• minimum tedavi süresi 6ay olan bir hastalıktır. tıpta daha yaygın kullanılan adı tüberkülozdur, tbc diye kısaltılır. aşısına, aşıyı geliştirenlerin adlarına istinaden bcg(bacillus calmet-guerrin) denir.genelde akciğer hastalığı olarak bilinmekle birlikte vücudun her organında görülebilir. daha geçenlerde meme tbc tanılı hastamız oldu. özellikle akciğer zarı, boyun ve göğüsteki lenf bezleri, omurga, beyin zarları akciğerden sonra sık tutulan organlardır.

    hastalığın tanısı farklı kurumlarda konabilir ancak tedavilerinin tamamı verem savaş dispanseri üzerinden yürütülür, öyle ki eczanelerden ve nerdeyse hiç bir hastaneden ilaçları temin edemezsiniz. bunun sebebi de tedavinin takibidir. bulaşıcı ve toplum sağlığını ilgilendiren bir hastalık olduğu için tanı alan her hasta tedavi olmak zorundadır, tedaviyi reddetme hakkı yoktur. ayrıca tedavide kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri olabilir, bu yan etkilerden kaçınmak için de tedavinin yakından izlenmesi gerekir.
  • ülke olarak ne kadar ileri gittiğimizi bugün iett otobüsündeki ekranda 1920 yılında aşısı bulunan verem hastalığının tanıtılmasıyla bir daha anladım. meğersem istanbul'da giderek yaygınlaşan bir hastalıkmış dikkat edin efem.

    (bkz: maltepe belediyesi)

    (bkz: bugün bir yerde verem; yarın her yerde verem.)
  • tüberkülozdur. kombine ilac tedavileri ile iyileşme oranı yüksektir. 2 haftadan uzun süren öksürük sikayeti varsa akla getirilmelidir.daha da uzun öksürük, gece terlemesi, kilo kaybi, halsizlik mevcut ise kesinlikle bir doktora görünmek gerekir(göğüs hastaliklari,dahiliye,aile hekimi...)
    tani konulup tedavi baslanmazsa bulastiricilik şansı artmaktadır. cesitleri olsa da en yaygin ve en bulastirici olan akciger tuberkulozudur.ülkemizde zamaninda bu konuda cok ter dökmüş doktorlarimiz ve yardimci sağlık personelimiz sayesinde neredeyse eradike edilme-yok edilme-duzeyine gelmisken, son yillarda cevremizden ulkemize yasanan göç ve kontrolsuz insan yerlestirme uygulamalari yeni hasta sayisini artirmistir.
    halen bu konu üzerinde calisan ve gecmiste de tüberkülozun ulkemizde minimize edilmesinde büyük emegi olan prof. dr. zeki kilicaslan verem denince akla gelen ilk isimdir.
  • (bkz: tüberküloz)
  • büyük ölçüde çaresi bulunmuş bir hastalıktır. yani önüne geçilmiş denilenebilir.
  • zor hastalıktır. tedavisi uzun sürer. çeşitleri vardır. yaygın olarak akciğerde çıkar. bunun yanında kişinin bakımı da önemlidir. eğer sizin veya ailenizin düzenli geliri yoksa sosyal hizmet merkez'ine ve sydv' ye başvurunuz. ekonomik düzeyiniz dikkate alınarak aylık bağlanır.
  • eski zamanlardan beri bilinen ancak sebebinin bir bakteri kaynaklı olduğu sonradan keşfedilen hastalık. bu bakteriyi keşfeden kişinin tıp literatüründe robert koch olduğu geçmesine karşın çeşitli kaynaklarda bu bakteriyi robert koch'tan 150 yıl önce abbas vesim efendi adlı bir türk hekim bulduğu söylenmektedir.
  • kontrolsüz göç sonucu türkiye'de yeniden patlayan hastalık.
  • bazı duyarsız o... başlık altında espri kasıyor. ciddiye alınması gereken hastalıktır.
hesabın var mı? giriş yap