10 entry daha
  • yönetmenliğini nora twomey'in yaptığı 2017 yapımı animasyon film.

    film, dünya prömiyerini geçtiğimiz eylül ayında toronto film festivali'nde yapmıştır ve ülkemizde ise ilk olarak geçen ay gerçekleştirilen if istanbul 2018'de gösterime girmiştir. film ayrıca 90. oscar ödül töreni'nde ''en iyi animasyon'' dalında ödül için yarışmış fakat ödülü coco adlı animasyon filme kaptırmıştır.

    filmde baskı ve savaş dönemi afganistan'ında, haksız bir şekilde tutuklanan babasını aramaya koyulan 11 yaşındaki genç kız çocuğu parvana'nın hikâyesi anlatılmaktadır. 11 yaşındaki parvana ailesiyle birlikte afganistan kabil’de savaştan zarar görmüş küçük bir apartman dairesinde yaşamaktadır. parvana, taliban'ın sıkı kuralları altında, babasının para kazanmak için pazar yerinde insanların mektuplarını yazdığı ve okuduğu hikayeleri dinleyerek büyür. bir gün babası tutuklanır ve parvana'nın hayatı sonsuza dek değişir. kadınların erkekler olmadan evlerinden çıkmalarına izin verilmediği bu zamanda ailesinde para kazanacak ve yiyecek alışverişi yapacak hiç kimse kalmaz. parvana ailesine yardım edebilmek için saçlarını kestirmeye ve erkek kılığına bürünmeye karar verir. başörtüsü olmadığı için zaten tehlike altında olan parvana babasını kurtarmanın yolunu bulmayı kafasına koymuştur ve bundan kesinlikle vazgeçmeyecektir.

    film, dönemin afganistan toplumuna ait siyasi, askeri, toplumsal ve kültürel yaşama dair çok önemli çıkarımlarda bulunmamıza olanak sağlıyor. kadınların hor görüldüğü ve tek başına dışarı dahi çıkamadığı, siyasi ve askeri olarak çalkantılı, rüşvetin bazı yerlerde işleri hallettiği, önemsiz gibi görünen bir şeye karşı çıkılması durumunda sorgusuz sualsiz yakalanarak hapishaneye atılma gibi çok önemli dönem içi çıkarımlarda bulunabiliyoruz filmde. filmde karakterler, yapılar ve şehir biraz daha ayrıntıya girilmeden daha kabataslak bir şekilde yansıtılmış. asıl hikayenin karakterin film içinde küçük kardeşine anlattığı hikaye ile eş zamanlı olarak gitmesi filmin güzel detaylarından biriydi. son dönem animasyonları gibi çocukların yanı sıra yetişkinlere de hitap eden animasyon son derece doğru noktalarda mesajlar vererek amacına ulaşıyor ve sonunda zihinlerde iyi bir film izlenimi oluşturuyor.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap