• olay martin mystere'in bir bolumunde biraz farazi olmakla beraber geli$im kisminin ayrintilari acisindan okunasi bir bicimde i$lenmi$tir.
  • 30 haziran 1908 tarihinde sibirya'nın tunguska taygası üzerinde büyük bir patlama oldu. patlamadan 20 milyon km2'lik bir alan etkilendi, onmilyon ağaç yok oldu, yüzbinlerce hayvan öldü. dünyanın manyetik alanında değişiklikler saptandı. 1927' de bölgede yapılan ilk incelemede herhangi bir meteor izine rastlanmadı. patlamaya ilişkin anti madde çarpışması, kara delik ya da nükleer enerjiyle çalışan bir uzay gemisi varsayımları bugüne kadar çözülemedi. (art limited' in 2003 yılı takvimi haziran ayı arka yaprağı)

    düzeltme: etkilenen alan alıntı yaptığım kaynakta yanlış belirtilmiş, doğrusu 2000 kilometrekare imiş, question the answers'a uyarı için teşekkürler.
  • http://www.milliyet.com.tr/…/08/13/yasam/yas03.html

    'dünyayı uzaylılar kurtardı'

    1908'deki 'tunguska' olayında bir ufo'nun, dünya'yı yok edecek dev
    göktaşının 'önüne geçip' kıyameti önlediği iddia ediliyor

    1908'de dev bir meteorun çarptığı tahmin edilen sibirya'nın doğusundaki tunguska bölgesinde araştırma yapan bir rus bilim ekibi, bölgede uzay gemisi parçası bulduklarını öne sürdü. buldukları metale benzeyen büyük parçanın içeriğinin laboratuvar testleriyle kesinlik kazanacağını söyleyen rus uzmanlar, ortaya bir de müthiş teori attılar. yuri lavbin liderliğindeki bilim adamları, uzay gemisinin, dünya'yı yok etme kapasitesine sahip meteorun önüne geçerek, kıyameti önlediğini öne sürüyor. meteorun 1 milyar ton ağırlığında olduğunu tahmin eden uzmanlar, yeryüzünden 10 km yukarıda gerçekleşen çarpışma sayesinde, dünya'nın yok olmaktan kurtulduğu iddiasında.

    60 milyon ağaç kül oldu
    "tamamen eminim. üstün bir uygarlığa ait güçlerce kurtarıldığımızı resmen söyleyebilirim" diyen lavbin, bulgularının tunguska olayı etrafındaki esrar perdesini araladığını belirtti. rus uzmanlar, olayın, tunguska nehri yakınlarında 30 haziran 1908'de havada gerçekleşen bir patlama olduğuna inanıyor. patlama sonucu 2.150 kilometrekarelik alanda 60 milyon ağaç kül olmuş, bölge halkı patlama öncesi gökyüzünde güneş kadar parlak dev bir ateş topu gördüklerini, söylemişti. patlamanın sarsıntısını, avrupa'daki birçok rasathane kaydetmişti.
  • patlamanın neden oluştuğuna dair pek çok teori olmasına rağmen, en akla yatanı bir kuyruklu yıldızdan kopan buzul kütlesinin dünyaya düşmesi olmuştur, atmosfere girdikten kısa bir süre sonra da -görgü tanıklarının anlattığına göre- yere düşmeden patlamıştır.. yarattığı tahribatı anlamak için o zaman çekilmiş fotoğraflara bir göz atmak yeterli olacaktır..
  • carl sagan da cosmos adlı kitabında bu olayı ve yankılarını etraflıca inceler, gerekli bilimsel açıklamaları yapar.
  • ayrıca patlamadan sonraki birkaç gün içinde londrada sabahları herhangi bir lamba olmadan, daha henüz güneş doğmadan da sokakta gazete okunabilecek kadar gökyüzü aydınlık olmuş, iskandinavyada uzun süre ufukta tuhaf şekiller, ışıklar görülmüştür.
  • bu yıl piyasaya çıkan 'the secret files : tunguska' oyununun konusuda ,tunguska olayından gelmektedir.tavsiye ederim harika bir macera oyunu...
  • 30 haziran 1908 günü sabahında sibirya'nın orta kesimlerindeki podkamenya tunguska ırmağı yakınlarında oluşan büyük patlamanın adı.
    hiroşima'ya atılan bombanın 1000 katı büyüklüğünde olan patlamanın sırrı hala çözülememekle beraber çok büyük ihtimalle düşen bir kuyruklu yıldız parçasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
  • (bkz: tunguska)
  • danimarkalı araştırmacılar, 1908 yılında sibirya üzerinde meydana gelen ve 500 hektar ormanı yok eden patlamaya, dünya yakınlarından geçen bir kuyruklu yıldızdan kopan büyük bir parçanın yol açmış olabileceğini açıkladılar. kopenhag’daki ulusal müze ve danimarka yerbilim araştırmaları kurumu’nun karbon–14 ölçüm laboratuarı’ndan kaare lund rasmussen ve ekibi, bu sonuca bölgeden aldıkları bir yüzyıl yaşındaki turba örneklerini inceleyerek varmışlar. turba, çürüyen bitkilerden oluşan bir tür yer kömürü. araştırmacılara göre "tunguska olayı" 1-10 milyon ton ağırlığında bir buz kütlesinin orman üzerinde patlamasıyla meydana gelmiş. rasmussen, buz kütlesinin, her 3,3 yılda bir dünya’nın yanından geçen encke kuyrukluyıldızı’ndan koptuğu görüşünde. olay tarihinde bölgede bulunan çoban ve göçebeler, 30 haziran 1908 günü patlamadan hemen önce gökten parlak bir cismin düştüğünü söylemişlerdi.

    hiroşima’ya atılan atom bombasından 650 kat daha güçlü olan patlama 1000 km uzaktan duyulmuştu.
    patlamanın yol açtığı şok dalgası, merkez bölgesinin yarıçapı dışındaki 20 km genişliğinde bir çember içindeki tüm ağaçları devirirken, merkezdeki ağaçlar ayakta kalmış, ancak tüm yaprakları dökülmüştü.

    bugüne değin tunguska üzerinde patlayanın büyük bir meteorit olduğuna inanılıyordu. ancak rasmussen, bir meteorit patlamasının yol açması gereken kraterin ne bölgede yapılan araştırmalarda, ne de uydu görüntülerinde saptanabildiğine işaret ediyor. danimarkalı araştırmacı, "patlayan
    cismin, yüzde 99,5’i donmuş su ve metandan oluşan bir buz parçası olduğunu düşünüyorum" diyor. rasmussen, şaşırtıcı bir başka bulgunun da inceledikleri turbanın 1908 yılına ait katmanlarında pek
    az iridyuma ve karbon-14 izotopuna rastlanması olduğunu söylüyor. iridyum, meteoritlerde bulunmasına karşın dünya’da çok az rastlanan bir element. buna karşılık dünya atmosferine giren buz parçasında büyük ölçüde normal karbon-12 ve özellikle karbon-13 izotopu bulunuyormuş.

    araştırmacıya göre turba örneklerindeki iridyumun çeşitli karbon izotoplarına oranı ve bir takım başka özellikler, düşen cismin bir kuyrukluyıldızdan geldiğini kanıtlıyor. rasmussen ayrıca, düşen buz parçasının milyarlarca yıl önce oluştuğunu belirtiyor. kanıt, yarılanma ömrü 5730 yıl olan karbon-14’ün
    hemen tümüyle yok olması.

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/…re/2000-01-14.pdf
hesabın var mı? giriş yap