• ilk gençlik dönemlerimi hatırlıyorum..

    aşık olduğum hatun karşıdan gelirken sevgili aynştayn'ın zamanla ilgili tüm teoremlerini kanıtlamaya ant içmiş olan algım zamanı yavaşlatırdı.. tuhaf bir his, tarif edilmesi zor..

    etraftaki her şey bulanıklaşır, görüntü size doğru yaklaşan hanımkıza odaklanır, ağırçekim misali yaklaşan güzelliğe ağzınız açık bakarken o hoş kızçenin yanınza gelip "merhaba" demesiyle bir coşku patlaması, havai fişekler, fonda muazzam bir müzik eşliğinde kamera etrafınızda döner ve son..

    o ağırçekim görüntü normale döner.. zaman rutin akışını geri kazanır..

    türk bayrağı, tüm hamasi duygulardan azade benliğimde aynı kalp çarpıntısını yaşatır bana.. istanbul'da yaşayanlar şanslı, dev bayraklar hemen her yerde arz-ı endam ediyor.. ne zaman biriyle karşılaşsam gözümü alamıyorum.. peki nedir bu..? eğitim sistemi kaynaklı bir şartlanma mı..?

    sanmıyorum..

    neden dersen sevgili kardeşim, o hilalin üstünde yüzdüğü kızıl deniz, yaz bahar ayında açan gelincik gibi narin ve dehşetengiz..

    nazenin olanın keskinliğini, kudretini pek az insan bilir, tanır.. ve ödleri kopar narin olanı incitmekten.. neden dersin..? buna karşın üzerine basabildiği şeylerden güçlü olduğunu sanır insanların ekserisi.. ama gerçek böyle midir..?

    baharda salınan bir gelinciğin, bir karıncanın, bir kutsal kitabın, bir bayrağın ve hatta bir insanın üstüne basabilirsin.. yere basmaktan bile hicap duyanın korktuğu o şeyden* bîhaber, içinde duyduğun o rahatlık en büyük düşmanındır diyeyim.. fazlasını söylemek haddim değil..

    bilesin ki o bayrağı gördüğünde gözlerini yıldızına, hilaline, kızılına dikip, kalabalığın içinde deli gibi görünmekten çekinmeyerek; "korkma, buradayım" diyenler var..

    sembolleşmiş, tabiri caiz ise "bayraklaşmış" muhafızlarının onu korumayı unuttuğu yerde yanıbaşında nöbet tutacak olanlar var.. o bayrağa baktığında karısını, evladını, nişanlısını, yavuklusunu görenler var.. içi titreyerek boğazına düğümlenen şeyleri tarif edemeyenler var..

    sen, o'nun üstüne basmaya niyetlenen..
    bunun altından kalkamazsın..

    yapma..!
  • tarih boyunca bir piyadenin elinde en çok sura tırmanmış, bir süvarinin elinde dört nala en fazla koşmuş, en büyük zaferleri ve en büyük hezimetleri görmüş sembol.

    değiştirmek için anayasadan daha fazlası gerekir. türkiye'nin son bin yıllık tarihini değiştirmek gibi bir yeteneğe ihtiyacınız olacak. ikame etmek istediğiniz sembolü önce bir panonia düzlüklerinde zaferden zafere koşturun, sonra akdenizde birkaç müttefik avrupa donanması batırın, mekke'den çerin'e, cezayir'den otranto'ya kadar gönderlere çekin sonra gelin. o zaman bakarız hangisinin rengi daha güzel, deseni daha fiyakalı.
  • //-bayrak-

    devletleri temsil eden renk ve sekli özellestirilmis millî alamet. arapça raye ve liva kelimelerinin karsiligi olan bayrak ve sancak, umumiyetle dikdörtgen biçiminde ve kumastan yapilir. bayrak bir milletin varliginin ve bagimsizliginin sembolü, tarihinin hatirasidir. degeri; pamuk, atlas ve ipekten yapilmasina bagli olmayip, temsil ettigi milletin kiymeti ile ölçülür. devletin hakimiyetini, bagimsizligini ve serefini temsil ettigi için bayraga saygi gösterilir. çok eski zamanlarda kurulan devletler ve kavimler, bayrak veya bayraga benzeyen semboller kullandilar. islam tarihinde ise hicretin birinci yilindan itibaren bayrak kullanilmaya baslandi. peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem hicretin birinci senesinde sam'dan dönmekte olan kureys kervanina karsi gönderdigi hazreti hamza komutasindaki otuz kisilik kuvvete bayrak seklindeki sembolü ilk defa kendi elleriyle bir mizragin ucuna beyaz bir bez baglayarak askerlerden ebü mersed'in eline verdi. liva ül beyda ismiyle anilan bu bayrak, hayber gazasina kadar kullanildi. hayber'den sonra raye denilen siyah bir bayrak kullanildi. dört halîfe devri, emevîler, abbasîler, endülüs emevîleri zamanlarinda da çesitli renk ve sekilde bayraklar kullanildi.

    türklerin ilk kullandiklari bayragin rengi ve sekli hakkinda kesin bir malumat yoktur. ancak orta asya tarihi hakkindaki bilgilere dayanarak islamiyet'ten önceki türklerde tug adi verilen bayrak veya sembollerin kullanildigi bir gerçektir. siyahtan kirmiziya kadar; mavi, sari, yesil, beyaz gibi çesitli renklerde semboller kullanmis olan eski türkler, bir mizragin ucuna bagladiklari, umumiyetle ipekten yapilmis bu alametlere batrak, badruk, bayrak gibi isimler verdiler. dokuzuncu asirdan itibaren kitleler halinde müslümanligi kabul eden türkler de çesitli bayraklar kullandilar. bu bayraktaki en büyük özellik, islamî motif ve unsurlarin ön plana geçmesiyle birlikte, millî motif ve sembollere de yer verilmesi idi. ilk müslüman türk devletlerinden olan gaznelilerin bayraklarinda, yesil zemin üzerinde beyaz hilal ve kus resimleri vardi. karahanlilarin bayraklarinda al renk üzerinde dokuz tug resmi bulunuyordu. diger müslüman türk devletleri de çesitli renk ve sekilde bayraklar kullandilar. büyük selçuklu devleti'nin ilk yillarinda mavi zemin üstüne beyaz çift kartal sembolü ve siyah çizgili gerilmis yay ve ok resimleri varken, daha sonra siyah renkli bayrak kullandilar. bu bayrak anadolu selçuklulari tarafindan da benimsenmisti. selçuklularda hanedan rengi olarak kabul edilen al renkli bayraklar da vardi. haçli seferlerine kahramanca gögüs geren selahaddîni eyyübî'nin bayragi sari renkli olup, üzerinde hilal bulunuyordu. bu sekil hem bu devletin bayragi, hem de avrupalilar tarafindan islamiyetin sembolü olarak kabul edilmistir.

    osmanlilar zamaninda da çesitli renk ve sekillerde bayraklar kullanildi. osmanlilarda bayrak; padisahi, dolayisiyle devleti temsil ederdi. zira padisah, devleti temsil etmekteydi padisah bayrak ve sancaklarim, emîri alem denilen pasa ile bunun maiyetindeki saltanat sancaklanyla mehterhane takimim ihtiva eden bölükler tasirdi. ayrica her ocagin, her birligin hatta her ortanin (taburun) ayri sancagi vardi. sancaklar da çesitli renklerde kullanilmistir. yesil ve kirmizi renklerin hakim oldugu bayrak ve sancaklarda, osmanogullarinin hanedan rengi kirmizi daha dogrusu al idi. al renk, dogrudan dogruya osmanogullarini isaret ederdi. sultanlar yani padisah kizlari bile beyaz renkte degil al renkte gelinlik giyerlerdi. padisahin yorgani, çarsafi, yastigi al renkteydi. al renk esasinda selçuklularda da hanedan rengi olarak kabul ediliyordu. osmanogullari, selçukogullarinin mesru varisleri olarak bu rengi devralmislardir. bu husus al renge tamamen bir millî karakter vermistir ki, bugün de devam etmektedir. selçuklular da bu rengi selefleri olan karahanlilardan almislardi. kirmiziyi süsleyen ayin mensei ise destanlar dönemine kadar dayanir. yildiz ise daha sonraki devirlerde konulmustur.

