• stephen r coveyin kişisel gelişim kitabıdır. dilim döndüğünce biraz açıklayayım:
    karakter etiği (dürüstlük, adalet, alçakgönüllülük, cesaret vs.) ve kişilik etiği (güleryüzlülük, düşlemek ve inanmak, pozitif düşünce, nlp vs.) kavramları vardır. karaktersiz insanlar, istedikleri kadar kişilik sahibi olsun kalıcı güven yaratamazlar. insanlar paradigma sahibidir ve aynı şeye bakan insanlar farklı şeyler görebilir (meşhur genç/yaşlı kadın resmi), paradigma değişimi (olaya başka bakış açısından bakabilme) insana büyük güç verir.
    katakter etiğinin merkezini ilkeler adı verlen, herkesin zaten bildiği ve doğruluğunu tartışmaya bile kalkmayacağı, bir şekilde sezdiği gerçekler (haklılık, hizmet/katkı, kalite/mükemmellik, potansiyeli açığa çıkarma, sabır, teşvik) oluşturur. eğer insan davranışlarının merkezine bu ilkeri yerleştirirse, etkili bir karakter, sağlam ve bütün bir kişilik sahibi olur. bu sadece kitabın girişi.
    stephen covey, bu kitabı normal bir kitap gibi okuyup bitirmemenizi, denilenleri hakkıyla uygulamanızı öneriyor ki bence çok haklı. hayatta en az bir defa okunması gereken bir kitap. eğer buraya kadar geldiyseniz, belli ki konuyla ilgileniyorsunuz, bi deneyin!
  • diğer kişisel gelişim kitapları ndan farklı olarak, insanın kendisi olması ve karakter etiğinin önemine değinen başucu kitap.

    bazen rastgele bir sayfasını açıp okuyorum ve ne kadar içten ve doğru olduğunu şaşırarak görüyorum. günümüzün kandırıcı tekniklerinin yanlış olduğu - yalancı gülümsemeler, insanların size güvenmelerini sağlamak için -miş gibi yapma tekniklerinin yanlışlıkları anlatılıyor.

    kendi kalbini dikkatle araştır, çünkü yaşamla ilgili çözümler ordan kaynaklanır.
  • etkili insanların yedi alışkanlığı kitabını en başta sadece okumam gerektiği için elime aldım. kişisel gelişim kitaplarını okumayı pek sevmezdim. çünkü okuduklarım arasında genelleme yapacak olursam ana düşünceleri kendini kandır, başkalarını da kandır, rol yap, insanları bu rolüne inandır, hatta onları kullan, sadece kazan, sonuca odaklan ne pahasına olursa olsun şeklinde ana hatlara sahiptiler. bende bu paradigma yüzünden bu kitaba oldukça önyargılıydım. hatta bu önyargımı da arkadaşlarımla paylaştım. kitabı elime aldığımda ise kitaba çok karışık damgasını vurdum. önyargı iki; “ okunmaz bu”. ne kadar büyük kavramsal bloklarım varmış ki bu kitabı okudum, anladım, hem de çok iyi anladım. paradigmalarım değişti. stephen covey’in bu kitabı benim şanssızlıkla elime geçen diğer öğüt verici kişisel gelişim kitaplarından çok farklı. üstelik karışık dediğim bu kitap son derece akıcı. okudukça şaşırdım, somut örnekleri beni oldukça etkiledi ve hemen kendime bir kişisel anayasa bile oluşturdum. kitaba bakış açım (paradigmam) değiştiği gibi yaşadığım olayları da gözden geçirmemi sağladı. tek doğru olmadığını kendi düşüncem ile de kanıtlamış oldum böylece.
  • franklin covey $irketi'nin "seven habbits of highly effective people" adli egitiminden uyarlama, ayni adli bir kitabini piyasada da gordugum geyik egitiminin adi. egitim 3 gundur. yedi ali$kanlik:
    1) proaktif ol
    2) sonunu du$unerek i$e ba$la
    3) onemli i$lere oncelik ver
    4) kazan-kazan'i hedefle
    5) once anlamaya cali$, sonra anla$ilmaya
    6) sinerji yarat
    7) baltayi bile

    egitimi almak isteyecek $irketlere para tuzagi. ozu $udur:
    "delikanli ol cigerimi ye!"
  • bahsedilen 7 alışkanlığı da bünyesinde barındıran, içine konulduğu kişisel gelişim kategorisine nitelik kazandıran etkileyici kitap.
  • ayni yazarin sekizinci aliskanlik isimli bir kitabi cikmistir.
  • epiktetos olayları ikiye ayırır. bizden kaynaklanan ve bizden kaynaklanmayanlar. bizden kaynaklanmayanların da acılarımızdan hayal kırıklıklarımızdan kaynaklandığını söyler. tembelin mutluluğu sadece başkalarına bağlıyken, çalışmaya alışık olan işiyle meşgul olarak mutlu olur.**

    bu kitabı kişisel gelişim saçmalığından ayıran, etki alanı ve ilgi alanı tespitidir. yukarıdaki alıntı da bu düşüncenin temelini atan felsefenin yansımasıdır.

    yazar, etki alanınıza girmeyen, pratik olarak hiçbir etkinizin olmayacağı mevzularla uğraşmamanızı ve tabiri caizse işinize bakmanızı öğütler.

    insana mutlu olmanın bu kadar basit bir yoldan geçtiğine inanmak çok zor gelir. sırf bu yüzden çoğu insan mutsuz ölür gider. çözüm bu kadar basit ve göz önündeyken heba olan hayat ne kadar acı vericidir.
  • kişisel gelişim kitabı yahut kişiyi geliştirir mi diye düşünülmediğinde oldukça başarılı bir metindir.
  • circle of concern vs circle of influence aciklamasi cok hostur. etkileyebilceginiz seyleri belirleyin ve o konuda proactive olun. eger etkileyemeyecekseniz hic bosuna caninizi sikmayin demektedir. insana aslinda nasil olgun davranilir onu ogreten kitap
  • yazıldığı tarih itibariyle devrim niteliğinde bir kitap. üstüne de hala pek bir şey yazılamadı kişisel gelişim alanında.
hesabın var mı? giriş yap