• afganistan'ın makus talihi daha iyi anlatılamazdı herhalde. oscar'ı kazanamamasına da pek şaşırmamak lazım. sonuçta afganistan'ın bugün bu durumda olmasında aslan payı kendilerine ait, kendi günahlarıyla yüzleşmek zor gelmiş olabilir.
  • film 2001 yılında, afganistan'ın başkenti kabil'de taliban yönetimi altında yaşayan bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. kadınların yanlarında erkek olmadan sokağa çıkamadığı bir şehirde, babası haksız yere tutuklandıktan sonra ailesine bakabilmek için erkek kılığına girmek zorunda kalan 11 yaşındaki parvana'nın gözünden yıkımı, çekilen çileleri, tüm zorluklara rağmen kurulan hayalleri ve hayatta kalma çabasını izliyoruz.

    asırlar boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan toprakların mitolojik ögeleriyle süslenmiş bir hikaye de bize eşlik ediyor film boyunca. izlerken boğazının düğümlenmemesi, gözlerinizin dolmaması pek mümkün olmuyor. en iyi animasyon filmi dalında oscar'a aday olmayı başaran film ödül almayı başarır mı bilinmez, ama izleyenlerin kalbinde özel bir yer kazandığı kesin.
  • yetişkinler için ve dram ağırlıklı bir animasyon. 7/10

    taliban kontrolündeki afganistan'da yaşayan küçük bir kız çocuğunun hayatından bir kesiti aktarıyor. babası haksız yere hapishaneye atıldıktan sonra ailesinin geçimini sağlamak için erkek çocuğu kılığına girmek zorunda kalıyor. bir yandan da babasını hapishaneden çıkartmanın yollarını arıyor. zor bir yaşamları var gerçekten, izleyiciye bunu hissettirmeyi başarıyor. çizimler de oldukça başarılı bu arada.
  • 'sözcüklerini yükselt, sesini değil. çiçekleri büyüten yağmurdur, gök gürültüsü değil.' diyaloğunu barındıran film. buraya not düşelim.
  • --- spoiler ---

    tıpkı persepolis gibi şeriat ve savaşın bir toplumdaki özellikle kadınlar/ çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini anlatan animasyon film.

    afganistan'da, haksız yere tutuklanan babasını kurtarmak ve ailesini geçindirmek için saçlarını kesen ve erkek gibi görünmeye çalışıp mücadele eden pervana adlı bir kız üzerinden taliban rejiminin yıkıcı etkileri anlatılıyor.

    keşke filmin orijinal dili yerel dil olan peştuca ya da darice olsaydı. afgan karakterlerin ingilizce konuşması filmin içine girmemi biraz zorlaştırdı, türkçe dublajla izleyince de yine garip geldi.

    filmdeki mistik hikayeler ve süleyman'ın sonunun anlatıldığı kısımlar çok iyi işlenmişti.

    bu filmin ve persepolis'in türkiye'de zorunlu eğitim kapsamında herkese izletilmesi gerekiyor.
    -özellikle, sağda solda şeriat isteriz, hilafet isteriz diye nara atan orospulara ve onların çocuklarına.

    son olarak filmden bir replikle bitirelim;

    "sözlerini yükselt, sesini değil. çiçekleri büyüten yağmurdur, gök gürlemesi değil."

    --- spoiler ---
  • yönetmenliğini nora twomey'in yaptığı 2017 yapımı animasyon film.

    film, dünya prömiyerini geçtiğimiz eylül ayında toronto film festivali'nde yapmıştır ve ülkemizde ise ilk olarak geçen ay gerçekleştirilen if istanbul 2018'de gösterime girmiştir. film ayrıca 90. oscar ödül töreni'nde ''en iyi animasyon'' dalında ödül için yarışmış fakat ödülü coco adlı animasyon filme kaptırmıştır.

    filmde baskı ve savaş dönemi afganistan'ında, haksız bir şekilde tutuklanan babasını aramaya koyulan 11 yaşındaki genç kız çocuğu parvana'nın hikâyesi anlatılmaktadır. 11 yaşındaki parvana ailesiyle birlikte afganistan kabil’de savaştan zarar görmüş küçük bir apartman dairesinde yaşamaktadır. parvana, taliban'ın sıkı kuralları altında, babasının para kazanmak için pazar yerinde insanların mektuplarını yazdığı ve okuduğu hikayeleri dinleyerek büyür. bir gün babası tutuklanır ve parvana'nın hayatı sonsuza dek değişir. kadınların erkekler olmadan evlerinden çıkmalarına izin verilmediği bu zamanda ailesinde para kazanacak ve yiyecek alışverişi yapacak hiç kimse kalmaz. parvana ailesine yardım edebilmek için saçlarını kestirmeye ve erkek kılığına bürünmeye karar verir. başörtüsü olmadığı için zaten tehlike altında olan parvana babasını kurtarmanın yolunu bulmayı kafasına koymuştur ve bundan kesinlikle vazgeçmeyecektir.

