• leni riefenstahl'ın yönettiği, almanya'daki nasyonal sosyalist partisinin nüremberg'deki altı günlük kongresini konu alan nazi propaganda filmi. nazi almanyasının görkemini muhteşem bir şekilde yansıtır. o potansiyelin nasıl da manyakça heba edildiğini görüp üzülürsünüz.
    orijinal adı "der thriumph des willens"dir
  • "azmin zaferi" diye türkçeleştirilen bu nazi propaganda filmi, avrupa'da da büyük ilgiyle karşılanmış, sinemalarda gösterilmiş ve almanya'nın sergilediği ilerleme tüm milletleri kendine hayran bırakmış. bu film venedik bienali'nden ve fransa'dan altın madalyalarla taçlandırılmıştır. filmin ardından, hitler'in büyük bir özenle ve öncelikle berlin'in vizyonunu değiştirerek hazırlandığı 1936 berlin olimpiyatları ile avrupa'nın almanya hayranlığı tavan yapmıştır; ülke zengindir, şehirler çok güzeldir, insanlar mutlu ve refah seviyeleri yüksektir. kim bilir, avusturya'nın ilhakının kolaylığı ve bunun avusturya halkı tarafından sevinç gözyaşları ile karşılanması belki de bu propaganda filmi sayesindedir.
  • leni riefenstahl'a hitler tarafından ısmarlanan ve ismini bizzat hitler'in koyduğu nasyonal sosyalist propaganda filmi. izlerken hitler'in hitabetinden, jest ve mimiklerinden etkilenmemek mümkün değildir. hitler'in gözlerindeki hırsı, inancı her saniye hisseder; yüz binlerce insanın bir ideoloji, amaç uğruna nasıl tek vücut olabildiklerini hayranlıkla izlersiniz. film hakkında birkaç nottan bahsedecek olursak:

    -filmin toplam projeksiyon süresi 61 saat tutup, 6 ay süren kurgu çalışmaları sonucunda 114 dakikalık bir film ortaya çıkmıştır. bu, toplam çekimlerin %3'ünü oluşturmaktaymış.

    -savaş sonrası çıkarılan nazilerden arındırma kanunları çevresinde eğitim amaçlı sunumlar haricinde filmin almanya'da gösterilmesi yasaktır.

    -almanca bilmeyen birisinin filmi altyazısız izlemesi sinema açısından daha etkili olmaktadır çünkü filmi izleyenler propaganda içeren sözleri anlamayacak ve dikkatlerini bu etkileyici filme yoğunlaştırabileceklerdir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/İradenin_zaferi
  • bunuel'in moma'da calisirken kesip, yapistirdigi fantastik bir kopyasi vardir ki, ayni propaganda goruntulerini kullanarak, bunuel, kendi filmini yaratmistir montaj gucuyle. ve, allasen, pek surreal olmustur bu kopya. bunuel'inki gibi montaj hic gormedim diyen cinli bir sinema hocasini da burada olumsuzlestirmek istiyorum.
  • bayan leni'nin politik oldugunu asla kabul etmedigi tuyler ürpertici filmi. filmin gerceklestirilmesinde 50'den fazla kamera kullanılmıs; sokaklar, binaların tepeleri hep kameraman dolmus. tam da hitler'in istedigi gibi olmus.
  • içerdiği propagandayı değil de,sanatsal yönünü irdeleyip sindirmenin kişiye çok şey katacağı eser.
  • bir ulusun doğuşu'yla (1915) birlikte dünyanın en sıkıcı filmi.
  • hitler, goebbels ve nazilerin gelmiş geçmiş en başarılı propaganda ustası orospu çocukları olduğunu adeta insanın gözüne sokan film/belgesel. 1934 yılında böyle bir yapım, çok etkileyici.
  • (bkz: sağlam irade)
  • film üzerine, zamanının nasyonal sosyalist almanyasının kültür ve propaganda bakanı joseph goebbels sinemanın iyi bir propaganda ve eğitim aracı olduğunu söylemiştir. filmde rahatça anlaşılabilen; konuşan kişinin (genellikle hitler yada komutanlarında birisi olmaktadır) çevresinin şahane ışık oyunları ile parlatılması, askerlerin toplu yürüyüşünün yukarıdan hayranlık verici bir şekilde çekilmesi ve duran askerlerin çekiminin diz hizalarından yukarıya doğru yaklaşık 45 derecelik bir açıyla yapılması ile oluşan estetiği ise "sert halkçı çizgiler" (mit scharfen volkischen konturen) olarak tanımlamıştır goebbels.
hesabın var mı? giriş yap