• küçük yatırımcıyı koruyarak derinlikli bir sermaye piyasası oluşturmayı sağlamasını beklediğimiz spk skandal bir kararla insider trading'e yeşil ışık yakıyor, sonra borsanın çakılmasından korkup piyasalar açılmadan bu kararını geri alıyor.

    uğur gürses'in blogundan ise hürriyet'ten ayrılma sebebini ve spk'nın bu başta anlamsız gelen tutumunun iç yüzünü anlıyorsunuz.

    anlamayanlar için özet geçeyim. devlet bankalarından zorla döviz cinsi kredi sağlatıp doğan medya grubunun satılma işlemini sağladılar. sanırım piyasa ederinin baya üzerinde bir satış oluştu ki muhtemelen bunun nedenleri siyasi idi. yüksek bedelle el değiştirilmesi sağlanan bu şirketlerin, borsadaki yatırımcılarına şirketin değeri yükselmiş göründüğü için çağrı açılarak bu yatırımcılara çağrı açarak yeni bedeller üzerinden ek ödeme yapılması gerekecekti.

    spk, skandal bir kararla insider trading'e 2 aylığına yeşil ışık yakarak bu medya grubuna ait hisselerin manipülasyona açık hale getirilmesini sağlamayı hedefledi ki şirketlerin değerini düşürerek bu çağrının açılmasını kadük hale getireceklerdi, fakat mantıklı düşünülürse bu karar o gün borsada bütün yatırımcıların zararını umursamadan çıkarak endekste önü alınamaz bir düşüşe neden olacaktı. bu yüzden cuma akşamı alınan karar pazar günü piyasalar açılmadan apar topar kaldırıldı.

    şimdi de kur zararı adı altında 264 milyon liralık bir muafiyet getirilerek küçük yatırımcı yeniden cezalandırılıyor. böyle uygulamalara devam edilirse, fed'in faiz artırmasına veya bilanço küçültmesine hiç gerek kalmadan hiçbir yabancı yatırımcı borsada işlem gören şirketlere güvenip de yatırım yapmaz.

    uğur gürses'in şu yazısını ingilizceye çevirip birkaç büyük fon yöneticisine okutsanız, o gün aşırı düşüş nedeniyle borsa işlemlere muhtelemen kapatılırdı. vatana ihanet suçuna bundan daha iyi bir tanımsa ben tahayyül edemiyorum.
  • adam gibi adam. piyasada en ciddi ekonomi yazarlığı yapan kişi. lafını esirgemeden birbirinden güzel çalışmalara imza atıyor bu sıralar. geçtiğimiz aylarda da birbirinden iyi yazıları vardı, ama şunlar güzel örnekleri:

    kurun bedeli faizden daha ağır

    yanılıyorsunuz sayın bakan
  • t24’e geçmiştir ve t24 ekonomi haberlerini financial times seviyesine çıkarmıştır bence.

    https://t24.com.tr/yazarlar/ugur-gurses

    daha önce de dediğim gibi arka kapı dolar satışı ilk farkedenlerdrn biridir ve zamanın merkez bankası başkanına direk bunu soran gazetecidir.
  • ismail saymaz' ın yapamadığını yapmıştır.
  • soru sorduğu anlarda yanındaki kişiye gerilim ve eğlence dolu bir buçuk dakika yaşatmıştır. adam önce gerildi aha dedi bizi birazdan alacaklar, beni de şahit yazacaklar diye. sonra olan oldu artık diye kopup koyvermeye başladı ya lan.
  • malum sebeplerden oturu hurriyet’ten kovulmus olan gazeteci. cok kalmaz hurriyet gazetesinde de ver mehteri ekolunden ekonomi haberleri okuyabilirsiniz.

    https://twitter.com/…ses/status/1019482503105654784
  • merkez bankasını madara etmiş ekonomist.

    gerçi onlar kendi kendilerini ettiler.
  • chp'nin sosyal demokrat ekonomi politikası
    uğur gürses
    21/04/2011

    dün chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ve partinin ekonomi kurmaylarının birlikte açıkladığı “yeni ekonomi stratejisi”, chp’yi çağdaş bir sosyal demokrat omurgaya taşıyan bir nitelik taşıyor. bunu sağlayan da, açıklanan stratejinin hem tutarlı bir felsefesi olması hem de temel makro kurgusunun ayrıntılarının tek tek gösterilmiş olması. bu konuda fark yaratmış durumda.
    2011 yılı seçimlerinin ekonomi politika metni olarak dün açıklanan yüksek büyüme içeren strateji
    üç ana eksene oturuyor: sosyal devlet, uluslararası rekabet gücünün artırılması, kalıcı istikrarın sağlanması. bu üç ana eksenin alt ayakları, birbirleriyle bağlantılı ve destekler biçimde bir kurgu taşıyor. örneğin aile sigortasının, sosyal destek sisteminin, istihdamın, sektörel stratejiler ve mikro reformların, makro politika çerçevesinin birbiriyle geçişli bağları var.
    chp’nin istihdamı sadece üretimle bağlantılı bir olgu olarak görmemesi, bunu aile sigortası sistemiyle hane bazında ele alması; gelir dağılımını iyileştirme hedefini de buna eklemleştirmesi, nihai olarak ekonomi politikasının kurgusunu bu sacayağına odaklaması; çağdaş sosyal demokrat felsefenin sözde değil, öze taşıması demek.