    osmanlilarin ilk bayragi, anadolu selçuklu hükümdari giyaseddîn mesüd tarafindan osman bey'e gönderilen hediyeler arasindaki beyaz renkli bayrak idi. on dördüncü asirdan itibaren çesitli renk ve sekilde bayraklar kullanildi. kamüs ül alam'da bildirildigine göre, osmanli sancaginin rengini ve (bugünkü ayyildizli türk bayraginin) seklini tayin eden, sultan birinci murad ve yildirim bayezîd han devirlerinde yasayan tîmürtas pasa'dir. bu asirda osmanli donanmasinda ve azap kit'alarinda kirmizi; yeniçeri kit'alarinda beyaz bayraklar kullanildigi, fatih sultan mehmet han' in muasiri olan tarihçi türsün bey'in ifadelerinden anlasilmaktadir. on besinci asirda osmanlilarin kirmizi bayraklar kullandiklari, asikpasazade'nin alasehir'de dokunan bir nevî al kumastan bayrak ve hil'at yapildigi hakkindaki kaydinda yer almaktadir. muhtelif kaynaklarin incelenmesinden anlasildigina göre, osmanlilar kurulustan itibaren diger islam ve türk devletlerinde oldugu gibi, çesitli bayraklar kullandilar. on besinci asirda padisaha aid sancaklardan baska çesitli askerî birliklere ve büyük devlet adamlarina, beylerbeyi, sancakbeyi, donanma kumandani ve reisleriyle azap ocaklari na ve ticaret gemilerine mahsus türlü renklerde bayrak ve sancaklar vardi. bu bayraklarin ve sancaklarin üzerinde muhtelif sekil ve yazilar bulunurdu. yeniçeri ocaginin muhtelif ortalarinin (tabur) kendileri ne mahsus nisanlari vardi. kislalarin kapilarina asilan ortalarin bayraklarina bu alametler naksedilirdi. bu asirda yeniçerilere ak, sipahîlere kirmizi, silahdar bölügüne san, orta ve asagi bölüklere alaca renkli olarak verilen bayraklar bu birliklere verilen sancak mahiyetinde idi. çünkü osman gazi'den itibaren kanunî devri de dahil olmak üzere padisahlara mahsus olan bayrak beyaz renkli idi. yavuz sultan selîm han'in çaldiran ve misir seferlerinde, otaginin önüne hakimiyet alameti olan beyaz ve kirmizi renkli bayraklar dikilmisdi. ayrica yavuz sultan selim han zamaninda, bugün topkapi sarayi mukaddes emanetler dairesinde bulunan, peygamber efendimize satlallahü aleyhi ve sellem aid olan sancak-i serîf osmanlilara geçti. çok büyük hürmet ve ihtimam gösterilerek asirlardir muhafaza edilen sancak-i serif kilif içinde bulundurulur, asla açilmazdi. sefer-i hümayunlarda padisahlar beraberlerinde götürürlerdi. halifelik alametlerinden biri olan sancak-i serif, devleti son derece tehdîd eden hallerde ve isyanlarda padisahin emriyle çikarilir, millet, asilere karsi sancak-i serifin altinda toplanmaya çagrilirdi. bu suretle millet birlik içinde hareket ederek isyani bastirirdi.

    yavuz sultan selim zamaninda çaldiran seferinde ilk defa olarak kullanilan yesil renkli bayrak, bu devirden sonra da hemen her zaman sik sik kutlanilmistir. osmanlilarin, hilafeti de haiz olduklarini göstermek ve peygamber efendimizin mesru halefleri olduklarini belli etmek için kullandiklari yesil renkli sancak, barbaros hayreddîn pasa ve uluç ali reis'in donanmalarinda da kullanildi. peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem mensüb oldugu hasimîlere aid olan yesil renkli sancak, sultan birinci mahmüd han devrinde donanmanin bayragi kabul edildi.

    kanunî sultan süleyman han devrinde de beyaz, alaca, kirmizi ve san bayraklara siyah ve yesil renkliler de ilave edildi. dogrudan dogruya padisahin hassa kuvvetini teskil eden kapikulu ocaklarinin tasidiklari bayraklar, umumiyetle saltanat sancaklari sayilirdi. macaristan seferine çikan ve orduya kumandan tayin edilen sadrazam ibrahim pasa' ya; beyaz, yesil ve sari renkte üç sancakla iki kirmizi, iki de alaca bayrak verilmesi bu hususu isbat etmektedir. toprakli süvarinin yukansi yesil, asagisi kirmizi renkte olmak üzere iki renkli bayragi vardi.

    osmanli ordusunda oldugu gibi, donanmasinda da türlü renk ve sekillerde bayraklar kullanildi. on besinci asirda genellikle kirmizi renkli bayraklar kullanildigi halde on altinci asirda kumandana mahsus bayragin yesil, derya beylerinin ise beyaz, kirmizi, sari, sarikirmizi, ufkî çizgili alaca bayraklar kullandiklari görülmektedir. bu asirda ticaret gemilerinin beyaz bayraklar tasidiklari da bazi kaynaklardan anlasilmaktadir. daha sonraki asirlarda da kapdan pasalara mahsus olan bayrak yesil idi. gemi sancaklarinda en ziyade kirmizi (al) renk kullanilmakla beraber, yesil bayraklar da çöktü. bunlarin kimlere aid oldugu üzerlerindeki sekillerden anlasilirdi. sultan birinci mahmüd han devrinden sonra donanmada daha çok yesil sancaklar kullanilmaya baslandi.

    kalyonlarin kiç sancaklari yesil oldugu gibi, amirallere mahsus forslar da yesil zemin üzerinde zülfikar ve hilal sekillerini ihtiva ederdi. sultan üçüncü selîm han zamaninda ordu ve donanmada yapilan yeni düzenlemeler esnasinda bayraklar üzerindeki hilal sekline, sekiz köseli yildiz ilave edildi. bayrak mes'elesinin muayyen esaslara baglandigi bu devirde, büyük gemilerin muhtelif direklerine çekilecek bayraklar tesbit edildi. padisaha mahsus gemiye (taht gemisi) çekilecek kirmizi sancagin üstünde sultan üçüncü selim han'in tugrasi vardi. ticaret gemilerinin tasidigi bayraklarin renk ve sekillerinin tesbit edildigi bu dönemde, cezayir beylerbeyinin, üst kösesinde beyaz renkte sarikli bir insan basi bulunan kirmizi bayragi vardi. bu dönemde kumandan forslari yesit olup, beylerbeylige aid ticaret gemilerinin bayragi; yesil, beyaz, kirmizi üç ufkî parçadan meydana gelmisdi. tunus ve cezayir ticaret gemileri ortasi yesil olmak üzere iki mavi, iki kirmizi, bes ufkî parçadan meydana gelen bayraklar tasiyordu, trablus beylerbeyi île istanbul limanina mahsus sancak, üç hilalli olup yesildi. sultan üçüncü selîm han devrinde kurulan nizam-i cedîd ordusu kit'alari için ihdas edilen, ortasina sari. sirma ile bir hilal, yahut ortadaki hilalden baska dört kösesine de hilaller islenmis kirmizi veya fes rengi bayraklar kullanildi.

    sultan ikinci mahmud han zamaninda da bayrak sekilleri hemen hemen ayniyle devam etti. ancak bu devirde kalelere ve hükümet binalarina ayyildizli al sancak çekildigi görülmektedir. yeniçeri ocaginin kaldirîlmasi üzerine bunlara aid hususî bayraklarin kullanilmasina son verildi. yeniçeriler arasinda çok yayilmis olan yeniçeriligi ve bektasiligi hatirlatan bir takim kelimelerle birlikte bayrak kelimesinin kullanilmasi da yasak edildi. bunun yerine sancak kelimesinin kullanilmasi için her tarafa emirler verildi.

    yeniçerilerin son zamanlarinda daha ziyade kirmizi renkte, üzerinde beyaz bir pençe, bir zülfikar ve bir daire sekli bulunan çatal uçlu bayraktar kullanildi.

    sultan ikinci mahmüd han tarafindan kurulan asakiri mansürei muhammediyye'ye mahsus olarak üzerinde kelime-i sehadet veya fetih ayetleri bulunan siyah bayraklar yapildi. siyah rengin tercihi peygamber efendimizin ukab adli meshur siyah sancaginin rengini taklid etmek maksadiyladir.

    ikinci mesrutiyetin îlanina kadar orduda üzerinde ayetler yazili ve hükümdarlarin ortasi tugrali armalarini tasiyan sirma saçakli çesitli alay sancaktan kullanildi ve ondan sonra da bu adet devam etti. bu sancaklarin rengi umumiyetle kirmizi idi.

    kirmizi zemin üzerine hilal ve yildiz bulunan bayrak, osmanlilarda ilk defa 1793'de devletin resmî bayragi olarak kabul edildi. ancak bu bayraktaki yildiz, sekiz köseli idi. bu bayrak osmanli devleti'nin resmi ve umumî sembolü olarak kullanildi sultan birinci abdülmecîd han zamaninda 1842'de yildizin bes köseli olmasi kararlastirildi ve osmanli bayraginin sekli kesinlesti. bu devirde padisaha aid tugrali sancaktan baska hükümdarin gemileri ziyaretinde kullanilan, ortasinda günes ve dört kösesinde de sualar bulunan bir sancak daha vardi. kapdan pasaya mahsus sancakta; bir hilal ile sekiz köseli yildiz mevcutlu. osmanli hakimiyetinde bulunan, tunus, eflak, bogdan beyleri île sirp prensliginin özet bayraklarinda, osmanli bayraginin kirmizi rengiyle birlikte mavi, beyaz, san gibi mahallî renkler de kullanilirdi. tunus beyinin sancaginin, ortasinda kirmizi zemin üzerindeki bir beyaz daire içinde kirmizi hilal ve yildiz sekli mevcuddu. sirp, eflak ve bogdan beylerbeyleriyle sisam adasina aid hususî bayraklarin üst köselerinde, osmanli hakimiyetinin sembolü olmak üzere, kirmizi zemin üzerinde beyaz üç yildiz bulunan sari eflak bayragi ile mavi bogdan bayraginda, birincisinde çifte kartal, ikincisinde de bir öküz baci mevcuddu.

    sultan abdülazîz han zamanindan baslayarak, padisahlara mahsus kirmizi renkli bayraklarin ortasindaki tugralarin beyaz renkte sekiz suali bir günes içinde alinmasi adet oldu. sonradan bu bayragin rengi visne çürügü olarak degistirildi ve saltanat sancagi kabul edilen bu bayrak, saltanatin kaldinîmasina kadar devam etti.

    sultan ikinci abdülhamîd han zamaninda cuma namazi münasebetiyle yapilan selamlik resminde hilafete mahsus bir bayrak kullanilirdi. bu, kirmizi atlas zemin üzerine etrafi beyaz kitapdan ile islenmis dört köse bir çerçeve içinde; bir tarafinda fetih süresi, diger tarafta ise günes resmi bulunan sirma saçakli ve ucu hilalli bir sancakli.

    1922'de türkiye büyük millet meclisi hükümeti tarafindan saltanatin kaldirilarak, hilafet makami ihdas edilmesi üzerine halîfeye mahsus olarak, yesil zemin ortasinda sekiz suali beyaz bir günes içindeki kirmizi zeminde beyaz ay yildizi ihtiva eden bir sancak kabul edildi ve saltanata mahsus bayrak kaldirildi. lakin daha önceki millî bayrak muhafaza edildi. cumhuriyet idaresinin kurulmasindan ve halifeligin kaldirilmasindan sonra 25 tesrin-i evvel 1925'de bir sancak talimatnamesi çikarilarak, harb ve ticaret gemileri hakkinda muayyen esaslar kabul olundu. bu talimatname millî bayragin seklini tesbit etmekle beraber, daha ziyade donanmanin ihtiyaçlarina göre yapildigindan, az çok hususî bir mahiyet arz ediyordu bunun üzerine 29 mayis 1936 tarih ve 2994 sayili kanunla türk bayraginin sekli ve ölçüleri kesin bir sekilde tesbit edildi. 28 temmuz 1937 tarih ve 2/7175 sayili kararnameye ilisik 45 maddelik bir tüzük (türk bayragi nizamnamesi) ile de türk bayraginin kullanilisi nizam altina alindi.

    osmanlilar döneminde, devleti, hanedani, milletin hükümranligim temsil eden bayrak kesin olarak kutsal sayilirdi. yere düsürmemek, düsmana birakmamak, manevi haysiyetine dokunacak bir duruma sokmamak için ölüm dahil her türlü fedakarlik göze alinirdi. bayrak ve sancagina hakaret ettirmek en büyük milli serefsizlik olarak kabul edilirdi. bayraga hakaret, padisaha hakaret suçu ile ayni derecede tutulurdu. bayragin kutsalligi muharebe meydaninda en yüksek mertebesini bulur, bayragi düsürmemek için nice vezirlerin en küçük bir tereddüd göstermeden sehîdligi göze aldiklari ve ard arda sehîd olduklari görülürdü. zîra bayragin düsmesi hezîmete ugrama ve maglüb olma alameti idi. //

    kaynak:
    www.gbg.bonet.se/osmanli/kultur/bayrak.htm
  • bana göre estetik olarak en güzel bayrak.
    basit, sade ve anlam yüklü.

    gölgesinde yaşamaktan onur duyduğum, gölgeye koymak isteyenlere karşı durduğum, bağımsızlığımın timsali, gözümün nuru...

    bu bayrak sallanır ama düşmez. düşürmeye çalışan salladığıyla kalır, ardından kendisi yıkılır.

    yutmak isteyenler var. bilsinler ki yutabileceğiniz bir lokma değildir türk bayrağı.
  • hala pagan dönemlerden kalma simgeleri taşıyan nadir ulusal bayraklardan biri. ay-yıldızın genelde islamiyet hesabı şeyler olduğu düşünülür oysaki islamiyet insan bitki hayvan gezegen vb kıyametle beraber yok olacağı düşünülen varlıkların resmesilmesini yasaklamıştır. bu yasağa uygun olarak bugün hiçbir koyu islami rejimle yönetilen veya etnik arap kökenli ülkelerin bayraklarında ay-yıldıza rastlanmaz (ki eski iran bayrağında; islam devrimi öncesi şahlık bayrağı yani; güneş olduğu halde devrim sonrası güneş kaldırılıp anlamını bilmediğim bir şekil eklenmiştir). aynı şekilde suudi arabistan, umman, katar vb bayraklarında da yukarıda bahsedilen tarzda çizimler yoktur (yıldıza sahip suriye ve ırak dışındaki, bu bayraklar sosyalizm tabanlı baas rejimlerinden kalma bayraklardır ve yeşil yıldızlar arap sosyalizmini simgeler başka bir şeyi değil). cezayir ve tunus'un olayıysa bu ülkelerin osmanlı etkisiyle ay-yıldızı islamiyet simgesi kabul edip bayraklarına koymalarından başka bir şey değildir (ki bu ülkeler sonradan hafif araplaşmış afrikalı sami uluslarının [berberi vb] ülkeleridir ve koyu islamiyet yoktur). ay-yıldızın islamiyet simgesi olarak kabul edilmesinin (ki bu davranış hatalıdır) temelinde ise zamanında osmanlı'nın en büyük ve bazen tek bağımsız islam ülkesi olması ve avrupalıların pek çoğunun islamiyet deyince aklına osmanlı gelmesidir.
  • hala üzerinden siyaset yapan, akplileri chplileri kürtleri bunun üzerinden suçlayan dangozlar var. bayrak yobazları sizi. yüzyılın ortasından beri dünya halkları ve fikir insanları demokrasi, insan hakları tartışırken bu ülkenin insanı hala beşinci sınıf inkılap tarihi dersi zihniyetinde kaldığı için bugün kimsenin yaşamak isteyemeyeceği bir ülke olduk. 21.yüzyılın ortasına gelecez düşün bakalım ülkende neden hala milyonlar demokrasi için mücadele ediyor, mücadele edenleri devlet öldürüyor. neden hala bu ülkede suçluların hiçbiri ceza almıyor, yüzbinlerce insana hukuksuz işlemler yapılıyor ve sen kılını kıpırdatamıyorsun. hayvanın teki ağzına biber gazını fişekliyor, sen hala elin kolun bağlı oturmak durumunda kalıyorsun, başbakanın da paşa paşa o emiri ben verdim diyebiliyor ve sen de dinleyebiliyorsun, bi düşün.

    azmış generaller darbe yapar yüzlece insanı öldürür, binlercesine işkence eder sebebi "meydanlarda türk bayrağı sallanaması" olur. 90larda on binlerce insan öldürülür, kaybettirilir ve milyonlarca insanın çocukluğu yok edilir, sebebi "türk bayrağına yeterince saygı göstermeme" olur. şimdi de dağ gibi bir genç gözümüzün önünde öldürülür, katilleri ceza almaz el üstünde tutulur ve politikacılar da pişkin pişkin güler; genç ölmeyi hak etmiştir çünkü "türk bayrağı yakmıştır".

    insanı çıkarmazsınız öne. yaşamın öznesini insan yapmazsınız, devletlerin varlık sebebinin veya en azından yapması gerekenin insanın maddi ve manevi varlığını geliştirmek, insanı yaşatmak olduğunu değil bayrakları korumak olduğunu düşünürsünüz. gelirsin hala ondan sonra ethem sarısülük'ün katlini türk bayrağı denen şey üzerinden meşrulaştırmaya çalışanlara yine türk bayrağıyla cevap verirsin, ethem'in ölümünü hala bunun üzerinden konuşursun utanmadan, sen de katilsin la. sen de katilsin. ne sandın ki, bugün mazlumsun diye geçmişte senin ne bugünden, ne geçmişten ders alıp akılalmaz bir yobazlıkla hala insanın önüne koyduğun bayrak gibi değerler üzerinden muktedirler ethemleri öldürmedi mi sanıyorsun? binlerce insana bugün sana yaptıkları gibi bayrağı önüne koyarak işkence etmediler mi sanıyorsun? bu ezber devam ettikçe başta ister senin zihniyetin olsun ister akpnin, insanlar hala öldürülmeye ve katilleri saklanıp cezadan sakınılmaya devam etmeyecek mi sanıyorsun? öyle sanıyorsan sen de yobazsın arkadaşım, sen de insan ölümlerinin tarafındasın. evet, sana karşı da direniyoruz. alın şimdi kanınızdan mı, ne sikimdense yapılmış bayrağınızı kirletmeyin daha da masum insanların hatırasını.

    yanlış taraftasınız arkadaşım. yanlış. bayrak denilen şey kutsal değildir. bir şeylere tepki gereği veya insanlık hali ayak altında da bırakılır, ezilir de, üzerine de oturulur, yakılır da. ama seni yakamazlar lan. insansın sen. yanlışlıkla seni ortadan ikiye ayırıp, pardon diyemezler. senin üzerine basamazlar, seni ezip sakat bırakıp hesap vermemezlik edemezler. sana onu yapanı, onun yanına bırakamazlar. siktir et bayrağı lan. siktir et. insanın yanında ol.
  • objektif olarak baktığımda açık ve net en güzel bayrak.

    sapkın liberaller, ayrılıkçılar, köktendinciler sevmeyebilir, doğaldır.

    o değil de hangi mal ülkede, vatandaşlar durduk yere bayrağını değiştirmek ister. bir ülkeyle birleşirsin, içinden başka bir ülke çıkar, ülkenin rejimi değişir, haliyle ülkenin de bayrağı değişir. lakin durduk yere bayrağı değiştirmek en hafif tabiriyle aptallıktır. o çok sevdiğiniz batı ülkelerinde örneğin bir hollanda'da bir hollandalı'nın bayrağımızı değiştirsek şöyle estetik böyle cancanlı yapsak dediğini duyduğunuz mu?

    işiniz gücünüz türk değerlerini, türk kültürünü, türkiye'yi hakir ve basit bulmak. ekşi sözlük'te bu tipleri o kadar çok görüyorum ki artık midem bulanıyor. nasıl bir ergenlik geçiyorlarsa, tüm isyanı alabildiğince türklüğe. e yeter artık, biraz da saygılı olun. elinize klavye geçince ebleh ebleh yorum yapmayın, üç düşünün bir yazın. keşke bayrağımızı değiştirmek serbest olsaydı o zaman daha iyi olurdu sığlığından çıkın. hala aklım kabul edemiyor bu nasıl bir bilinç seviyesi. ne hale geldik lan?

    ''lay lay lom, keşke bayrağımızı değiştirebilme hakkımız olsaydı, oysa ki bunu bırakın yapmayı istemek bile suç, yasak, kanun dışı. halbuki süper gelişmiş son derece liberal, ileri demokratik batı ülkeleri böyle mi, her gün herkes bayrak değiştiriyor. bu bir moda! lay lay lom''

    dilediğiniz ileri demokratik, son derece liberal pişkin dünya bu mu yani? hay sizin dünya algınıza ...
  • bir akşam vakti çantamdan çıkarıyordum bu bayrağı ve benle alakası olmayan fakat bayrağı gören yanımdaki kanadalı, bayrağı ilk kez görmüş olacak ki bir anda gözleri bayrağın üstünde dikili, kala kaldı ve dedi ki; "i loved your flag". işte böyle güzel bir bayraktır kendisi.
  • bu yıl ramazan bayramı dolayı ise 30 ağustos hafif karambole geldi sanırım, kendisini mahallemizde an itibari ile sadece iki ailemizin camında görebilmekteyiz. seneler geçtikçe uğrunda dökülen kanların ve bağımsızlığımızın kıymeti daha mı az bilinir oldu diye kendime soramadan edemedim. milli değerlerimizi bize unutturmaya çalışanlar doğru yolda ilerliyor anlaşılan.

    not: ailelerden biri biz, biri de çok sevdiğimiz ermeni bir komşumuz. bunda anlayana çok manalar gizli.
    not 2: tüm sözlük yazarlarını bayrak asmaya davet ediyor, bu vesile ile çifte bayramlarını da tebrik ederim.
  • bir ülkenin simgesidir. din, ırk, dilden bağımsız ortak toprak ortak bayrak bir memleketi ülke yapar. çok önemli simge olduğu için siz ulubatlı hasan ın ismini bilirken, diğer askerlerin isimleri bilmezsiniz. zira bayrak bir parça toprağı vatan yapandır.

    bu ülkede bazı kesimlerce horlanan bir simgeye dönüşmeye başlamıştır. gezi parkına çıkıldığında her çeşit insan vardı. nedense bilinmez gezi'de apo fotoğrafları açıldığında sıkıntı olmazken "aman birlik bozulmasın bak barıştık kardeşiz" geyikleriyle türk bayrağı açılması sıkıntı yarattı bazılarında. kadıköy mitinginde bazı twitter, facebook hesapları iyice saçmaladı caddeden türk bayraklı insanlar geldiğinde. yok efendim milliyetçi gelmişlermiş, yok gezi ruhunu bozulmuşmuş.

    bu vatanın ismi türkiye, bayrağı da türk bayrağıdır. bu bayrağın veya türk kelimesinin ne ırkla ne de milliyetçilikle ilgili vardır. ama örtük kürt faşizmi yapanlar, bu vatanın bayrağını bize karşı kullanmayı, kendilerine hak görmeye başlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap