• sultan resad kendisinin nisantasi'ndaki konagini ziyaret etmistir. ki bu ziyaret de osmanli padisahlarinin saray disinda yaptiklari sayili ziyaretlerden biridir.
  • ankara üniversitesinden tolga bozkurt'un hakkında güzel sunumu

    https://acikders.ankara.edu.tr/…mi mimarları ii.pdf
  • 1920'li yılların sonlarına doğru devlet büyükleri, mimar vedat tek'in de temsilcisi olduğu milli mimari uslubunun (bkz: birinci ulusal mimari akımı), modernleşen bir toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olmadığına karar verince gözden çıkartılmış ustalardandır. yeğenlerinden nezih neyzi'nin yazdığı kızıltoprak anıları'nda vedat tek'in ankara'dan nasıl kırgın ayrıldığı anlatılır. bu öyle bir kırgınlıktır ki, sebebi açıklıkla söylenmemiş, etrafında tevatürlerden örülü bir hale oluşmuştur.

    o dönemde türkiye'de modern bir mimarlığın yerleşmesi için avrupa'dan mimarlar davet edilmiş ve ankara'nın imarı onların inşa ettiği kamu yapılarıyla devam etmiştir. bu mimarlardan olan avusturyalı ernst a. egli'nin anılarında anlatttığı ve ankara'daki daha ilk gününde mimar kemalettin'in bir inşaatının apar topar ona devredilişiyle ilgili öykü, bu gözden çıkarılışa dair buruk bir hikâyedir (bkz: #59139476)
  • valikonağı caddesi üzerindeki yekta restaurant'ın bulunduğu bina evi idi. sirkeci postanesi, karaköy denizyolları acentesi, haydarpaşa iskelesi ve moda iskelesi eserleri arasındadır..
  • evinin dış cephesinde tamirat yaparken ayağına saplanan çivi nedeniyle ölmüştür. (bkz: şeker hastası)
  • mimar vedat tek 1873 yılında istanbul'da doğdu. girit'li sırrı paşa ile türk edebiyat ve musikisinde değerli eserler bırakan leyla hanım'ın oğludur. çocukluk yıllarını geçirdiği konakları, o devrin en seçkin sanatçılarının toplandığı bir kültür yuvasıydı küçük yaşlarda öğrenim için paris'e gönderilen vedat tek, ecole centrale'den matematik lisansı aldıktan sonra ecole des beaux arts'da mimari öğrenimi yaptı. türkiye'ye dönünce mimar kemalettin bey ile birlikte türk mimarisini milletleştirme çabalarına girişti. sultan reşat tarafından devlet baş mimarlığına atanan vedat tek şehremaneti posta ve telgraf nezareti mimarlığında bulundu. emanet heyeti fenniye reisliği yaptı. birinci dünya savaşı'nda da harbiye nezareti kıtaatı fenniye baş mimarlığına getirildi. bir yandan da sanayi nefise mektebi'nde ve yüksek mühendislik mektebi'nde ders veriyordu. topkapı dışında bir çiftlik binası ile yenikapı'da şehrimaneti kantar müdüriyeti'nin ahşap iskelesi vedat tek'in ilk yapılarıdır. istanbul'da yeni postahane, harbiye deki bazı evler, sultanahmet'te tapu ve kadastro binası, sirkeci'de mesadet hanı, karaköy denizyolları acentesi, fatih tayyare şehitleri anıtı, haydarpaşa ve moda vapur iskeleleri ankara mebussan kulübü, türkiye büyük millet meclisi binası , eski çankaya köşkü ekleri belli başlı eserleridir. yapılarında plana büyük önem veren uygulamada en küçük bir toprak parçasının bile ziyan edilmemesine ve gereksiz masraflara girilmemesine dikkat eden vedat tek, biçimsiz arsalar üzerinde uyguladığı planlarıyla arazinin bütün kusurlarını gizlemesini bilmiştir. çalışmalarında milli mimariye dönüş açıkça kendini gösterir.
  • ali ihsan tek'in oglu raksotek'in sahibi..
  • birinci milli mimari akimi kurucusu mimar kisi. evi yanilmiyorsam bugun suleyman nazif bar olmustur.
  • asil adi mehmed vedad tek olan, cumhuriyet doneminin hem en populer, hem de en basarili mimarlarindan biridir. bugun basta istanbul ve ankara olmak uzere bircok ilimizde mimari yapilari vardir. hala ayakta duran eserlerinden en bilinenleri arasinda istanbul’daki sirkeci postane binasi, bahcekapi mes’adet hani (simdiki liman han), milli emlak dukkanlari (akaretler’de, the north shield’in bulundugu bina), haydarpasa ve moda iskeleleri, gunes apartmani (tesvikiye’deki bahar pastanesi’nin yanindaki apartman), valikonagi’ndaki eskiden suleyman nazif’in yer aldigi, simdi urban bug lounge’un mesken tuttugu bina (burasi “vedat bey evi 2” diye de bilinir mimarlik tarihcileri arasinda. vedat bey’in ilk evi ise gunumuze ulasamamistir), ankara’daki ilk meclis binasi ile 2. buyuk millet meclisi binasi, ankara palas ve kastamonu hukumet konagi sayilabilir. ayrica dolmabahce sarayi ek ve onarimlari ile topkapi sarayi onarimlari da yapmistir.

    2003 yilinda afife batur’un, gunkut akin, yildirim yavuz, ayla odekan, bulent tanju, pelin dervis ve gul cephanecigil'in yazilarindan derleyerek hazirladigi, mimarin hayatini ve eserlerini toplu olarak iceren “m. vedad tek - kimliginin izinde bir mimar” adli kitap yapi kredi yayinlari’ndan cikmistir.
  • (bkz: buyuk postane) 'nin de mimarıdır..
hesabın var mı? giriş yap