• grrmarillion olarak da bilinen eser.
  • kindle versiyonunu dün bitirdiğim kitap. ancak hemen uyarıyım, kitabı kindle'da okumayı bırakıp yüksek çözünürlüklü erkranı olan bilgisayarda okudum, resimler kitabın önemli bir parçası. belki para batarsa bir adet hardcover'ını alıp koyarım bir kenara.

    kitap a song of ice and fire dünyasının bir maester tarafından yazılmış tarihi olarak planlanmış, ilk önce westeros'un bilhassa da targeryen hanedanının tarihini anlatıyor. sonra da kitaplarda okuyup da çok ayrıntılı öğrenemediğimiz yerler hakkında bilgi veriyor. yani öyle roman gibi alıp okunacak bir durum yok. kitabın ne kadarı grr martin'in eseri o da pek belli değil, internet sayfalarından beğendiği teorilere 'hah tamam o da öyle olsun' demiş gibi hissettiren kısımlar var.

    en sakat kisim dunya'nin geri kalaninin anlatildigi yer, gorunen o ki martin amcamiz asshai'yi, ibben'i bilhassa summer islands'i filan iyice kurmus kafasinda, kesinlikle favori karakterlerimizden birilerine buralari ziyaret ettirecek. artik arya cinayet islemeye mi gider, bran agackokunden mi gorur ne olur bilemem, fakat ben bu kitabi da okuyunca suna kanaat getirdim ki grrm bu seriyi hayatta sonlandiramaz, altinci kitabi yazar, yedinciyi yazar, olmadi sekizinciyi ekler. efendi gibi bir sona baglanmasi pek mumkun degil serinin, dagildikca dagilacak.
  • asoiaf evrenini bir üst basamağa çıkaracak kitap. bir nevi buz ve ateşin silmarillion’u. 2008 yılından beri george r r martin, elio garcia ve linda antonnson'ın birlikte yazdığı kitap bünyesinde yedi krallık’ın tarihçesini, o zamanların destansı savaşlarını, haneler arasındaki rekabetlerin kökenlerini, fatih aegon’un westeros’a ilk ayak basışını ve daha pek çok olayı barındırıyormuş. kitabın sayfalarındaki görseller de tolkien’in bazı kitaplarından hatırlayacağımız ted nasmith tarafından çizilmiş. aegon'un fethi adlı bölümün ön okumasına buradan ulaşılabilir.
  • tam adı the world of ice and fire : the untold history of westeros and the game of thrones olan bir nevi westeros tarihi kitabı. george r r martin, elio garcia ve linda antonnson birlikte yazmıştır. (zaten martin yalnız yazsa bitiremez) ekim 2014'te çıkacaktır. türkçe'ye çevrileceği hakkında haber yok henüz ama cep sülüğü epsilon bu fırsatı kaçırmaz.
  • ya hu nereden baslasam? asoiaf evrenini diziden önce tanimis bir kardesinizim. ikinci kitaptan itibaren her kitabin cikisina gün saydim. kitapligimin en degerli parcalarindan biri the ice dragon'un george r. r. martin imzali nüshasi, falan filan. iste bu kitabin da taa cikmadan ismarladigim ilk baskisini kim haciladiysa, blind god'in rahiplerinin kaderine ugrasin, amin. neyse ilk baskiyi tekrar ismarladim, yemin billah ilk baski diye gönderen kitabevi, "ay yanlislik olmus" diye ücüncü baskisini yolladi, normalde delirip devreleri yakmam gerekirken " amaaan neyse iste" moduna girmemi saglamis bir kitap bu. neden? söyle ki:

    öncelikle kitap büyük boy; öyle ele alinip, cantaya konup, yolda belde okunur bir hali yok. bunu kitabin oldugunu iddia ettigi seye ve sonra deginecegim görsellerine atfen anlayisla karsilayalim, lakin kapagini yaptiklari malzeme her neyse, sanki bir kac yil sonra eskiyip catlayacakmis havasinda bir yumusak plastikimsi bir sey. elimi sürdükce sanki sekerli bir seye dokunmus gibi her seferinde siliyorum.

    kitabin yazari sadece martin degil ( elio m. garcia,jr. ve linda antonsson) ve bir sadik okurun bunu anlatim dilinden, ayrintilara kadar farketmemesi mümkün degil. kitabin hikayesi su, efendim kitap, beklenmedik bir sekilde iron throne'a oturan cocuk kral tommen baratheon'un yasadigi alemin önemli hanedanlari, kitalari, ülkeleri, sehirleri ve bunlarin kültür, cografya, tarih, ticaret, dogal zenginlikler gibi önemli ve acilen ögrenmesi gereken bilgilerinin bir araya getirildigi, yazari maester yandel olan bir ansiklopedi/kullanim kilavuzu.

    fikir güzel, lakin sorun da burada basliyor. kitap bu konsepte her zaman bagli kalmiyor. bazen dogaldir ki, bizim de kitaplardan bildigimiz olaylari, olmasi gerektigi gibi yandas gözüyle anlatirken, iki sayfa sonra misal lannisterlar ya da baratheonlar hakkinda kellesini götürecek lüzumsuz sifatlar kullanabiliyor. daha da tuhafi baratheonlarin diger hanelere göre neredeyse üstünkörü gecilmesi. kitabin neredeyse ücte birini alan targeryan anlatimina hadi baratheonlarin kaderi taa basindan onlara bagli oldugundan anlayis gösterelim de, onlara 15 sayfa ayrilirken, kimsenin sevmedigi, mala davara zarar greyjoylara 20 sayfa ayrilmasi nedir? kendi "sanli" tarihini bilmesi gereken, özgüvenini ve yönetme iddiasini onun üstüne insaa etmesi gereken tommen'e ne faydasi vardir?

    burada bir parantez acalim: yedi kralligin krali olmanin ejderhalarin yok olmasindan beri acik bir legitimasyon sorunu var. dorne haric diger tüm kralliklar, robb *'un isyaninda da dile getirildigi üzre ejderhalara diz cökmüslerdi veya cökmedikleri icin yok edilmislerdi. aegon the conqueror'dan önce kendine ait kralliklari olan bölgelerin, uzun süredir yedi kralligi yöneten krallarin (jaehaerys ıı targaryen'nin kisa saltanatindan sonra gelen mad king, alemci robert * ve psikopat joffrey *) yarattigi sorunlarla cebellestikleri ortada. tüm bu yikimin ardindan bin bir cesit dini akimin taraftar bulmasi, greyjoylarin orayi burayi yagmalamasi sasirtici degil. üstelik stannis baratheon'un cersei'nin cocuklarinin robert'tan olmadigi iddiasi, tywin lannister gibi bir siyasi dahinin yoklugu ve kitapta kral naipligini yüzüne gözüne bulastiran cersei lannister kifayetsizi de bunun üstüne eklenince tommen'e sunulan bu kitap, bu icerikle cok zayif kalmakta. haa aslinda biz okuyucuyu hedefliyoruz deniliyorsa george r.r. martin'in gayet de altindan kalkabilecegi bir konseptin böyle ziyan edilmesi, sadik okuyucunun beklentilerini karsilamamasi sadece ticari acgözlülükle aciklanabilir, fikrindeyim.

    kitabin tümünde bir dil ve uslup bütünlügünden söz etmek zor. martin'in her zaman akici bir dili yok, bazen insani usandiracak kadar kelime tekrari yaptigi bilinen seyler ama bu farkli. okudukca daha bariz anlasiliyor. bir asoiaf klasigi olarak burada da sik sik önümüze cikan foreshadowinglerse gercekten kör gözüne gözüne karikatürler. bir örnek vereyim: baratheon hanesinin kurucusu orys baratheon, kendisinin kilic elini kesen adamin oglunu ele geciriyor ve kilic elini kesiyor. sonra da bunlar da faizi diye diger elini ve ayaklarini da kesiyor. ancak kendisi de savasta agir yaralanmis durumda. oglu davos'un anlattigina göre dönüs yolunda, ölüm yatagina düstügünde cadirinin tavanina sogan dizileri gibi astirdigi cürümekte olan ayaklara ve ellere bakip gülümsüyor. baratheon, davos, sogan, onion knight, caktin köfteyi?

    haa bir de kolaycilik var, sözünü etmek istedigim. martin'in bolca tarihsel olaylardan etkilendigini, bak bir daha söylüyorum etkilendigini biliyoruz da, buradaki bazi anlatimlar birebir tarihten alinma, pentos'un yilda iki bakireyle yatan, yenilgilerde tanrilara kurban edilen prensleri, bildigin buz cagi ingiltere kabilelerinden alinma, ne bir hayal gücü, ne bir etkilenme, dogrudan bire bir alinti.

    gelelim görsellere. cizimlerin bir kisminin gereksiz karanligina ve her zaman dogru olmayan ayrintilarina ragmen, sanatsal acidan basarili olduklarini söylemek mümkün. hani cok taninmis rhaeger targaryen resmi bunlardan biri. westeros'ta her anlatilan cografi bölgenin basina konulan harita olayi keske essos icin de yapilsaymis.

    gelelim sonuca, kitabi kolleksiyonculara, eksik kalmasincilara, aosiaf alemini hic tanimayip da bir yanindan baslamak icin heves edenlere (bin bir isime fazla takilmamak kaydiyla), görsel icin almak isteyenlere tavsiye ederim. yok bunlardan hic biri degilim, yine de neler var, neler yok bilmek isterim, o kadar para (bantam books, 2014, 3. baski 50$) vermeye de gerenk yok diyenlere a wiki of ice and fire' i öneririm. benim de bu neydi dedigimde basvurdugum derli doplu bir kaynak. türkcesi de var hatta, sol taraftaki linklerden ulasabiliyorsunuz, öyle uzun uzun bakmadim ama fena da durmuyor.
  • amazon'da ön satışa çıkmış, kapak resmide şu şekilde belli olmuş
    http://ecx.images-amazon.com/…ges/i/51e4sgqmw0l.jpg

    sadece görseller ve haritalar için bile alınabilir, nadir bu kadar erken ön sipariş verdiğim kitaplardan biri oldu heyecanla bekliyorum, 6. kitap öncesi güzel oldu bu.

    tanıtım yazısı;

    the never-before-seen hıstory of westeros and the lands beyond • wıth hundreds of pages of all-new materıal from george r. r. martın

    ıf the past is prologue, then george r. r. martin’s masterwork—the most inventive and entertaining fantasy saga of our time—warrants one hell of an introduction. at long last, it has arrived with the world of ıce & fire.

    this lavishly illustrated volume is a comprehensive history of the seven kingdoms, providing vividly constructed accounts of the epic battles, bitter rivalries, and daring rebellions that lead to the events of a song of ıce and fire and hbo’s game of thrones. ın a collaboration that’s been years in the making, martin has teamed with elio m. garcía, jr., and linda antonsson, the founders of the renowned fan site westeros.org—perhaps the only people who know this world almost as well as its visionary creator.

    collected here is all the accumulated knowledge, scholarly speculation, and inherited folk tales of maesters and septons, maegi and singers, including

    • full-color artwork and maps, with more than 170 original pieces
    • full family trees for houses stark, lannister, and targaryen
    • in-depth explorations of the history and culture of westeros
    • 100% all-new material, more than half of which martin wrote specifically for this book

    the definitive companion piece to george r. r. martin’s dazzlingly conceived universe, the world of ıce & fire is indeed proof that the pen is mightier than a storm of swords.
  • silmarillion ile karşılaştırılmaması gereken eser.

    kitap bugün elime geçti, baskı kalitesi, kağıt seçimi ve görselleriyle mükemmel bir kitap. koleksiyon yapmaya meraklılar kaçırmasın. ama içerik olarak tatmin edici değil gibi duruyor, her şeyden önce grrm tarafından yazılmamış, 2 hayran tarafından kaleme alınmış ve grrm son kontrolleri düzenlemeyi yapmış. baştan sona roman gibi okunacak bir kitapta değil.

    robert's rebellion'da daha detaylı bahseder diyordum ama çok yüzeysel geçmiş, aslında her konu yüzeysel geçilmiş gibi. kitaptaki tüm bilgileri wikipedia sayfalarında bulunabilir bilgiler gibi duruyor.
  • türkçeye ne zaman çevrileceğini bilmediğimiz eser. amazon'dan sipariş edeyim dedim 200 küsür liraya tekabül ediyor, verilmez. kindle yok ama program indiririm desem 85 liraya e-book mu olur? ah bir yerden pdf kıstırsam, bulamıyorum ki lanet kitabı.
  • biricik sevgilimin hediye ettiği kitap. okumaya başlasam hemen biter bir kenara koyarım diye başlamıyorum, biraz göz önünde dursun da hatırlayayım.

    ayrıca şöyle bir inceleyince buna kitap demek imkansız. bildiğin renkli ansiklopedi.
  • türkçeye çevirisi tamamlanan ve yakında akılçelen kitaplar'dan çıkacak olan a song of ice and fire evreninin tarihini anlatan bir nevi yeni silmarillion'umuz.

    orijinaliyle aynı kalitede, ciltli ve şömizli çıkarsa tabii ki en az 90-100 lira dolaylarında olmasını bekliyorum ben. bu durumda ingilizcesini almak biraz daha cazip görünse de, türkçe olarak okumak ve o baskının kitaplıklarımızda yer alacak olması da yine cezbedici diğer unsurlar.

    the winds of winter çıkana dek bununla idare ederiz işte. tabii bir de a knight of the seven kingdoms var. akılçelen kitaplar ile iletişim kurduğumda bu kitabın yayın programlarında olmadığını söylediler. peki epsilon yayınevi basmak için neyi bekliyor? yayınevini sevdiğimden değil de, tek ciltlik kitapları 2'ye bölüp çıkaran paragöz bir yayınevi olma özelliklerini burada sergileseler biraz daha mantıklı olur en azından. alın size fırsat, çıkarın şu kitabı, biz de alalım.
hesabın var mı? giriş yap