• danimarkalı araştırmacılar, 1908 yılında sibirya üzerinde meydana gelen ve 500 hektar ormanı yok eden patlamaya, dünya yakınlarından geçen bir kuyruklu yıldızdan kopan büyük bir parçanın yol açmış olabileceğini açıkladılar. kopenhag’daki ulusal müze ve danimarka yerbilim araştırmaları kurumu’nun karbon–14 ölçüm laboratuarı’ndan kaare lund rasmussen ve ekibi, bu sonuca bölgeden aldıkları bir yüzyıl yaşındaki turba örneklerini inceleyerek varmışlar. turba, çürüyen bitkilerden oluşan bir tür yer kömürü. araştırmacılara göre "tunguska olayı" 1-10 milyon ton ağırlığında bir buz kütlesinin orman üzerinde patlamasıyla meydana gelmiş. rasmussen, buz kütlesinin, her 3,3 yılda bir dünya’nın yanından geçen encke kuyrukluyıldızı’ndan koptuğu görüşünde. olay tarihinde bölgede bulunan çoban ve göçebeler, 30 haziran 1908 günü patlamadan hemen önce gökten parlak bir cismin düştüğünü söylemişlerdi.

    hiroşima’ya atılan atom bombasından 650 kat daha güçlü olan patlama 1000 km uzaktan duyulmuştu.
    patlamanın yol açtığı şok dalgası, merkez bölgesinin yarıçapı dışındaki 20 km genişliğinde bir çember içindeki tüm ağaçları devirirken, merkezdeki ağaçlar ayakta kalmış, ancak tüm yaprakları dökülmüştü.

    bugüne değin tunguska üzerinde patlayanın büyük bir meteorit olduğuna inanılıyordu. ancak rasmussen, bir meteorit patlamasının yol açması gereken kraterin ne bölgede yapılan araştırmalarda, ne de uydu görüntülerinde saptanabildiğine işaret ediyor. danimarkalı araştırmacı, "patlayan
    cismin, yüzde 99,5’i donmuş su ve metandan oluşan bir buz parçası olduğunu düşünüyorum" diyor. rasmussen, şaşırtıcı bir başka bulgunun da inceledikleri turbanın 1908 yılına ait katmanlarında pek
    az iridyuma ve karbon-14 izotopuna rastlanması olduğunu söylüyor. iridyum, meteoritlerde bulunmasına karşın dünya’da çok az rastlanan bir element. buna karşılık dünya atmosferine giren buz parçasında büyük ölçüde normal karbon-12 ve özellikle karbon-13 izotopu bulunuyormuş.

    araştırmacıya göre turba örneklerindeki iridyumun çeşitli karbon izotoplarına oranı ve bir takım başka özellikler, düşen cismin bir kuyrukluyıldızdan geldiğini kanıtlıyor. rasmussen ayrıca, düşen buz parçasının milyarlarca yıl önce oluştuğunu belirtiyor. kanıt, yarılanma ömrü 5730 yıl olan karbon-14’ün
    hemen tümüyle yok olması.

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/…re/2000-01-14.pdf
  • 30 haziran 1908 tarihinde sibirya'nın tunguska taygası üzerinde büyük bir patlama oldu. patlamadan 20 milyon km2'lik bir alan etkilendi, onmilyon ağaç yok oldu, yüzbinlerce hayvan öldü. dünyanın manyetik alanında değişiklikler saptandı. 1927' de bölgede yapılan ilk incelemede herhangi bir meteor izine rastlanmadı. patlamaya ilişkin anti madde çarpışması, kara delik ya da nükleer enerjiyle çalışan bir uzay gemisi varsayımları bugüne kadar çözülemedi. (art limited' in 2003 yılı takvimi haziran ayı arka yaprağı)

    düzeltme: etkilenen alan alıntı yaptığım kaynakta yanlış belirtilmiş, doğrusu 2000 kilometrekare imiş, question the answers'a uyarı için teşekkürler.
  • ayrıca patlamadan sonraki birkaç gün içinde londrada sabahları herhangi bir lamba olmadan, daha henüz güneş doğmadan da sokakta gazete okunabilecek kadar gökyüzü aydınlık olmuş, iskandinavyada uzun süre ufukta tuhaf şekiller, ışıklar görülmüştür.
  • carl sagan da cosmos adlı kitabında bu olayı ve yankılarını etraflıca inceler, gerekli bilimsel açıklamaları yapar.
  • patlamanın neden oluştuğuna dair pek çok teori olmasına rağmen, en akla yatanı bir kuyruklu yıldızdan kopan buzul kütlesinin dünyaya düşmesi olmuştur, atmosfere girdikten kısa bir süre sonra da -görgü tanıklarının anlattığına göre- yere düşmeden patlamıştır.. yarattığı tahribatı anlamak için o zaman çekilmiş fotoğraflara bir göz atmak yeterli olacaktır..
  • bu şehit ufo teorisini ilk uyduranlardan biri belki de ilki tahmin edilebileceği üzere erich von daniken'dır. olayın bilimsel gözlem ve iletişimin şimdikine oranla çok geride olduğu bir devirde meydana gelmiş olması, araştırma ekiplerinin bölgeye olaydan neredeyse çeyrek yüzyıl sonra ulaşılabilmesi gibi faktörler ufo teorisyenleri için bulunmaz bir nimet olmuş ve olayı otomatikman uzaylılara bağlamalarını sağlamıştır kanımca. eğer yakın bir dönemde gerçekleşseydi bu kategoride kendisine biraz zor yer bulurdu diye düşünüyorum.
  • bu yıl piyasaya çıkan 'the secret files : tunguska' oyununun konusuda ,tunguska olayından gelmektedir.tavsiye ederim harika bir macera oyunu...
  • dünya'yı güzel, gizemli, ilgi çekici yapan şeylerden biri.
  • x-files dizisinin bir bölümüne de konu olmuş gizemli doğa olayıdır.

    olayın sebebi herneyse, 600 kilometreye yakın tayga ormanlarını dümdüz etmiş. bu alan yaklaşık olarak lüksemburg ülkesi büyüklüğünde. patlama dünyanın bütün noktalarından hissedilmiş. iddiaya göre bölgeye düşen cisim 185 atom bombası kuvvetindeymiş.

    olay kuzey yarım kürede üç gece boyunca gecenin aydınlık kalmasını sağlarken nasa’nın açıklamalarına göre patlama dünyanın manyetik alanını etkilemiş ve tüm dünyayı sallayan çok kuvvetli akustik ve sismik dalgalar oluşturmuş.

    rusya’da yaşanan devrin hareketleri nedeniyle o dönem bu olaya ilgi gösterilmemiş. daha sonra bilim adamları araştırmaya başlamış olayı ama olay yerinde bir krater oluşmadığı için göktaşı olamaz deniyor. böyle de sır olarak kalmış bu olay.

    ortaya atılan en son iddia ise, bir kuyruklu yıldızın dünyanın atmosferine oldukça yakın ve hatta neredeyse teğet bir şekilde geçerek dünyaya çarptığı ve bu nedenle de parçalandığı şeklindedir.
  • 30 haziran 1908 günü sabahında sibirya'nın orta kesimlerindeki podkamenya tunguska ırmağı yakınlarında oluşan büyük patlamanın adı.
    hiroşima'ya atılan bombanın 1000 katı büyüklüğünde olan patlamanın sırrı hala çözülememekle beraber çok büyük ihtimalle düşen bir kuyruklu yıldız parçasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
hesabın var mı? giriş yap