    film, dönemin afganistan toplumuna ait siyasi, askeri, toplumsal ve kültürel yaşama dair çok önemli çıkarımlarda bulunmamıza olanak sağlıyor. kadınların hor görüldüğü ve tek başına dışarı dahi çıkamadığı, siyasi ve askeri olarak çalkantılı, rüşvetin bazı yerlerde işleri hallettiği, önemsiz gibi görünen bir şeye karşı çıkılması durumunda sorgusuz sualsiz yakalanarak hapishaneye atılma gibi çok önemli dönem içi çıkarımlarda bulunabiliyoruz filmde. filmde karakterler, yapılar ve şehir biraz daha ayrıntıya girilmeden daha kabataslak bir şekilde yansıtılmış. asıl hikayenin karakterin film içinde küçük kardeşine anlattığı hikaye ile eş zamanlı olarak gitmesi filmin güzel detaylarından biriydi. son dönem animasyonları gibi çocukların yanı sıra yetişkinlere de hitap eden animasyon son derece doğru noktalarda mesajlar vererek amacına ulaşıyor ve sonunda zihinlerde iyi bir film izlenimi oluşturuyor.
  • ne zamandır izlemek için boş zaman aradığım ve sonunda dün malum ortamlardan edinerek izleyebildiğim harika ve etkileyici 2017 yapımı animasyon film. karakter, mekan ve manzara çizimleri harika , renklendirme muhteşem, kızımız masal anlattığında araya giren animasyonlar ise ayrı bir güzel. hikaye afganistan'da, amerikan müdahalesinden kısa bir süre önceki zamanda geçiyor. fazla abartı ve ajitasyona girilmemiş(her ne kadar yukarıdaki bazı arkadaşlar aksini iddia etseler de ).ben hem filmi hemde kızımızın anlattığı masalın sonunu merakla, sonuna kadar, gözümü kırpmadan izledim. beni en çok etkileyen kısmı ise masalın sonu.
    --- spoiler ---

    masaldaki çocuğun kızımızın ağabeyi süleyman çıkması ve böylece süleymanın başına ne geldiğini öğrenmemiz.
    ''benim adım süleyman, annem yazar, babam öğretmen, sürekli birbirleriyle didişen iki kız kardeşim var. bir gün sokakta bir oyuncak gördüm. aldım. infilak etti.sonrasını hatırlamıyorum. çünkü bu benim sonumdu.''
    bunun üzerine, tüm öfkesi ve hızıyla süleymanın üzerine koşmakta olan demir zırhlı canavar filin(ne kastedildiği bize kalmış) zırhı parça parça dökülür ve normal etten bir file dönüşür. tabi fille beraber biz de(en azından ben de) o anda, zırhımızı düşürüp etten her insan gibi hüzünleniriz.
    --- spoiler ---
  • if istanbul sayesinde izlediğim, afganistan'da yaşayan pervane adlı, öyküleri seven bir kız çocuğunun hayatını ve yaşadıkları zorlukları anlatan etkileyici bir animasyon. çok mutsuz bir günde izlememenizi öneririm, zira sonlarına doğru salondan iç çekmeler geliyordu.

    bunu seven bunu da sevdi (bkz: hotaru no haka)
  • bu film birilerinin ağlaması için değil, şu an şu saniye bu hayatları yaşamaya devam eden insanlarla kısa süreli empati yapabilme öyküsü. cehaletin renkli animasyonu...

    ortadoğu/asya coğrafyasında yaşayan birisi için sertlik düzeyi düşük kalmış olabilir. az da olsa bizim coğrafyamızda da hala kadının yeri öküzümüzden sonra gelmekte. erken evlendirmelerin 2018 manşetleri henüz bitmediği bir yuvaya sahibiz.

    bir kaç tık üstümüzde, yani neye inandığı belli olmayan, bağırmakla hükmedilen, sebepsizce alıkonulmamak, açlıkla imtihan edilmemek için evlenmenin sıradanlaştığı bir yerden bahsediyoruz. afganistan cehenneminin turistik başkentidir!

    nefes almak kadar, hür olmanın sıradan olmasını, marjinali sıradan zannedenlere anlatmaya çalışan bir çocuk olmadık, şu an şu saniye bu gerçekle yaşandığını biliyoruz ama izlerken ağlatmamasından şikayetçiyiz. bizler bu iki bilginin geçiş coğrafyasında ikame ediyoruz. ruhsal arızayı görebiliyor musunuz?

    babasına ulaştığı için kendini masal kahramanı zanneden bir çocuk... yaşadığı yerin kötülüklerini görmesin diye her fırsatta masal anlatan bir baba... umudun ve kazanmanın sadece masallara sıkıştığı bir zamanda yaşamayı hak etmemiş tonla insan...

    tüm bu aptalca kötülüğe bulanmış insanların masal olmaması... şu saniye bile!

    izleyin. ağlamazsanız kaybetmezsiniz, izleri yeter.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap