• varangians veya varangian guard; normanların, dahası william the conqueror'un, 1066 hastings savaşıyla britanya'yı yönetim altın almasına katlanamayarak doğuya giden burada kiev prensiliğinin yönlendirmesiyle doğru roma imparatoruna hediye olarak gönderilen ve böylece doğu roma imparatoru'nun emrine giren özel birliğe verilen isimdir. ancak bundan da önceleri (900'lü yıllarda bile) kendi saray muhafızlarına güvenmeyen bizans imparatoru'nun emrinde özel bir birlik olarak oluşmaya başlamışlardı bile.

    varangian'lar sarsılmaz sadakatleri ile bilinirlerdi, imparator nereye giderse gitsin varangian'ların komutanı onun hemen arkasında takip eder, silahları her daim hazır bulunurdu. varangian'lar kendi özel barakalarında, kendi kültürlerini koruyarak, sakallarını uzatıp örerek ve kendi yasalarına bağlı yargılanarak yaşadılar, komutanları aynı zamanda varangian'ların imparatora sözcüsüydü ve mutabakat ile en iyi savaşçıların arasından seçilirdi. sarsılmaz sadakatleriyle yaptıkları ün o kadar hakedilmiştir ki, katıldıkları hiç bir savaşta onurlarına leke sürecek bir harekette bulunmamışlar, asla kaçmamışlar ve asla ihanete yeltenmemişlerdir. bu sadakatlerie karşın asla hor görülmemişler ve hep hakettikleri saygıyla karşılanmışlardır; onlarınkisi zorunlu bir hizmet değil, gönüllü bir hizmetti. (burada tek önemli nokta, sadakatlerinin kişiye değil, taht makanıma olmasıdır)

    uzun ve ağır baltalar, yuvarlak kalkanlar ve zincir zırhlar ile viking dövüş tarzından kopmamışlardır. savurdukları başlataların düşman atlılarını, hem binicileri hem de atları tek hamlede doğradığını anlatan kayıtlar hem roma (anna komnena bile değinmiştir kendilerine) hem de düşmanlarının tarihçileri tarafından kaydedilmiştir (benzer biçimde iskandinav baltalarının hem biniciyi hem atı kestiği bir başka sahneye bayeux duvar halısı'nda, hastings savaşında norman atlılarının anglo-saxon'lar tarafından kıyıma uğradığı sahnede rastlanır)

    varangian'lar ömür boyu hizmet etmezlerdi, yaşı gelen gönüllü iskandinavlar her yıl ülkelerinden yola çıkar, belli bir zamanda constantinopolis'e* grup olarak gelir, kendilerini imparator'a belirli bir süre hizmet etmeye adarlardı, aynı dönemde de görev süresi dolan iskandinavlar ülkelerine dönerlerdi. varangian olarak hizmet etmek hem bir onur, hem de bir sınavdı; pek çok kabile şefi veya iskandinav soylusu hatta bir iskandinav kralı, gençliklerinde varangian olarak hizmet vermişlerdir.
  • varangian'ların tamamen viking olduklar zannedilse de bu tamamen doğru değidlir. varangian'lar, içinde ingilizler (anglo-saxonlar), danimarkalılar ve diğer iskandinavları bulunduran karmaşık bir guruptu. ancak viking taktikleri ile savaşmalarından ötürü sadece viking oldukları fikri oluşmuştur.
  • malazgirt savaşında bizans imparatorunu esir almak için savaşa katılanların hepsi öldürülmüş. hiç bir zaman imparatorluk tahtına oturan kişiye değil, tahta bağlı kalmışlar.
    tarihçi değilim ama türklerin savaştığı en onurlu birlik demek doğru olur sanırım.

    (bkz: varyags of miklagaard)
    (bkz: amon amarth)
  • bizans imparatoru emrine girmis ve zamanin constantinople* unda konuslanmis, balta kullanan viking askeri birligine verilen isimdir.
  • (bkz: halfdan)
  • şurada hakkında kapsamlı bir belgesel bulunan (https://www.youtube.com/watch?v=0h2gs87dtfu), orta çağ bizans ordularının rus-iskandinav toplulukları ile etkileşiminin sonucu olarak ortaya çıkmış, doğrudan bizans imparatoruna bağlı saray muhafız birliği.

    (bkz: várangoi)

    şurada da bizans ordusunun tarihsel evrimi mevzusu var: (bkz: #120237126)

    enteresandır ki bizans askeri teşkilatlanması askeri tarih severler arasında klasik roma imparatorluğunun gölgesinde kalıyor. halbuki unutulan şey, doğu roma'nın, yani bizans'ın askeri teşkilatlanmada müthiş başarılı olduğu, imparatorluğu her yönden saldırılara karşı 1000 yıl daha ayakta tuttuğu. 1000 yıl. ve bu 1000 yıl boyunca bu teşkilatlanma çok çeşitli reformlardan geçerek çok gez komple çehre değiştirip yine başarılı oluyor. orta çağ için o derece profesyonel, gittikçe küçülen, elit bir yapı.

    bir diğer mesele de bizans saray muhafızı sisteminin osmanlı'ya benzer doğası. direk padişah'a bağlı, etnik ve dini kökenleri farklı olan savaşçı bir topluluğu olarak malum osmanlı'nın yeniçeri tecrübesi var. bizans'taki model de bunun gibi, para direk hazineden değil, imparatorun cebinden çıkıyor bunları beslemek için. osmanlı'da padişah'ın bizzat kendisinin yeniçerilere maaş dağıtma meselesi malumunuz.

    varangianlar da yeniçeriler gibi yabancı olmalarına rağmen en seçkin olanlar oluyor, buradaki mantık da benzer. böylece yerel ilişkiler, sosyal ağlar içinde bu dişine kadar silahlı elit savaşçıların farklı sadakat alanları oluşmasın. tabi iki sistem de bunu uzun vadede başaramıyor. varangianların saray entrikalarında ne kadar yer edindiğini bilmiyorum ama sanıyorum onların da bazı girişimleri oluyor.

    konusu açılmışken; osmanlı'nın bizansa bir diğer benzerliği ise tımar sistemidir. tımar sistemi muhtemelen bizans'ın thematic sisteminden oldukça beslenmiştir, zira mantıkları aynı. dönemin arap ve iran devlet gelenekleri mi osmanlı için daha baskın bizans'ın mı tam emin değilim, ancak yanlış hatırlamıyorsam bizans-osmanlı modeli arap-iran modelinden farklıydı (örneğin selçuklu devlet modeli direk irani sistem üzerine kuruluyor, ama osmanlı teşkilatlanmasında bizans etkileri çok daha bariz).
  • aslında vikinglerin bir koludur. rurik önderliğinde slav halkını egemenlikleri altına alıp rus topraklarına yerleşmişlerdir. çok uzun bir asimülasyon sürecinden sonra bugünkü rusyayı oluşturacaklarını herhalde kendileri bile tahmin edemezlerdi.
  • medieval 2 total war'da bir avuç arquebusier ve demi lancer ile şamar oğlanına çevirdiğim bizansın sözde elit ünitesi...tarihsel olarak elitler hakkaten, o ayrı ama...
hesabın var mı? giriş yap