• uzun şasili kamyon yerine kullanılan hatalı deyim. tır sadece bir belgedir. tekerlekli olan ise uzun şasili kamyondur.

    edit: bu uzun şasili kamyon tırın (!) motorlu olan ön kısmıdır. çekici de denir. arka taraftaki yüklerin konulduğu bölüme ise dorse denir. halkımız sanırım bu ikisinin toplamına tir demektedir. sadece çekiciye kamyon. sadece dorseye ise kutu, kasa, römok vs isimler vermektedir.

    ultra edit: aslında dorse de dorse değilmiş, ona da semitreyler veya treyler denilmekteymiş (sagolasın thefin). yani bu işler karışık işler en iyisi uzak durmaktır.
  • oturma mahalinin yuksek olmasından dolayı soforlerinin surus esnasında sag taraflarını asla gormedikleri,dolayısıyla trafikte yanlarından gecerken dikkat edilmedigi takdirde malınıza (ve hatta canınıza) zarar verebilen araclar.

    (bkz: ben bugun bunu ogrendim)

    (bkz: sozluk hayat kurtarır)
  • soforlugunu denemek istedigim arac. bi ara bi dizi vardi highway rangers gibi bi adi vardi, iki tane adam mutant tirlar kullaniyolardi. tirlardan birinden helikopter digerinden yaris arabasi cikiyodu.. o gun bugundur sogudum biraz tirlardan. ama renault sitesine gidip biraz tir resmi bakin diyecek kadar da luks,rahat ee umarim buralara kadar okumamissinizdir,kitlendim,gecisatireyim cok guzeldir anadolu.
  • ozgun olarak bir ulkeden digerine giderken birden fazla ulkeden gececek olan tasimaya yonelik araclarin gumrukte beklemesini onlemek amaciyla hazirlanmis "transports internationaux routiers" (uluslararasi karayolu tasimaciligi) anlasmasinin kisaltmasini temsil eder. bu anlasmaya uyan her arac mavi arkaplan ustune buyuk beyaz harflerle "tir" logosunu tasir.

    ancak uzun sasili kamyona tir demek yanlis degildir, cunku "tir" sozlesmesini tasiyan araclar uluslararasi tasimacilik yaptiklarindan, uzun sasililerdir ve bu araclar gel zaman git zaman dogrudan tir diye anilmaya bslanmistir. dilin evrimi dahilinde bu da gundelik bir sozcuk haline gelmistir ve tdk sozlugunde tirin tanimi asagidaki gibidir:

    -genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, dingil sayısı fazla olan uzun kamyon.

    uzun lafin kisasi tir bugun turkce'de "genericide" olarak tanimlayabilecegimiz kelimelerdendir, her ne kadar genelde bu terim markalardan gelen kelimelerden bahsetse de bence bu durumda da kullanilabilir: uhu, selpak, sasal gibi tir da dilimize bir anlam kazanip girmistir.
  • biz küçükken saklambacta tırların stepneleri arasına saklanırdık. o da olmadı ruzgarlıgın arasına saklanırdık. biraz boyumuz uzayınca tenteye cıkardık. hey gidi günler..tey tey..
  • tır kelimesi fransızca (uluslararası karayolu taşımacılığı) kelimelerinin baş harfleridir. transports ınternationaux routiers. çekicilerin şasisi aksine kamyona göre kısadır. hiç bir şekilde kamyon denmez çekicidir. arkasındaki de römork değil yarı römork olarak adlandırılır çünkü yükünün bir bölümünü çekiciyle paylaşır. kamyonların aksine arka dingilleri körüklüdür yarı römork u çıkarıp takmaya yardımcı olur aynı zamanda hemzemin geçitler ve kot farkı olan yerlerde de bu körüklerin özellikleri kullanılır. ağır yük çekicileri arkada çift dingil ve motorunun çok daha güçlü olmasından ayırt edilebilir. çekici ve yarı römork un toplamına tır denir. tek tek adları plakaları markaları farklı iki araçtır. tek ortak noktaları çekicinin sigortasının yarı römorku kapsamasıdır. ayrıca elektrik, hidrolik ve hava basıncı gücünü çekiciden alır. sadece termo king olanlarda sadece ayrı soğutucu motor vardır birde beton mikserlerinde. trailer e dorse demek te yanlıştır bu kelime de amerika da dorsey şirketinin bu araca isminin kalmasından kaynaklıdır. çekicinin de çıplak iken ( trailer takılı değil iken ) tır diye adlandırılması doğru değildir.
  • mahalle içinde park etmiş araçlara paralel park etmiş bir tanesinin sürücüsünü gece 12'de güzellik uykusundan uyandırmak zorunda kaldığım araç. o gidene kadar arabalar hareket etmeyecek ya da etmemeli diye düşünmüş olmalı şoför arkadaş.
  • en asil görüntüyü; sağa, sola dönerken, ya da u dönüşü yaparken veren araçtır kendisi. onu bunu bilmem.. kaç defa aklımı başımı aldı sayamadım..
  • "uluslararası karayolu taşımacılığı / transports internationaux routiers"in kısaltması, bir transit taşımacılık sistemidir. zamanla "tır" plakası taşıyan uzun nakliye araçlarının tümüne tır denmeye başlamıştır.

    tır şoförleri bitmek bilmeyen hikâyeleriyle apayrı bir dünyanın insanlarıdır; yakaladın mı konuşturmak elzemdir.
hesabın var mı? giriş yap