    iç tasarrufa dayanıyor
    peki, ayrıntılı makro kurgunun ana omurgası nerede? 2012-2015 döneminde yüzde 6.1, 2016-2019 döneminde yüzde 7.2, 2020-2023 döneminde ise yüzde 7.5’lik potansiyel büyüme öngörüsünün can damarı, iç tasarrufların hızlı biçimde yukarı çekilmesine dayandırılmış. yurtiçi tasarruflar, gsyh’nin bugünkü yüzde 14’lük seviyesinden, 2015’te yüzde 18.8’ine, 2019’da yüzde 21.2, 2023’te ise yüzde 22’ye çıkarılması oldukça iddialı bir varsayım ve hedef.
    artık 2023 milli gelir hedefleri, yükseğe konulmuş bir çıta haline geldi. seviyesini tartışmak anlamını kaybetti. adı da ‘bayrağı en yükseğe dikmek’ oldu. mhp ve akp, 2023’e gsyh büyüklüğünü yaklaşık 2.1 trilyon dolar olarak telaffuz etmişler, ama nasıl bir makro kurguya dayandığını söylememişlerdi. makro ayrıntıları veren chp daha iddialı: 2.6 trilyon dolar!
    her yıl ortalama 800 bin kişilik istihdam ve 2023’te işsizliğin yüzde 6’ya düşürüleceği iddiasında olan chp, kaynağı iç tasarrufların arttırılmasında görüyor. ama artan nüfusun eğitim sermayesinin ne olacağını henüz açıklamış değil. türkiye’nin mevcut büyüme modelinin cari açık yaratan bir karaktere sahip olduğunu saptayan chp, tasarruf artışını temel ivme olarak görüyor. bunun yanında tabii ki, reel sektöre kaynak akışını engelleyen unsurlar da gerçekçi bir açıdan ele alınmış.
    peki, iç tasarruf artışı nasıl olacak? chp’nin planı mali sistemin büyütülmesi ve derinleşmesine dayandırılmış. bu konuda ayrıntılı gelişme noktaları sıralanmış. mali kesimin bugün sadece bankacılığa sıkışmış olmasına, hükümetin de ekonomik sorunların çözülmesinde hep ilk ‘dayak attığı’ kesim olduğuna bakılırsa chp’nin bu alanı büyütme planı oldukça akılcı.

    altın kural
    chp’nin bütçe ve maliye politikası kurala dayanıyor. malum mevcut hükümetin başbakan yardımcısı mali kurala geçileceğini aylar boyunca herkese anlatıp, bir günde unutmuştu. chp, mali kuralı ‘altın kurala’ dayandırıyor. bunun temel ilkesi şöyle; kamu kesiminin yatırımları borçlanmayla, cari harcamalar ve transfer harcamaları ise vergi gelirleri ile finanse edilir. chp’nin büyüme kurgusu, harcama boyutunda görece yüksek bir yatırım artışı hedefliyor. kamu yatırımlarının bugünkü gsyh’nin yüzde 4’ünden en az yüzde 6-7’sine çekilmesi gereğine işaret ediliyor. borç stoku konusunda ise oldukça tedbirli. altın kural yanında, borç stokunun gsyh’ye oranını yüzde 40’ın altında tutmayı hedefliyor. bunun nedeni olarak da, borç stokunun vadesinin kısa olmasını gösteriyor.
    diğer ayrıntılarla gelinen noktada, chp’nin ekonomi kadrosu da, programı da; özde geldiği çağdaş sosyal demokrat çerçevesiyle, artık atalet içindeki mevcut iktidarla yarışır duruma gelmiş durumda.

    http://www.radikal.com.tr/…cleid=1046892&yazar=uğur
  • uğur gürses, merkez bankasının arka kapı döviz bozmasını ilk söyleyen, merkez bankası ve devlet bankaları arasındaki alengirli yapıyı aptala anlatır gibi anlatan değerli bir ekonomisttir.

    adam işlerin nasıl döndüğünü açık açık anlatıyor, bir çok kişi uğur gürses sayesinde gerçekleri öğreniyor.

    yapısal reform, üretim gibi kelimeler kullanarak sadece sıradan halktan popülizm toplamaya uğraşmıyor. çatır çatır dönen dolapları anlatıyor.

    sonra bu dolapları diğer ekonomistler okuyor ve sizin öyle haberiniz oluyor.

    ekonomi alla turca blogunu okumanızı tavsiye ederim.

    https://ugurses.net/
  • tcmb toplantılarının bir daha yapılmamasını sağlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap