerine ısınamıyor olsam da, pudovkin "herhangi bir şeyi, herkesin gördüğü şekilde göstermek hiçbir şey başarmamaktır." diyerek beni akşam akşam düşündürmüştür. ne yapalım, bari bağışlayalım konstrüktivizmi.
  • pudovkin pensa'da dünyaya geldi. kimya tahsiline başladıktan kısa bir müddet sonra birinci dünya savaşı patlak verdi 1915 yılında savşta yaralanan pudovkin, 1918'e kadar enterne edildiği alman esir kampında ingilizce, almanca ve lehçe öğrendi.
    pudovkin esir kampından dönünce kızıl ordu'nun bir laboratuvarında çalıştı. 1920 yılında david wark griffith'in intolerance (hoşgörüsüzlük) filmini gören pudovkin, kimya tahsiline son verip sinema alanında eğitim görmek istedi ve moskova'daki devlet sinema enstitüsüne yazıldı. 1924'te de lev kuleşov'un yönettiği yaratıcı sinemacılar topluluğuna kabul edilince, sergey eisenstein ile tanıştı
  • nasıl eisenstein konusunu halkın ve şeylerin kolektif ruhu aracılığıyla ortaya koymuşsa pudovkin de bireysel karakterler aracılığı ile temasını oluşturmuştur.
    özsel olarak yapısalcı bir abimizdir kendisi, konu değil temanın ifade edilme biçimine önem verir.
  • sergei eisenstein'ın görkemli epiği ivan grozni'de de rol almış oyuncu-yönetmen.

    şu sözleriyle auteur kuramı'nı öncelemiştir:

    "sözcüklerin ozan için işlevi neyse, tamamlanmış bir filmin her planı da film yönetmeni için odur. yönetmen duraksayarak, seçerek, aktararak, yeniden ele alarak ayrı ayrı çekimleri karşısına alır; bu aşamada ancak bilinçli sanatçı onları düzenleyerek, yavaş yavaş ‘kurgu cümlelerini’, olayları ve ayrıntıları bir araya getirir. bundan da adım adım yaratma, yani film ortaya çıkar."

    çağdaşı olan birçok rus yönetmen gibi kurgunun önemini vurgulamış, sinema üstüne devrimci görüşleriyle alfred hitchcock'u ve orson welles'i etkilemiştir. welles de sık sık kurgunun önemini dile getirmiştir.

    pudovkin, kurguyla ilgili olarak şöyle demiştir:

    “kurgu, sinema sanatının temeli, bu yeni gerçekliğin yaratıcı ögesidir. sinemasal zaman ve mekan, gerçek zaman ve mekanla pek az ilişkisi olan kavramlardır ve bunlar, çekimler ve kurgu tarafından belirlenir. bir film 'çevrilmez', basit olarak söylenegeldiği gibi. bir film, imajları (çekimleri) kullanarak inşa edilir.

    olayın kendisi ile perdede gördüğümüz temsil edilme biçimi arasında temel bir fark vardır. sinemayı sanat katına yükselten de bu farktır.
    kurgu çalışmasının çeşitli ögeleri veya ilkeleri olabilir. temelde, örneğin çelişkili görüntülerin kullanılmasına, koşut anlatıma, aynı zamanlamaya dayalı bir kurguya veya değişiklerin birleştirilmesine başvurulabilir. son tahlilde kurgu, filmin yapısını belirleyecektir."

    birkaç filmini mikhail doller ile birlikte yönetmiştir.

    uzun metraj filmleri:

    (bkz: admiral nakhimov)
    (bkz: boyevoy kinosbornik 6)
    (bkz: dezertir)
    (bkz: konets sankt-peterburga)
    (bkz: mat)
    (bkz: minin i pozharskiy)
    (bkz: pobeda)
    (bkz: potomok chingis-khana)
    (bkz: prostoy sluchay)
    (bkz: suvorov)
    (bkz: ubiytsy vykhodyat na dorogu)
    (bkz: vo imya rodiny)
    (bkz: vozvrashcheniye vasiliya bortnikova)
    (bkz: zhukovsky)
  • kuleshov'un öğrencisi ve başlıca sürdürücüsüdür.
  • 1893 rusya dogumlu buyuk yonetmen. sinemanin henuz emekleme donemini yasadigi yillarda basladigi kariyerini 1952 yilina kadar surdurmu$tur. bronenosets potyomkin* ile birlikte rus sessiz sinemasinin en onemli filmlerinden kabul edilen mat'in* yonetmenidir. ayrica yonetmenlik ve senaryo sorunlari ile ilgili onemli kuramsal calismalari vardir.
  • sinemanın sanat olmasını sağlayan isimlerden biri.
    özellikle diğer sovyet devrim sineması yönetmenleri gibi çağa damgasını vurmuş, kurgu konusunda kafa yormuştur.
hesabın var mı? giriş yap