• hem batı emperyalizmine hem de doğunun dinsel gericiliğine karşı bağımsızlıkçı, ulus-devletçi, cumhuriyetçi, aydınlanmacı, ilerici, yurttaş milliyetçisi ve laik (seküler) bir türk vatanseverliğidir.

    karşıtları ayrılıkçılar ve kökten dincilerdir.
  • türk devrimi büyük bir devrimdir. bir ümmeti alıp bir millet kılmıştır. laiklik, demokrasi, cumhuriyet gibi kazanımlarının yanı sıra, bağımsızlığını koruyacak temel organları getirmiş, hür bir millet doğurmuştur.

    bu itibarla devrimciler bunlara sahip çıkmalıdırlar.

    bu kadarda değil, türk devrimi durmuş değildir, sürmelidir, sürecektir, çünkü atatürk'ün ifadesiyle "durmak demek yenilmek demek, yenilmek demek yok olmak demektir."

    yani belirli bir tabu tanımamaktayız, çağın gerekleri, akıl ile izan, ilim ve fen neyi gerektiriyorsa onu yapmakla yükümlüyüz.
  • kesintiye uğramıştır.
  • türk devrimi nedir? bu devrim, kelimenin ilk bakışta ima ettiği ihtilal anlamından
    başka, ondan daha geniş bir değişikliği ifade etmektedir. milletin varlığını devam
    ettirmesi için kişiler arasında düşündüğü ortak bağ, yüzyıllardan beri gelen şekil ve
    esasını değiştirmiş, yani, millet, dinî ve mezhebî bağlantı yerine, türk milleti bağıyla kişilerini toplamıştır.

    millet, milletler arası genel mücadele sahasında hayat sebebi ve kuvvet sebebi
    olacak ilim ve vasıtanın ancak çağdaş medeniyette bulunabileceğini bir gerçek olarak
    kabul etmiştir.

    sonuç olarak, millet; saydığım değişiklik ve devrimlerin tabii ve zorunlu gereği
    olarak, toplum idaresinin ve bütün kanunlarının ancak dünyaya ait ihtiyaçlardan
    doğmuş ve ihtiyacın değişme ve gelişmesiyle devamlı olarak değişme ve gelişmesi
    esas olan dünyaya ait bir zihniyeti, hayatı boyunca devam edecek bir idare saymıştır.”

    kaynak: - atatürkçü düşünce sistemi
  • tepeden inme oldugu icin tabana yayilmadigi konusundaki genel gorus zannimca onumuzdeki surecte kadinlar sayesinde kirilacak. sahsi gorusum; turk devriminin sosyo-kulturel olarak en cok kazanim elde eden kesimi olan kadinlarin, haliyle turk devriminin bekcisi olacagi yonunde.

    bunu orneklemek icin son yillarda turkiye'deki sokak hareketlerinin neredeyse tamaminin sadece kadin hareketleri uzerinden temsil edilebildigini gormek gerekebilir. kadin cinayetlerine karsi olusan kadin dayanismasi, lgbti yuruyusleri, haksiz ve hukuksuz gerici hareketlere en cok tepkinin kadinlardan gelmesi gibi reaksiyonlarda cumhuriyetin sosyal hayatta sagladigi kazanimlara en cok sahip cikanin yine kadinlarin kendisi oldugunu gormek zor degil.

    devletin samari, sesi birazcik cikan tum mikro komunitelerin ensesinde teker teker ve acimasiz bir sekilde patlarken, kadin hareketleri cilelerin buyugunu cekse de bir sekilde onurlu ve dik durusunu devam ettirip, turk devrimi sayesinde elde ettigi kazanimlarini korumak adina modern rejiminin simgesi olacaktir. aksi takdirde kaybedenin en buyugunun yine kendisinin olacaginin bilincinde.
  • türk devriminin temelinde milli bağımsızlık ilkesi vardır yani öncelikli asgari program milli devletin inşası ve bekasının temini ilkesidir. bu sağlandıktan sonra milli devlet eliyle toplum üzerinde tahakküm kuran ortaçağa ait tüm ana ilke kavram ve kurumların tasfiyesi gelir yani önce kurtuluş sonra kuruluş diyebiliriz buna. ayrıca bunu kurtuluş savaşı ve onu takip eden devrimler döneminin kronolojisine bakarak görebiliriz.
  • tarihimizin dönüm noktasıdır. en önemli dayanaklarından ve alt devrimlerinden ikisi “saltanatın kaldırılması” ve “latin harflerinin kabulü”dür. her ikisi de 1 kasım'a yani tarihte bugüne tekabül eder. o halde, yaşasın türk devrimi!
  • türk devrimi tamamlanmamış bir devrimdir.
  • atatürk ilke ve inkılaplarıyla birlikte yeniden gerçekleşmesi kaçınılmaz olandır.
  • ikincisini dört gözle beklediğimizdir
hesabın var mı? giriş yap