• bir tane yapilip kenara koyulmasi gereken seydir kanimca. soran olursa " var iste kardesim yaptik bir tane duruyor envanterde, bayramlarda seyranlarda bogaza demirliyoruz, arada bir tatbikata gonderiyoruz, diger zamanlarda hatay - artvin arasinda gidip geliyor" diyebilmek icin yapilmalidir. sikerim yapim maliyetini de isletme maliyetini de. yuzde 18 kdv ustune de yuzde 20 gelir vergisi veriyorum, mtv, otv stopaj, muhtasar,pesin vergiyi saymiyorum bile. bu kadar para veriyorken bu devlete birazcik da gururum oksansin cok mu sey istemisim?
  • bu gemiler tassaklara benzer.bu gemiyi yaptirabilmek,her daim goreve hazir tutabilmek,istenildiginde saga sola salinip akilli ol diye ayar vermek, kimi zamanda dunyanin obur ucuna gonderip amina koydurtmak 13 bucuk okka tassak ister. bu yuzden ucak gemisi olan devletler tassakli devletlerdir.
  • sadece yapım maliyeti 5 milyar dolar olan, yapıldıktan sonra maliyetinin on katı eden uçaklara evsahipliği yapan gemi.

    dünya sularındaki uçak gemilerinin yarısı a.b.d.'ye aittir. ortalama 100 uçağa ve pilota ev sahipliği yaparken, 3000 kişilik bir görevli topluluğu vardır. 3000 kişilik topluluğun tek görevi pilotları rahat ettirmektir.

    maliyet açısından incelendiğinde, yapım maliyetinin yanı sıra bakım ve erzak maliyeti de baya fazladır. bu gemilere sağlanacak erzağın üretim teknolojisi henüz türkiye'de yoktur. bir uçak gemisinin toplam maliyeti bugünkü donanma bütçesinin 0.25 kat artmasına sebep olacaktır. buna mürettebat eğitimleri de dahildir.

    türkiye gibi okyanuslara kıyısı olmayan ve yüksek tansiyonlu bölgelere yakın olan bir ülke için uçak gemisi olmasa da olur. a.b.d.'nin ihtiyacı var çünkü adamlar okyanus ötesinde ve yüksek tansiyonlu bölgeler de dünyanın öbür ucunda.

    orta doğu ve rusya'ya saldırı durumunda nato için dünyadaki en büyük uçak gemisi türkiye'dir. daha ötesi var mı?
  • uçak gemileri, 2. dünya savaşı'ndan bu yana askeri gücün en önemli göstergelerinden sayılıyor. bugün 9 ülke uçak gemisine sahip. listelersek; abd 12, rusya 1, fransa 1, hindistan 2, ispanya 1, brezilya 1, italya 1, tayland 1, ingiltere 4 uçak gemisini donanmalarında barındırıyor. yeryüzündeki 24 faal uçak gemisinin yarısı abd'ye ait. çin ise eski sovyet uçak gemisi varyag a sahip, ancak gemiyi şimdilik bir eğlence merkezi olarak kullanıyor. strateji uzmanları çin'in varyag'ı gelecekte inşa edeceği gemiler için bir model olarak kullanacağını düşünüyor. halen 2'si abd'ye ait 7 uçak gemisi de inşa halinde.

    uçak gemileri, donanmanın en büyük gemileri ve saldırılara karşı savunmasız oldukları için küçük bir filoyla sefere çıkıyorlar. nimitz sınıfı uçak gemileri, güçlerini nükleer reaktörlerden alıyor. 300 küsür metre boyundaki bu gemiler yaklaşık 5 milyar dolara mal oluyor.

    kaynak: 16 mart 2005 tarihli akşam gazetesi

    edit: 25.09.2012 itibarıyla varyag çin donanması'na katıldı
  • guvertesindeki piste, ozel donanımlı ucakların inip kalkabildiği, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu, politik olarak o ülkenin deniz aşırı operasyon kabiliyetinin olduğuınu gösteren, fransanın ikincisini yaptığında ekonomik sıkıntıya düşmesine sebep olan gemi çeşiti.
  • türkiye cumhuriyeti'nin nikaragua'da ya da papua yeni gine'de askeri yolla korunması gereken çıkarları olmadığı için türk silahlı kuvvetleri envanterinde bulunmayan gemi.
  • nükleer enerji ile çalışmaktadırlar (e tabi pahalı, markalı olanları böyledir). fosil yakıtlarla (yani bildiğimiz mazot) çalışmakta olan gariban bir uçak gemisinin yakıtı 3 günde bitmekteyken, günümüz nükleer uçak gemileri bir kere radyoaktif uranyum ile ikmal edildikten sonra 20 yıl (ohara) yakıt ikmaline ihtiyaç duymamaktadırlar.
  • abd'nin dünya coğrafyasında jaws etkisi yaratsın diye sağa sola gönderdiği, o adriyatik senin bu basra benim gezdirdiği, gözdağı vermek için sıklıkla kullandığı demir ve nükleer reaktör yığını. kabadayıların belinde gösterdiği tabanca adeta.
  • neden büyük ordular dışında kimsede yok? bir kaç sebebi var bunun.

    birincisi, maliyet. hem üretim hem de idame (personel, eğitim, bakım, destek birlikleri, lojistik vs) masrafları, özellikle son teknoloji ürünü olan gerald r. ford sınıfı uçak gemileri için çoğu ülkenin yıllık bütçesinden fazladır.

    ikincisi, teknoloji. uçak gemisi, sadece uçakların inip kalktığı bir teneke yığını değildir. mobil bir hava üssüdür. bir hava üssü, hayati öneme sahip bir askeri hedef/varlıktır. eğer dünya üzerinde herhangi bir noktaya konuşlandırabileceğiniz bir hava üssüne sahipseniz, bu, o üssün değerini misliyle artırır. bu yüzden bu mobil hava üssünü korumak için her türlü erken haber alma, radar, sonar, savunma vs. teknolojilerinin en yenisine ihtiyaç duyarsınız. milyar dolarlık yatırımınızın bir kaç ats füzeyle denize gömülmesini istemezsiniz.

    üçüncüsü ve en önemlisi, ihtiyaç. bir ülke neden böyle bir şeye ihtiyaç duyar? eğer böyle bir yükün altına girip, vatandaşın vergilerini bu ufak oyuncağa gömecekseniz, buna "gerçekten" ihtiyacınız olması lazım. ihtiyaç kıstası da, anavatana uzak bölgelerde hava desteğine ihtiyaç duyulabilecek çapta operasyon yapılması. türkiye'nin şu an için böyle bir operasyonu yok. aslına bakarsanız, dünya üzerinde, abd hariç, hiç bir ülkenin böyle bir operasyonu yok. aklınıza gelebilecek bütün ülkelerin (abd hariç) şu an yaşadıkları çatışmalar, anavatanlarına yakın, hava desteğini karadan sağlayabilecekleri mesafelerde yaşanıyor. o yüzden de abd dışında herhangi bir ülkenin şu an için bunu yapması mantıklı değil. belki çin. o da abd'ye rakip olma hedefi olduğu ve uçak gemisinin maliyetini karşılayacak ekonomisi olduğu için.

    bizim akdeniz dışında ciddi bir operasyon alanımız yok. global çapta ateş gücü projeksiyonu gerektirecek bir operasyon seviyesine ulaşmamız şu an için olası değil (ekonomik, stratejik bir ton sebeple) ve bu çapta bir askeri harcamayı karşılayıp idame ettirebilecek bir ekonomimiz de görüldüğü üzere mevcut değil. bu sebeplerden dolayı, uçak gemisi türkiye için tamamen gereksiz bir lükstür.
  • uçak gemisi kendi toprakları dışında emperyal amaçları olan ülkelerin inşa ettiği projelerdir ( gemi demiyorum proje diyorum ). zira o proje tek gemiden oluşmaz. her daim yanında gezen desteoyerler, sivil hizmet gemisi ve deniz altılardan oluşan bir filodur. uçak gemisi bir flag shiptir ve diğerleri onu şemsiye gibi korur. savaş gücü / maliyet hesabı yapıldığında oran oldukça yüksek çıkmaktadır fakat caydırma özelliği çok yüksektir. ki bu gemilere bakın 30+ yıldır dünya denizlerinde yüzerler fakat katıldıkları savaş sayısı ne kadardır ( az olarak algılanmasın orandan bahsediyorum). son arap yarımadası olaylarında olduğu gibi basra körfezine gelip demirlemesi askeri bir operasyondan daha etkili olabilmektedir. hele bir iki uçak kalkıp semalarda arz-ı endam etti mi gereken yerlere mesaj iletilir.
hesabın var mı? giriş yap