• daha önce de belirtildiği gibi bizim ülker dediğimiz pleiades takımyıldızını oluşturan yedi büyük yıldıza verilen isimdir. bunların yanında iki tane de küçük yıldız vardı ama diğer parlak olana çok yakın bir düzlemde bulunduğundan tek yıldızmış gibi görünüyorlardı diye hatırlıyorum, yanılıyor da olabilirim. çıplak gözle de görülebilir bittabi ama dürbünle gayet güzel seçilebiliyor yedisi ayrı ayrı.

    yaz mevsiminde çok rahat gözlenebilir kendisi, kışın hiç bakma fırsatım olmuyor ne yazık ki. gece saat 21.00 gibi yüzünüzü güney ufkuna döndüğünüzde ufuk düzlemiyle tepe noktanızın neredeyse tam ortasında orion takım yıldızını görürsünüz. şekli, büyüklüğü ve konumu itibariyle bulunması en kolay yıldız kümelerindendir. orion'u takip ederek kendi sağınıza doğru (eğer seçebilirseniz orion'un kendini boğadan korumak için kullandığı kalkanının işaret ettiği tarafa) giderek boğa takımyıldızı'nı bulun. boğa'nın en görülebilir yıldızı aldebaran'dır. kızıl-turuncu renkte olup boğa'nın gözü konumundadır. aldebaran'dan kuzeybatı yönüne (sağ üste) düz bir çizgi çizildiğinde ilk karşılaşılan parlak yıldız kümesi ülker'dir.

    aldebaran'ı bulmakta zorlanıyorsanız da orion'un (size göre) sağ omuz başını oluşturan bellatrix bulunur. orion'u bulduktan sonra onu bulmak da gayet kolaydır, tıpkı aldebaran gibi kızıl-turuncu renktedir. bellatrix bulunduktan sonra yine kuzeybatı yönüne (sağ üste) dümdüz bir hat üzerinde ilerlendiğinde ilk karşılaşılan parlak ve kızıl-turuncu renkteki yıldız aldebaran'dır.

    ben orion'u da bellatrix'i de bulamadım diyorsanız, size büyük köpek diyorum. bi saniye, yanlış anlaşılmasın. büyük köpek takım yıldızı diyorum yani canis major. hani şu ünlü sirius yıldızının olduğu takımyıldız. (bkz: sirius/149). hah işte bu sirius nah kaşıkçı elması kadar parlar durur gökyüzünde. dediğim saatlerde yine güney ufkuna döndüğümüzde sol tarafımıza (doğu yönüne) doğru gördüğümüz akça pakça, bembeyaz parlayan yıldız siriustur işte. en nihayetinde en parlak yıldızımız, di mi ama? bu sirius da canis major'un kalbini oluşturur. göğsünde bir hare gibi parlar. bu canis major da efendime söyleyeyim, orion'un köpeğidir çok afedersin. bu yüzden hep onun peşinden gider. sirius bulunduğu vakit yine kuzeybatıya (sağ üste) düz bir doğrultuda ilerlenerek kızıl-turuncu bellatrix bulunur, buradan aldebaran'a geçilir aynı şekilde sonra az daha kuzeybatıya (sağ üste) kıvrılarak ilerlendiğinde ülker çıkıverir karşısına adamın. yedi kandiliyle salım salım salınan süreyya misali (bkz: yedi kandilli süreyya)

    bu dediklerim çıplak gözle yapılacak elbette. önce teker teker yerler ezberlenecek, sonra dürbün veya teleskopla (artık her neyse) bakılacak. öyle çaaat diye dürbünle nokta atışı yaparım diyorsanız bırakın bu yıldız meteor işlerini de gidin sniper olun derim. ama bu dediklerimi uygulayıp hiçbirşey göremezseniz de elinizdeki dürbünü vs. yavaşça yere bırakıp hiçbir şey olmamış gibi hayatınıza devam edin. sorun sizde değil bende demektir o zaman (yerseniz)!
  • gunumuzde bu petrol sirketlerine kuruculari olan ailelerin (ki bazilari direkt devlet sirketi olarak kurulmustur, bizdeki tpao orneginde oldugu gibi) royalty ya da altin hisse sekillerinde paylari bulunmaktadir. bunlar artik sirket degil bildiginiz devlettirler, hatta devlet diye uzatmaya da gerek yok, amerika ve ingiltere diyebiliriz. hatta amerika diye sonradan icat edilmis ingiliz somurgesini de kaale almaya gerek yok, iki dunya savasini iki buyuk imparatorlugu yok etmek icin ortaya cikaran guc ne ise, bu sirketleri yoneten guc de odur, gizli degildir, sakli degildir, kimisi ingiltere der, kimisi yahudiler der, ben ikisine de katilirim, ama gizli bir gucmus gibi bahsedilmesine katilmam. 1900lu yillarla, endustri devrimi ile birlikte, hatta otomobilin icati gibi spesifik bir tarih de koyalim buna, petrol ya da yeni ve daha kapsamli adi ile enerji dunyada bu tarihten sonra gittikce daha fazla onem kazanmistir, hatta bir tarihten sonraki savaslarin ya da daha guzeli isgallerin nedeni olmustur, kimisi buna cikar savaslari da der, ama major nedenin petrol oldugu da soylenebilir. dunyamiz oyle bir durumdadir ki petrolun nerde ciktiginin hicbir onemi yoktur, cunku onu cikaracak olan bu seven sisters'dir. shell gider elin colune, batakligina petrol cikip cikmayacagi kesin olmadan 50 milyar dolari yatirir ve batirir, ornekleri mevcut. bu guc bu bacilarimizda olduktan sonra, ciktigi yerin ya da tasinacagi yolun yok boru hattinin onemi cok minordur. kimin satacagi, kime satacagi bellidir bu oyunda. arabistan'da da ciksa rusya'da shell cikarir, bp cikarir, ya da bu gruptan biri cikarir, devletleri de bunlar yonetir, amerikanin tum onemli bakanlari bu sirketlerin yonetim kurullarinda devlet gorevleri boyunca gorev alirlar. bu oyun bu kadar basittir. batman'da petrol ciksa ne olur, cikmasa ne olur, senin gucun yoktur cikaracak, onlar gelir cikarirlar, dunya'da kime toprak icin ne kadar royalty verdikleri bellidir, sana da o kadar verirler. sen petrol fiyatları artti, birileri cok kazaniyor zannedersin, aslinda birileri cok kazanmasindan cok, bizim gibi gelismekte olan ulkelerdekiler kaybeder, dunyada en fazla petrol ithal eden ulke amerika da bu isten zararli cikar, seven sisters'in da hosuna gitmez. netice itibari ile tarih herseyin bir sonu oldugunu herkese her devirde ispatlar, onlar da fiyatlar arttikce tuketimin arttigini tuketim arttikca rezervlerin azaldigini rezervler azaldikca da kendi hukum surelerinin kisaldigini bilirler.
  • petrol çıkaran, rafine eden ve dağıtımını yapan 7 büyük şirkete takılan lakap. dünya petrol piyasasında tekel oldukları 1970lerde şu şekildeydi:
    1-standard oil of new jersey (exxonmobil), abd
    2-royal dutch shell, alman/ingiliz
    3-bp(önceki şekliyle:anglo-persian oil company), ingiliz
    4-standard oil of new york(şimdi exxonmobil ile birlikte), abd
    5-standard oil of california(chevron), abd
    6-gulf oil(1985te chevron ve bp tarafından paylaşıldı), abd
    7-texaco(şimdi chevron bünyesinde), abd

    bugün bu şirketler değişerek/birleşerek varlıklarını sürdürmekle birlikte artık piyasaya daha büyük gruplar ve ulusal şirketler hakimdir. 2007de financial times'ın tanımladığı şekliyle "new seven sisters" şu şekilde:

    1-saudi aramco (suudi arabistan)
    2-jsc gazprom (rusya)
    3-cnpc (çin)
    4-nioc (iran)
    5-pdvsa (venezüela)
    6-petrobras (brezilya)
    7-petronas (malezya)

    eski ve yeni karteller arasındaki fark düşünmeye değerdir
    (bkz: opec)
    (bkz: küresel sermaye)
    (bkz: israil-filistin savaşı)
  • anthony sampson adlı yazarın kaleminden çıkan ve bu şirketleri anlatan aynı adlı kitabın ismidir..
  • eski inançlara göre insanlıga yardım eden 7 ilham perisi*, yunan mitolojisine göre zeusve mnemosyne**in kızlarıdır.

    calliope:edebiyat***
    aoede: müzik**
    melpomene: trajedi
    clio:tarih
    urania:astronomi
    thalia:komedi
    terpsichore:dans
  • (bkz: sette sorelle)
  • söz konusu kızkardeşler şunlardır;
    - british petroleum (şu anda bp amoco olmuştur)
    - gulf oil company (şu anda chevron corporation'un bir parçasıdır)
    - royal dutch petroleum yada bilinen ismiyle shell oil
    - socony vacuum (sonra mobil, daha sonra exxon mobil corporation olmuştur)
    - standard oil of california (şu anda chevron corporation olmuştur)
    - standard oil of new jersey (sonra exxon, daha sonra exxon mobil corporation olmuştur)
    - texaco incorporation

    görüldüğü üzere aslında sayıları yedinin altına düşmüştür... kendilerine the five sisters demek daha doğru olabilir ancak bilinen isimleri the seven sisters'dır.. (bkz: ikinci körfez savaşı)

    http://www.bpamaco.com/
    http://www.chevron.com/
    http://www.shelloil.com/
    http://www.exxon.com/
    http://www.texaco.com/
  • dünyayı yöneten asıl güç olarak görülen yedi büyük petrol şirketidir.. dünyadaki her olayın ardından çıktıkları düşünülmektedir.. hiç bir gücün dokunamadığı ve aslında bağımsız bir güç gibi görülen her gücü yöneten güç oldukları varsayılmaktadır.. (bkz: ben başkasının yalancısıyım)
  • neil gaiman'in yeni kitabi. gocmen populasyonu yogun olan londra semti ayni zamanda. neverwhere kitabinin devami olacakmis. kitap hakkinda "i'm not releasing it, i'm writing it (one word at a time) very different things"demis. londonbelow da tekrar dolasmak muhtesem olacak.
  • seven seas'in bir güç anlatım tabiri olarak kullanılmasına paralel bir gücün simgesidir...
hesabın var mı? giriş yap