• 90li yillarin baslarinda, bmx ya da pinokyo sahibi cocuklarin genelde mahallenin birkac yas buyuk abilerinde gordukleri, babalarin basinin eti yenerek oyle ya da boyle aldirilan bisiklet turu. artik vitessiz bisiklet bulmak nispeten zor olsa da o zamanlar buyuk mutluluk ve gurur kaynagiydi. sahsen benimki 26'' jantli, 18 vitesli sari bir spectra idi. 2 milyona bir beyaz esya saticisindan almistik. ama maalesef vitesleri shimano degildi, o yuzden en iyi arkadasimin bisanini kiskanirdim. sonradan zaten kafami gozumu yardigim bir kaza sirasinda parcalandi. simdiki bisikletim bir giant ve ne mutlu ki vitesleri shimano.

    yaklasik ayni zamanlara denk gelen bir baska benzer baba-cocuk cekismesi sebebi icin (bkz: commodore 64) (o da 2 milyondu)..
  • ilk çıkanların genelde ufak boyları bulunmadığından,çoğu çocuğun kafasını kırmasına yol açmış bisiklet türü.ben dahil çoğu çocuğun(paraları varsa ve eski bisikletleri hakikaten eskimişse) kendi boyutlarına göre oldukça büyük bisikletleri alıp,kaldırımların yardımıyla binip, ayakta sürmesi fakat bisikleti istediği gibi yönlendirememesi sebebiyle duvara toslamasına,yere düşmesine,yazlıklarda dehşet saçmasına yol açmıştur bu bisikletler;evet hava atılmıştır bu bisikletler sayesinde,hatta dağ bisikletleri olduğundan abuk subuk yerlerden aşağıya inilmeye çalışılmış;dizler,kollar parçalanmıştır ama asla bmx lerin pedalı geri çevirince fren yapan modellerinin tadını,onları kaydırmanın verdiği zevki verememiştir ya da pinokyoların efendi kimliğini aşamamıştır.
  • koca bir jenerasyonun potansiyel kisir olmasinin sebebidir. oyle ki her ilkokul mezunu velet 7/24 babasina bir bunlardan bi tane icin dirdir eder durur, ne kadar buyuk olursa o kadar makbuldur. tabi ki babanin da bir dayanma noktasi vardir ve pisihletine kavusan bu yavrucak kendini kira bayira vurur. ama isin asli odur ki davulun sesi uzaktan hos gelir. boyunun iki kati bisikletin ustunde dengesini bi turlu koruyamayan bu yavrucak ilk bir sene boyunca mutemadiyen seleyle gidon arasindaki o anlamsiz metal borunun ustune duser. turk ulusunun soyunu kurutmak icin dis mihraklarca gelistirilmis olan bu boru, ergenlik yillarindaki her turk evladinin korkulu ruyasi haline gelir*. her denge kaybi sonrasi dusme asamasinda kivraklik on plana cikar, oyle ki bu boruyu bacak arasindan atmak icin kafasini bile kirmayi goze alan bu yavrucaklar arasindan artistik puani en yuksek olanlar en acisiz ergenligi gecirir. bazi bodozlar ise* her seferinde inatla bu borunun ustune oturduktan sonra en yakin tuvalete kosturur, veya uslanmaz pedal cevirir. aslinda bu aracin kiz bisikleti diye tabir edilen ve ortasinda at kosturacak kadar bosluk olan versiyonlarindan almak cozum gibi dursada delikanliligi bozacagindan ve yazlik ortamlarinda "zuhahaha karimisin lan, pembe alsaydin bide" seklinde madara olunacagindan cozum falan degildir. bu taciz cocugumuzun psikolojik dengesini bozar ve sagliksiz bir birey gelisimine sebebiyet verir.

    bu aracin oncelikle iki ana versiyonu vardi, 18 vites ve 21 vites. 18 viteslilerin her zaman 21 viteslilere oranla bir ezikligi mevcuttu, zira 21'e upgrade olana kadar asla bisiklet muhabbeti acmazdi bunlar. daha sonra 24 vites denilen o ohannes geldi. bu abarti aygit bizim* ergenligimizin son yillarina tekabul ettigi ve artik o yastan sonra yeni bisiklet aldirmak pek mumkun olmadigi icin fazla sallamadik o araci*, hatta utanmadan "gereksiz abi 24 vites, napacan o kadar, boktan bu yaramaz" gibi suursuz cumleler kurup ergenligimizin son yillarini da nese icinde yasadik. ama o amortisorlu 24 vitesler ruyalarimiza girmedimi? girdi minagoyiğim

    (bkz: castello terminator)
    (bkz: castello professional)
    (bkz: bianchi meta)
    (bkz: bianchi aspid sx)
    (bkz: shimano)
    (bkz: altus c10)
    (bkz: elcik vites)
    (bkz: kontra pedal)
    (bkz: kaydirma)
    (bkz: bisiklette on fren sorunsali)
  • insanlarin vites mekanimasinin hep disarida oldugunu/olmasi gerektigini düsündügü * bisiklet modelidir. halbuki hep distan vitesli olmak zorunda degildir bisiklet nesnesi. polo ya da cheska'larda kullanilan göbekten vites de vardir bu olayda. shimano tarzi vitesler pedalin dönmesi sirasinda vites degisimine olanak saglarken, göbekten vitesli modellerde pedali çevirmemek en yüksek basarimi * * saglar.
  • vitesli bisikletler ilk yayginlasmaya basladigi siralarda epey bir hava atma araciydi ve küçük çocuklar israrla ayni sorulari sorardi;
    1. abi kaç fitesssss???
    2. bi tur atiyim mi?
  • -neden vitesli bisiklet diyorsunuz buna, amca?
    -neden mi? simdi bak...bizim zamani.....neyse...siz ne diyorsunuz?
    -e bisiklet diyoruz, amca...
    -hmmm..hem ne amcasi velet? duyan da harbi yasli zannedicek...
  • küçük yerleşim yerleri ve tatil bölgelerinde, yaz sezonunun aranan vasıtası.
  • düzgün topoğrafyalı yerleşim yerlerinin değişmez ulaşım aracı.
  • başligin hemen üstünde "yara izi" başliginin bulunmasi manidar olan bisiklet.köpek kovalamacasi sonucunda dizimde oluşan yaralari animsatmiştir.
  • şimdilerde 30 gibi rakamları aşmış vitese sahip bisikletlerdir. eskiden 5 vitesli bisiklet zamanın en havalı bisikletlerini teşkil ederdi...
hesabın var mı? giriş yap